S milionem do byznysu

Myslete na zadní kolečka / Pořízení franšízy není jen otázkou počáteční investice. Je třeba počítat i s tím, že vám franšízové podnikání nebude vydělávat hned. Proto je potřeba mít stranou finanční rezervu, díky níž pokryjete provoz v prvních měsících.
pondělí
27.12.2021
Přemýšlíte o rozjetí vlastního byznysu, ale investovat více jak 1 milion Kč se vám nechce? I tak si svůj podnikatelský sen můžete splnit – díky franšíze.
 

Připojením se k franšízovému sytému se často začínající podnikatelé dostávají k osvědčeném know-how, které jim pomůže nejen rychle rozjet vlastní byznys, ale mnohdy také výrazně snížit riziko neúspěchu. A to něco stojí. Budoucí franšízant tak musí na začátek počítat s investicí, bez které své podnikání se zkušeným partnerem v zádech nerozjede. Vybrali jsme pro vás ty, se kterými začnete podnikat už za 1 milion Kč.

Body Express

Pro ty, kteří by zatoužili po budoucnosti v oblasti fitness, může být tím pravým značka Body Express, která se zaměřuje na EMS trénink svých klientů.  Franšízantem této sítě, která aktuálně v Česku čítá 22 poboček, se může stát každý, kdo má manažerské zkušenosti s vedením lidí a chuť podílet se na rozvoji novinky na trhu služeb. Vše ostatní ho franšízor naučí. Podle zakladatele sítě Body Express Tomáše Krmíčka je dobré mít znalosti fyziologie a fungování lidského těla, ale důležitější je neztratit nadhled a vnímat opravdové potřeby potenciálních klientů, kteří mnohdy sportovci nejsou. Proto není požadováno žádné speciální vzdělání. Rozjezd podnikání přijde franšízanta na 980 tisíc Kč, a to včetně nákladů spojených s pořízením franšízové licence i vybavením jeho studia.

Extra Služby

Jeden franšízor, tři franšízové koncepty, to jsou Extra Služby. Zájemci o podnikání pod hlavičkou této značky se mohou rozhodnout, jakým směrem chtějí svůj byznys zaměřit. Zda mají spíše zájem o licenci na provozování konceptu Extra Stěhování, nebo Extra Uklízení, či Extra Manžel. Rozjet podnikání v rámci kteréhokoli z těchto konceptů lze dvěma způsoby – jako partner nebo franšízant. V roli partnera si můžete za 1200 Kč vyzkoušet 1 rok podnikání bez jakýchkoli rizik a závazků. Platíte totiž jen za každou zakázku, kterou si stáhnete z databáze franšízora. Díky tomu můžete zjistit, jak se vám s franšízorem, který se stará i o zakázky pro své franšízanty, bude spolupracovat. Po roce se pak můžete rozhodnout, zda se stát franšízantem na dalších pět let. Opět si můžete vybrat ze dvou typů licencí – buď „start“ nebo „profi“. Za „start“ zaplatíte licenční poplatek ve výši 99 tisíc Kč a následně budete opět platit za každou zakázku od franšízora, v případě „profi“ licence zaplatíte u Extra Manžela a Extra Stěhování 1,5 milionu Kč a již na vás nečekají žádné další poplatky franšízorovi. U Extra Uklízení činí cena licence 1,2 milionu Kč.

Cartel Pizza

Toužíte po vlastní gastro provozovnu, ale zdá se vám, že vám milion na její rozjetí nebude stačit? Omyl, důkazem jsou například pobočky Cartel Pizza, které se zaměřují zejména na Takeaway & Delivery, a to zejména pizzy v italském stylu. Ochutnat něco z její nabídky je zatím možné jen na Moravě, ale s pomocí franšízových partnerů má ambici proniknout i do Čech. Investice, která na budoucí franšízové partnery čeká, se pohybuje od 300 do 700 tisíc Kč. Jeho konečná výše závisí na geografickém a demografickém faktoru s ohledem na očekávaný obrat provozovny. Jednorázový licenční poplatek začíná na 200 tisících Kč dle lokality, ve které se franšízant rozhodl podnikat. Počas spolupráce na něj pak čekají i pravidelné měsíční poplatky – a to franšízový ve výši 5 % z hrubého obratu a pak také IT poplatek, který činí 3 tisíce Kč měsíčně.

VPO Protivanov

Pokud vás láká spíše podnikání ve stavebnictví, v tomto oboru fungují mnohé franšízové koncepty. Jedním z nich je například český výrobce dveří a oken VPO Protivanov, který na trhu působí již od roku 1993. Investice, která na potenciálního franšízanta čeká, se pohybuje okolo 290 tisíc Kč. Tato částka zahrnuje kromě nájmu vzorkovny, který činí zhruba 20 až 30 tisíc Kč, také její vybavení v hodnotě cca 50 tisíc Kč, vozidlo s přizpůsobením pro transport výrobků a příslušenství, nářadí a další vybavení potřebné k bezproblémovému rozjetí a dalšímu budování podnikání franšízanta. Jeho úkolem je pak reprezentace značky ve svěřeném regionu, což znamená nejen prodej, montáž a servis výrobků, ale také spolupráci na marketingové propagaci značky a získávání referencí od zákazníků.   

Lomax

Prostřednictvím franšízových licencí se na českém trhu rozšiřuje i značka Lomax, jejíž historie sahá až do roku 1992, kdy zahájila činnost v oboru garážové a stínící techniky. Pro rozjetí franšízy Lomax je nutné mít prostory pro showroom, dodávku, nářadí a finance na provoz spojený se standardním užíváním těchto nástrojů k podnikání. Počáteční investice se pohybuje okolo 290 tisíc Kč. Zájemci o licenci nemusí mít žádné zkušenosti z oboru. Cílem vedení firmy je najít takové franšízanty, kteří mají odvahu se postavit na vlastní nohy a touhu budovat své podnikání. Franšízant zastupuje značku Lomax v daném regionu. Jeho úkolem je prodej, montáž a servis jejích výrobků. Při startu spolupráce si franšízor s franšízantem stanovuje reálný plán prodeje na 3-5 let dopředu a za tímto cílem společně jdou.


Cizí kapitál / Někdy se může ukázat, že pro zvolený koncept nemáte dostačující prostředky. Zjistěte si předem, zda poskytovatel licence souhlasí s financováním investice bankovní půjčkou a do jaké výše investice si lze vzít úvěr.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017