Retro byznys v gastronomii
Sledě a vodka patří ke klasice polské kuchyně, navíc je cenově dostupná. Značka Ministerstvo sledě a vodky tento nápad rozšířila i o vtipný koncept, který hosty restaurace svou atmosférou přenese o několik desítek let zpět. Všechny puby jsou zařízeny ve stylu odkazujícím na časy Polské lidové republiky, tedy období, kdy v Polsku vládl socialismus. Na stěnách jsou dobové plakáty a plakety, v nabídce jsou v té době velmi oblíbené předkrmy jako sleď na smetaně a tatarák. Z reproduktorů hraje hudba 70., 80. a 90. let. Ukazuje se, že nejen ti, kdo v ní vyrostli, jsou k socialistické éře Polské lidové republiky sentimentální. Do pubů s nadšením přicházejí dvacátníci a třicátníci, kteří znají Polskou lidovou republiku jen z vyprávění. Láká je atmosféra dobré zábavy a přijatelné ceny. Podobné naladění se však objevuje v celém východním bloku a franšíza Ministarstvo sledě a vodky, která se chystá vstoupit i na český trh, počítá s určitou modifikací do našich reálií. Týká se to jak výzdoby pubu, tak i nabídky – kromě sleďů a vodky počítají se zařazením retro studených chuťovek v duchu socialistické éry Československé socialistické republiky. Zvážíme-li obrovskou popularitu retro seriálů, filmů a celkovou oblibu retro párty včetně dobové hudby a oděvů, má franšíza dobré podmínky pro vstup na náš trh.
V Polsku nyní působí 41 franšízových poboček značky a franšízor se nyní zajímá o navázání spolupráce v Česku. Dá se předpokládat, že s největším úspěchem se pobočky setkají na místech, kde se pohybuje hodně turistů, kteří ocení autentickou atmosféru východního bloku. Určitě mají šanci i jiná místa s vyšší koncentrací lidí, kde je prostor pro originální pub s interiérem a nabídkou natolik výjimečnou, že současnou generaci přímo vybízí k vystavování fotek na sociální sítě. Potenciální franšízant nepotřebuje zkušenosti v oboru. Dostává připravený recept na podnikání, podporu od poskytovatele franšízy a školení, které jej připraví na vše podstatné. Získá také asistenci franšízora nejen na začátku, ale po celou dobu trvání franšízové smlouvy. Minimální výše investice do vlastních prostor Ministerstva sleďů a vodky je 550 000 Kč. Jednorázový poplatek za připojení do sítě je 23 000 Kč čistého, měsíční franšízový poplatek pak 8 000 Kč čistého.
Co franšízant v rámci této ceny získá? Ministerstvo sledě a vodky podporuje franšízové partnery od samého počátku – pomůže při výběru prostor, interiérovém designu a poskytne řadu receptů na pokrmy a vlastní signature likéry. Personál se může spolehnout na školení v přípravě menu, nápojů i zákaznickém servisu. Prostory franšízy v rámci spolupráce dostávají některé prvky interiérového designu, jako jsou nápisy, malby, neonové nápisy a venkovní reklama. Franšízor ale prodeje podpoří i lákavým merchem, jako jsou šňůrky na krk, deštníky, lehátka, otvíráky a další. Centrála franšízanty vede i po stránce marketingu, například při provozování sociálních sítí a webových stránek, nastavení Google Ads a vedení tradičních reklamních kampaní.
![](http://img.franchising.pl/pl/a2d/c08/img_2264.jpg)
PŘEČTI ČLÁNKY
![](http://img.franchising.pl/cz/fd4/0ce/foto_2-1.jpg)
Fish & Chips značky Harry Ramsden´s mají za sebou desítky let zkušeností s gastronomií i franšízingem. V Česku jsou na startu.
Franšízová síť nabízí zdravější alternativu v oblasti fast foodu už bezmála dvacet let. Na inovacích se aktivně podílí i franšízanti.
Franšízy s „jídlem do ruky“ musí rychle reagovat na zákaznické trendy. Ty nám přiblíží manažerka pro rozvoj franšízové sítě Bageterie Boulevard a 360Pizza Markéta Krejčíková.
„Franšízová síť kaváren CrossCafe umí pomoci těm, kteří chtějí začít kavárenský byznys,“ říká ředitel společnosti Mgr. David Štangler.
Franšízová síť Banh-mi-ba ve stylu fast casual sází na oblibu vietnamských baget. Kde má tento byznys další potenciál?
Nejčtenější
![](http://img.franchising.pl/eu/e31/d39/shutterstock_1009422034.jpg)
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Další franšíza vstoupí do konkurence amerických fastfoodových značek a první pobočka vznikne v Praze. Co nového se dá do byznysu s burgery přinést?
Hladká kůže bez chloupků a nedostatků se stále nosí. Aby taková pokožka i zůstala, je potřeba procedury opakovat. Přesně na tom stojí byznys model DepilConcept.
„Naše franšízy vedou většinou ženy, které jsou aktivní a motivované dosahovat výsledků vlastními silami,“ říká manažerka Helen Doron English Barbora Tošenovská.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Subway vidí potenciál na benzinkách
a
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...