Snídaně šampionů a hra o čas

Doménou fast-foodů se stává ranní menu i proto, že hektický způsob života v USA i Evropě nutí lidi k další časové úspoře, kterou jim rychlé občerstvení skutečně může pomoci zajistit. Lidé snídají stále častěji cestou do práce. Potřeba tohoto "okamžitého uspokojení nutných potřeb" bude podle odborníků ve společnosti i do budoucna stále silnější.
pondělí
30.04.2018
Snídaně jsou pro fast-foody novou výzvou. Po McDonald’s a Subway je nabízejí i další franšízové značky jako KFC, Bageterie Boulevard či Ugo.
 

Téměř třetina Čechů nekonzumuje svou snídani doma, do práce si ji nosí 21 % lidí, dalších 6 % snídá z časových úspor cestou na pracoviště. I to je důvod, proč se první denní jídlo ocitlo v centru zájmu největších franšízových fast-foodových sítí na světě. Nabízejí rychlé řešení a navíc se snaží nabídku rozšiřovat, takže si zákazníci mohou vybrat např. mezi sladkou a slanou variantou. Před pár dny přidala v ČR do nabídky snídaně také značka KFC, která v ČR patří stejně jako Burger King, Starbucks či Pizza Hut do skupiny AmRest. Plošně je síť začala v menu nabízet nejprve v Maďarsku a Polsku, a na obou trzích sklidily údajně velký úspěch.

KFC snídaně testuje v restauracích už od května 2013, k masovému rozšíření se ale odhodlala vlastnická společnost AmRest až nyní. Konkurenční McDonald´s nabízí speciální snídaňové menu již už od roku 2007, největší úspěch sklízí tamní pokrmy z vybraných vajec. Na speciální dopolední nabídku láká hosty také Subway nebo Bageterie Boulevard, o jejím zavedení uvažuje na českém trhu Burger King či Ugova čerstvá šťáva. Do Česka tak definitivně dorazil globální trend, v jehož rámci velké řetězce rychlého občerstvení bojují o zákazníky, kteří si ráno nechtějí jídlo připravovat sami.

Gastronomická Popelka

Ještě před pár lety byly přitom snídaně považované v gastronomii za nízkopříjmový trh s nevalnými zisky, fast-foodové řetezce jim ovšem dokázaly vdechnout nový život, a začít na nich vydělávat. Pionýrem v tomto směru byl především McDonald’s, kterému se i díky dopolední nabidce podařilo loni zastavit pokles počtu zákazníků a vrátit se zpět ke globálnímu růstu. Hlavním důvodem rostoucí popularity snídaňových menu je především jejich cena - patří mezi vůbec nejlevnější část nabídky fast-foodů, u McDonald’s je ranní menu zhruba o polovinu levnější, nežli polední. Část hostů tak zvolí raději cenově dostupnější variantu, a přijde se najíst již před 11. hodinou, kdy snídaně z nabídky v restauracích mizí.

Snídaně jsou navíc podle analýz jediným segmentem gastronomie, který za poslední 3 roky vykazuje stále růst - počet obědů a večeří zkonzumovaných v restauracích v globálním měřítku podle studie NPD Group klesá (i následkem dalšího velkého trendu, kterým jsou online objednávky a rozvoz jídla domů). Příčiny můžou být ale i psychologické, tvrdí v USA Today profesor behaviorální ekonomie na Cornellově univerzitě David Just: "Snídaně je skutečně nejdůležitější pokrm dne, i vydatné a komfortní jídlo je ráno považováno za správný a zdravý způsob, jak začít svůj den. Snídaně jsou narozdíl například od večeří jakýmsi jídlem bez pocitu viny."


Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015