Již osmnácté setkání OCP proběhlo v prostorách Buddha Bar Hotel Prague. Poradit přišel podnikatelkám nejen Petr Šíma, zakládající partner společnosti NSG Morison a porotce soutěže OCP s kolegou Richardem Etrychem, ale také Stanislav Bernard, spolumajitel Rodinného pivovaru BERNARD.
Čtvrtek
24.04.2014
Česká společnost potřebuje naprosto zásadní kvalitativní změnu myšlení. Na setkání klubu Ocenění českých podnikatelek to řekl Stanislav Bernard, generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard.
 

Setkání bylo tentokrát věnováno tématu „Jak řešit prodej firmy? Jak zjistit její hodnotu?“. Právě takovou situaci musel v minulosti řešit i Rodinný pivovar Bernard. „Bylo to poměrně stresující období. Hledali jsme partnera, protože jsme na trhu, který byl přesycen a zároveň obsazen silnými nadnárodními firmami, které byly o dva až tři řády výš než my, byli 10 let. V době, kdy jsme firmu kupovali, byla naše účetní hodnota 9,5 milionu korun. Pivovar jsme vydražili za cenu několikanásobně vyšší, za 52 milionu,“ vzpomíná Stanislav Bernard. Se strategickým partnerem, belgickým pivovarem Duvel Moortgat, se pivovar dohodl v roce 2001 na navýšení kapitálu, díky čemuž získal 50 procentní podíl.

Dnešní hodnota pivovaru je však zcela jiná, a to i přes komplikace, se kterými se musí i dnes potýkat. „Čím dál tím víc mám pocit, že velká část společnosti jde cestou levných cen, letáků, slev, různých přemalovaných fasád a čím dál tím víc jsme přesvědčen o tom, že pokud se někdo pokouší něco dělat poctivě, lidé to naštěstí časem vycítí,“ říká Stanislav Bernard s tím, že Rodinný pivovar Bernard si jde vlastní cestou. Vlastní cestou ke kvalitě, k poctivosti, ke službám a právě to jsou lidé schopni ocenit.  

Všichni společně

Důkazem toho, že si pivovar Bernard jde opravdu vlastní cestou, jsou i jeho firemní hodnoty, na jejichž tvorbě se aktivně podíleli sami zaměstnanci. Bylo to 6 až 7 let zpátky, kdy jsme se rozhodli, že je potřeba ve firmě zkusit vytvořit co nejvhodnější podnikatelské, resp. lidské prostředí. Potřebovali jsme vědět, co našim lidem ve firmě chybí, vadí a co by přivítali. Požádali jsme je, aby si sami řekli, jaké firemní hodnoty chtějí, aby firma měla a dodržovala,“ přibližuje Stanislav Bernard.

Celý proces trval zhruba rok a půl. Výsledkem bylo pět slov, na jejichž významu a dodržování se shodlo jak vedení, tak i zaměstnanci. „Hodnoty nám například napomáhají při výběru lidí, nových kolegů. Je to filtr, který zamezí, aby do firmy přicházeli lidé, jež nabourávají atmosféru. Lidi si u nás váží svého prostředí. Sami si ho vytvořili a kolegy si vybíráme. Pro mě je to nejsilnější deviza, kterou po těch 23 letech cítím,“ dodává Stanislav Bernard.


Populární na fóru

Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Učesaný byznys

Při zakládání mého kadeřnictví jsem investovala i do tvorby webových stránek, které mi moc pomohly k nalákání nových zákazníků a tedy zvýšení popularity...

1 komentář(e)
posledni 17.10.2017
Barva webu rozhoduje

Kombinace vhodných barev má určitě vliv na první dojem a je zajímavé, jak až moc. U prodejních webů je to ale i spousta dalších maličkostí - jako třeba barva a...

1 komentář(e)
posledni 24.08.2017
S riziky počítáme

Od ELKO EP prakticky denně odebíráme relé do rozvaděčů. Ale měl jsem za to, že jsou známí pouze na českém trhu. Teď jsem mile překvapen, že je i...

1 komentář(e)
posledni 13.06.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017
Radim Jančura: Podnikání je o překážkách

https://www.facebook.com/Student-Agency-Bojkot-1812481502329777/?view_public_for=1812481502329777

3 komentář(e)
posledni 11.02.2017
Radim Jančura: Podnikání je o překážkách

Pan Jančura není žádný superhrdina ani Mirek Dušín, jediné co se mu podařilo je vyplnit mezeru na trhu a z toho profitovat. Osobní zkušenost mě přesvědčila, že...

3 komentář(e)
posledni 11.02.2017