Otherm sází na franšízing

Franšízing ve stavebnictví / Otherm nabízí produkty čistě české výroby pouze formou franšízové spolupráce.
pondělí
13.05.2024
Tradiční český výrobce oken a dveří prodává formou franšíz. Nyní pokrývá dvě třetiny republiky. Kde je šance pro nové partnery?
 

Otherm je zavedená síť prodejnami oken a dveří české výroby. Může se pochlubit dlouhou tradicí už od roku 1993 a díky velkým výrobním kapacitám závodu v Husinci patří mezi největší producenty plastových oken a dveří v České republice. Hliníková okna vyrábějí v Lázních Toušeň a dřevěná eurookna pocházejí ze závodů ve Velkém Meziříčí a moravské Zašové. Tyto produkty nabízí prostřednictvím svých franšízových partnerů. Aktuálně má Otherm okolo padesát franšízových jednotek, které buduje od roku 2015. Dříve spolupracovali s partnery pouze na základě obchodních smluv s drobnou podporou marketingu. Nyní franšízanti kromě výrobků samotných poskytují také doplňkové služby, jako jsou projektové návrhy výplní stavebních otvorů do stavby, zaměření výrobků na stavbě, montáže oken dle ČSN  a další. „Každý partner Otherm má svou teritoriální exkluzivitu. Jeden okres je jeden regionální celek, krajská města jsou pak rozdělena na více celků, stejně tak hlavní město Praha. Aktuálně máme pokryto zhruba 70 % republiky. Stále můžeme nabídnout možnosti franšízové spolupráce, momentálně v Praze, Jihlavě, Jablonci, Plzni, v Brně, Zlíně a Ostravě. Z okresních měst bychom rádi mezi naše franšízy přidali Znojmo, Břeclav, Kroměříž, Vyškov, Žďár nad Sázavou, Domažlice, Tachov, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Svitavy, Strakonice a Písek,“ říká k rozšíření sítě obchodní ředitel Petr Holý.

Momentálně je franšízová spolupráce jedinou možností, jak celý sortiment těchto produktů ryze české výroby nabízet. Díky tomu je rentabilita poměrně vysoká – nejsou výjimkou partneři Otherm, kteří do tří let dosahovali obratu přes deset milionů korun. „Ideální franšízová spolupráce je s fyzickou nebo právnickou osobou, která je plátcem DPH. Zkušenosti s podnikáním můžou být výhodou, stejně tak orientace ve stavebnictví. Není to ale podmínkou. Mohou mít praxi z příbuzných oborů, jako interiérové dveře, garážová vrata, stínění, podlahy, kuchyně a další. Pokud jde o předchozí pozice, nemusí to být jen obchodníci, ale také asistentky, technici, montážníci a další, kteří už před sebou nevidí další profesní postup a chtějí podnikat. Pro ně může být franšíza velkou motivací,“ pobízí zájemce o podnikání Petr Holý. Hlavní investicí franšízanta je vlastní provozovna s vybavením, případně vozidlo pro zaměstnance. Se vším podstatným od vybavení přes marketing zájemcům pomůže poskytovatel licence. 


Exkluzivita v regionu / Otherm garantuje každému franšízantovi výhradní zastoupení v přesně vymezeném regionu. Zhruba třetina republiky zbývá pokrýt.