Internetový prodej citelně zasáhl IKEU v jejích samotných kořenech - velké prodejní haly přetékající nabízeným zbožím budou s nástupem on-linu zcela k ničemu. Zákazník si v moderní době žádá nákupní zážitky jiného typu, v obchodním domě už nehodlá trávit celý den, a to ani společně s rodinou.
Úterý
13.06.2017
Skandinávský řetězec IKEA chystá testy on-line prodeje nábytku skrze další firmu. Zvolí si spíše americký Amazon nebo čínskou Alibabu?
 

Skandinávská společnost IKEA příští rok spustí testovací provoz prodeje svého sortimentu skrze tzv. třetí stranu. Zatímco doposud využívali zákazníci IKEA výhradně firemní e-shop (i pro odvoz zboží domů), od ledna 2018 dostanou možnost nakoupit nábytek skrze dalšího prostředníka, kterým se zřejmě stane buď americký Amazon, nebo konkurenční čínská Alibaba.

"Dosud jsme prodávali své zboží pouze skrze vlastní internetové stránky, zjistili jsme ale, že konkurenční prostředí se mění," uvedl pro média výkonný ředitel IKEA Group Torbjörn Lööf. Strategie má kromě jiného přítáhnout větší zájem zákazníků a soustředit se v rámci mezinárodní sítě především na maloobchod. Lööf přitom ubezpečil, že smlouva s novým internetovým prodejcem zatím nebyla uzavřena. IKEA chce prý nejdříve detailně prozkoumat digitální trh.

Maloobchod, internet a budoucnost obchodu

Díky testovacímu provozu hodlá IKEA také zjistit, jak budou vypadat v budoucnosti nákupy na webu či přímo celá digitální obchodní centra. Maloobchodní část společnosti v reakci na aktuální trendy a změny na trhu dostala od vedení IKEA větší volnost při rozhodování. Dělení prodeje na webu s tzv. třetí stranou je poměrně překvapivé, protože IKEA dosud nikdy neprodávala nábytek a další bytové zboží jinak, než skrze vlastní obchodní prodejní síť. Součástí změn mají být i menší obchody.

On-line prodej IKEA Group, která vlastní většinu prodejen IKEA po celém světě (asi desetinu z celkového počtu tvoří franšízy), meziročně stoupl v loňském fiskálním roce o 30 % na 1, 6 miliard dolarů. V celkovém ročním obratu gigantické mezinárodní sítě (34 miliard euro) je to ovšem jen nepatrná částka. Soustředění se na maloobchod by mělo společnosti především pomoci uhájit vedoucí postavení na trhu s nábytkem i v budoucnu, a stačit tempu rychle rostoucí konkurence s ohledem na nové spotřebitelské požadavky. V ČR spustila IKEA internetový prodej loni v červnu, v prvních týdnech obsloužila skrze web na 500 zákazníků.