Byznys s národní kuchyní

Casual food je nový styl stravování, který kombinuje výhody rychlého občerstvení a kvalitních pokrmů. V Německu je populární v posledních letech síť italských restaurací značky Vapiano, která brzy otevře první pobočku i v Praze.
Čtvrtek
01.06.2017
V ČR se brzy objeví další franšízová síť s italskými specialitami. Stálé oblibě se ale těší i balkánská, asijská a arabská kuchyně.
 

Na tuzemském trhu by se měla v červenci objevit další gastronomická franšízová síť, která uspěla již na mezinárodním poli. Německá společnost Vapiano otevře první pobočku v obchodním centru Quadrio v centru Prahy, oznámila společnost Cushman & Wakefield, která se stará o nájemníky centra. Vapiano se specializuje na italskou národní kuchyni v čele s těstovinami, pokrmy připravuje personál v kantýnách před zraky hostů. V současnosti provozuje 180 poboček ve 31 zemích.

Příchod přední německé gastronomické společnosti do Česka je potvrzením trendu, kdy se do popředí nejen v Evropě dostávají různé populární pokrmy z národních kuchyní celého světa. Letní měsíce jsou logicky pro suchozemskou část kontinentu tradičně ve znamení italské kuchyně - za tamní specialitu je ostatně považovaná i zmrzlina, byť původně vznikla jinde. Recept na mražený mléčný koktejl přivezl ve 13. století z Číny do Itálie cestopisec Marco Polo. I další národní speciality se ale v historii stěhovaly a stěhují Evropou.

Jaké další národní kuchyně se v posledních letech uchytily v České republice? V první řadě určitě balkánská, která je ovlivněná řeckými, italskými a tureckými pokrmy a je pro ni typické použití čerstvé zeleniny jako jsou papriky, rajčata, lilek a okurky. Z masa vedou na Balkáně ryby a jehněčí. Z franšízových společností se na turecké speciality zaměřuje například Mr. Kebab, jehož tradiční výrobek je podobný gyrosu. Druhou domovinou kebabu i gyrosu se v posledních letech díky menšinám stalo Německo, odkud se trend přesunul také k nám. Češi při konzumaci mohou navíc zavzpomínat třeba na dovolenou u moře v Chorvatsku.

Libanon, Mexiko i Japonsko

Blízko k balkánským tradičním pokrmům mají díky surovinám Arabové, kteří zásadně nepoužívají v rámci kulturních tradic při vaření vepřové maso. I přestože pro české strávníky je vepřové naopak většinou naprostý základ, i u nás se uchytily arabské pochoutky jako hummus, falafel, či jehněčí. Na rychlá občerstvení inspirovaná Blízkým východem se dá již narazit skoro na každé rušnější ulici. Libanonské speciality si lze vychutnat třeba v pražských restauracích El Emir, jejichž návštěva má navozovat pocit, že vás na jídlo pozval samotný sultán.

logo Hocus Lotus Light Point

Restaurace El Emir nabízejí libanonskou kuchyni, v centru Prahy zvou k návštěvě zatím dvě - jedna v paláci Koruna na Václavském náměstí, druhou najdete v OC Palladium.

Mexický fastfood Burrito Loco má v Praze sedm poboček a v Plzni pak další jednu, přestože mexická kuchyně Čechy neláká k ochutnávání ani zdaleka tolik, co balkánské speciality. Řetězec Burrito Loco má ovšem o víkendu otevřeno nonstop a ukojí tak choutky na burrito, nachos, tacos či quesadillas i v noci. Nabízí navíc rozvoz či cateringové služby. Téměř 10 let pak v ČR působí také síť veganských restaurací Loving Hut, nabízející kuchyni inspirovanou tradičními vietnamskými pokrmy. Loving Hut působí dnes ve 35 zemích světa, v české metropoli vlastní 5 provozoven.

Moderní pojetí asijské kuchyně se snaží Čechům představit také společnost Planet Sushi, která zároveň odkazuje svou nabídkou na prastaré japonské zvyky. Ve střední a východní Evropě provozuje Planet Sushi asi 50 restaurací, v Praze sídlí restaurace u stanice metra Anděl na Smíchově. V nabídce má jak sushi i rýžové nudle, tak třeba tradiční japonskou polévku miso, nebo tataráka z lososa či tuňáka. Konzumace japonských specialit od roku 2014 podle údajů Restu v Česku narostla až o 40 %, a jejich obliba zatím neklesá.


Populární na fóru

Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Prodej podniku - nápadu

To s vámi soucítím. Také jsem měla jeden celkem úspěšný projekt, ale stál mě veškerý čas, takže už mě ke konci ani tolik netěšil... Společnost se určitě...

2 komentář(e)
posledni 24.11.2017
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015
Lidé jsou základ

Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...

1 komentář(e)
posledni 15.07.2015
Prodej podniku - nápadu

Dobrý den, mám podnik v gastronomii, je to jedinečný nápad založený v srpnu 2014, na facebooku máme přes 10tis fanoušků a nemáme problém, co se týče...

2 komentář(e)
posledni 16.06.2015
Fast food franchises

Dobrý den, protože ráda cestuji, dovolím si říct, že jsem viděla řadu zajímavých konceptů, které mají po světě řadu poboček - nevím, jestli zrovna...

3 komentář(e)
posledni 19.11.2014
Fast food franchises

Fastfoodové koncepty jsou u franchisové spolupráce nejoblíbenější, avšak český gastronomický trh aktuálně zažívá konsolidaci. Tudíž dle našich informací je...

3 komentář(e)
posledni 19.11.2014