07.01.2013

Výběr značky je rozhodnutí na celý život

Václav Bečvář si Bageterii Boulevard vybral proto, že se dokáže ztotožnit s její filosofií. Přečtěte si mimo jiné i to, co ho na franchisovém podnikání baví.

Rozhodnutí rozjet franchisu nebylo pro Václava Bečváře těžké, protože sám není v oblasti franchisingu žádným nováčkem. Tento způsob podnikání považuje za správnou volbu pro ty, kteří uvažují o vlastním byznysu. Sám Bečvář s ním má 15letou zkušenost. Výběr značky je však podle něj velmi důležitým krokem. Je to volba, která ovlivní váš život i rodinu na dlouhou dobu. On si vybral Bageterii Boulevard.

boulevard provozovna

Václav Bečvář věří, že výběr franchisy Bageterie Boulevard byl dobrý tah. Oběma stranám přináší výhody.

Důležité je se správně rozhodnout

Při přemýšlení o vlastní firmě se musel Bečvář na jedné straně rozhodnout, čeho chce v životě dosáhnout a bez jakéhokoliv přikrášlování si představit, co všechno bude muset obětovat. To jsou otázky, které člověka můžou odradit od podnikání, protože ne každý je schopen a ochoten se vzdát pohodlí, které má. Prvním krokem, který musel na cestě za vlastním podnikáním, absolvovat bylo pečlivě zvážit, s jakou značkou svůj byznys spojit. „Musel jsem se rozhodnout, jaký produkt se má stát součástí mého podnikání, jak ho vnímají zákazníci a jak ho asi budou vnímat v budoucnu. A v neposlední řadě jsem si musel položit otázku, zda jsem schopen se ztotožnit s filosofií franchisora?“ říká Bečvář. Jednoznačné ano mu vyšlo pro Bageterii Boulevard.

Podnikání na dvě období

Své začátky by rozdělil do dvou období, před a po podpisu smlouvy. V období před podpisem začal společně s Bageterie Boulevard poznávat zvolenou značku, její produkty, samotného franchisora a samozřejmě i jeho vize, které jsou dle něj velmi důležité. „Ve stejnou dobu samozřejmě i franchisor velmi pozorně sleduje vás,“ říká Bečvář s tím, že pokud by v této fázi měl pochybnosti, že jeho vybraná cesta není správná, nepokračoval by. Podle něj je tohle období důležité a vyžaduje tu správnou délku. Nic nelze uspěchat. Po podpisu smlouvy se Bečvář vrhnul na podnikání se svými spolupracovníky pln nedočkavosti. Svému týmu se nebojí svěřit důležité úkoly, ale očekává od nich dobré výsledky.

Franchisor přináší zavedenou značku

Výhodou konceptu franchisy Bageterie Boulevard vidí Bečvář v tom, že majitel tohoto konceptu přináší produkt, značku, logistické zázemí a spoustu dalších výhod. Franchisor na tomto vývoji pracoval dlouhou dobu a investoval nemalé peníze. Člověk tak podniká se zavedenou značkou a stává se jedním z těch, kteří dále dopomáhají k tomu, aby se značka rozvíjela. A co musí přinést samotný franchisant, když chce otevřít podobnou restauraci? „Měl by přinést osobní angažovanost, vysoké nasazení při provozování své restaurace, znalost prostředí a zájem o produkty a značku a její další vývoj. A právě oblast rychlého občerstvení a období, kdy značka chce expandovat, je příležitost pro franchisanty.“

Není důležité jen kontrolovat

Podnikatele však může odradit dozor, který franchisor nad franchisantem má. Přeci jen, samotný podnikatel si může vést firmu podle svého. „Zájemce, kterému „dozor“ nedělá dobře, by neměl o franchise dál uvažovat. Žádný zodpovědný franchisor však nemůže na trhu dlouhodobě a úspěšně působit jen s „dozorem“. Kontrola je samozřejmě nutná, ale součástí spolupráce obou stran je zejména široký dialog a vzájemný respekt,“ vysvětluje Bečvář. Důležité je hledat společné cíle a najít cesty k jejich dosažení. Franchisor nemůže jen brát poplatky, ale měl by i dávat, tedy franchisanta rozvíjet. To podle Bečváře Bageterie Boulevard dělá.

Sdílej článek

Komentáře na fórum

0

chcete víc?

newsletter Franchising.cz

If you see this, leave this form field blank