Tomáš Hanák: Podnikání je dřina i radost

„Pokud o podnikání uvažujete, zkuste to. Možná budete okolním Čechům k smíchu a budou vám tajně přát neúspěch, každopádně ale budete moct všem těm chytrákům říct: „Možná jsem neuspěl, ale zkusil jsem to.“
Pátek
06.02.2015
Touha zkusit něco nového přivedla charismatického herce Tomáše Hanáka k podnikání. Ve středočeském Nižboru si otevřel vlastní hospůdku a má s ní velké plány.
 

Jste úspěšným a oblíbeným českým hercem. Jak vás napadlo vrhnout se do víru podnikání?

Možná právě proto, že jsem hercem, což přináší popularitu, která přináší ztrátu osobního života, svobody. Chtěl jsem zkusit něco nového, dokázat si, že mám ještě sílu odbočit, uživit se i jinak, že nemusím nutně umřít jako herec. Koneckonců, do svých třiceti jsem pořád měnil zaměstnání, stěhoval se, fluktuoval – a bylo to vzrušující.

Svoji hospůdku provozujete ve středočeském Nižboru, kde jste dal dohromady starý železniční sklad. Jak dlouho vám trvalo dát budovu dohromady tak, aby mohla být hospůdka otevřena?

Pět let jsem se nezastavil. Buďto jsem ve smokingu někde moderoval, nebo v potupném kostýmu hrál v nějaké blbosti, nebo jsem byl tady na nádraží a v montérkách dělal čističe, natěrače, zásobovače, psal žádosti. Prolezli jsme spoustu šroťáků, nádražních ruin, likvidovali dřevokazný hmyz, objevovali zaprášené skvosty, kašlali prach a stoleté pavučiny. Bylo to vyčerpávající, ale adrenalinové.

Proč vaše volba padla právě na oblast gastronomie?

Na začátku jsem jen chtěl zachránit tu kouzelnou dřevěnou boudu z roku 1876, mám rád vlaky a mrzí mě devastace a mizení toho kouzelného prostředí. Pak mě napadlo, že kdybych ještě pil, určitě by mě potěšila taková zapomenutá dřevěná nádražní hospoda, kde budou stoly i židle „každý pes jiná ves“, sekaná svíčková a podměrečné pivo v uchytaném půllitru.  Časem se to ale zvrtlo a teď máme skvělý jídlo a pivo Bernard... No, alespoň ty stoly a židle jsou dle mého gusta.  A gastronomie? Mým favoritem už asi navždy zůstane chleba s máslem; to šílenství kolem jídla, mediální sláva kuchařů – nic proti kuchtíkům!, recepty od každé zpěvačky a seriálového herce, gastroturismus, to všechno mě vede k neradostným úvahám o blížícím se zániku civilizace – tím myslím tu moderní, „vyspělou“, s internetem, sítěmi, ztrátou anonymity, relativizací dobra a zla, globalizací... Opravdu bych se nedivil, kdybych pozítří našel u nás doma na záchodě další provozovnu Starbuck´s.  Inu, jsem ročník 1957.

 

Celý rozhovor najdete v magazínu Vlastní firma FRANCHISING 01/2015.


Populární na fóru

Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Prodej podniku - nápadu

To s vámi soucítím. Také jsem měla jeden celkem úspěšný projekt, ale stál mě veškerý čas, takže už mě ke konci ani tolik netěšil... Společnost se určitě...

2 komentář(e)
posledni 24.11.2017
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015
Lidé jsou základ

Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...

1 komentář(e)
posledni 15.07.2015
Prodej podniku - nápadu

Dobrý den, mám podnik v gastronomii, je to jedinečný nápad založený v srpnu 2014, na facebooku máme přes 10tis fanoušků a nemáme problém, co se týče...

2 komentář(e)
posledni 16.06.2015
Fast food franchises

Dobrý den, protože ráda cestuji, dovolím si říct, že jsem viděla řadu zajímavých konceptů, které mají po světě řadu poboček - nevím, jestli zrovna...

3 komentář(e)
posledni 19.11.2014
Fast food franchises

Fastfoodové koncepty jsou u franchisové spolupráce nejoblíbenější, avšak český gastronomický trh aktuálně zažívá konsolidaci. Tudíž dle našich informací je...

3 komentář(e)
posledni 19.11.2014