16.07.2013

Zdeněk Pohlreich: Snaha a láska k úspěchu nestačí

Gastronomie je byznys, ve kterém je šance na úspěch bez dlouholetých zkušeností téměř mizivá, říká šéfkuchař a podnikatel Zdeněk Pohlreich. Sám má mnoho zlušeností i ze zahraničí, takže ví, o čem mluví.

Prostřednictvím pořadu Ano, šéfe! pomáháte provozovatelům restaurací, jak pozvednout jejich byznys. S jakým problémem se u těchto podnikatelů nejčastěji setkáváte? Kde dělají nejčastěji chyby?

Zdenek Pohlreich Foto Prima TV

Zdeněk Pohlreich je český šéfkuchař, gastronom a moderátor pořadů Ano, šéfe! , Na nože! a Šéf na grilu, které vysílá televize Prima. Zároveň je také podnikatelem, který provozuje restaurace Café Imperial a Divinis Ristorante.

Velmi často nemají jasný koncept, chybí jim kapitál a nejsou schopni se na svoje aktivity dívat chladnokrevně. Mají pocit, že snaha a láska stačí. Jsou ekonomicky zcela mimo.

Týkají se podle Vás tyto problémy u nás jen podnikání v oblasti gastronomie?

Podle mého názoru ne, mohli bychom udělat podobný pořad kdekoli.

Jak by měl tedy správný podnikatel postupovat, pokud si chce založit vlastní restauraci a hlavně ji i nadále jako úspěšnou řídit?

Hlavně by si měl uvědomit, že se jedná o byznys, kde šance, že to nedopadne dobře je zhruba 90 %. Jde o trh, který je totálně přesycený, s konzumenty, kteří nejsou ochotni platit za kvalitu odpovídající ceny. Jedná se o trh, který nemá žádná smysluplná pravidla a může na něj vstoupit kdokoli a kdykoli. Pokud za sebou podnikatel nemá minimálně 15 let praxe v různých podnicích, měl by si uvědomit, že šance na úspěch je minimální.

Může českému gastronomickému trhu například nějakým způsobem pomoci stát?

Stát jsme my. Pokud máte na mysli naše volené zástupce, považuji to za žertovnou otázku, na gastronomický trh přeci všichni naprosto kašlou. A možná, že je to tak přeci jen lepší. Lidé, kteří v životě nic nedokázali a nemají o podnikání ani potuchy, mohou těžko někomu radit, jak na to, přestože by to měla být jejich samozřejmá povinnost a dokonce za to berou peníze.

Celý rozhovor najdete v magazínu Vlastní firma FRANCHISING 03/2013.

Sdílej článek

Komentáře na fórum

0

chcete víc?

newsletter Franchising.cz

If you see this, leave this form field blank