Při boxu je důležité umět přijímat rány. V obchodu to platí stonásobně, říká Jakub Novotný. Ne každý je však podle něho schopen v rámci byznysu překonat neúspěchy. Buď se z toho otřepe a jde dál, nebo končí.
pondělí
14.08.2017
Bývalý boxer Jakub Novotný začal podnikat díky konceptu OK Point. Coby franšízant získal prý více peněz, sebedůvěry, i času na rodinu.
 

Celý život se řídil mottem, že "nezáleží na tom, jak tvrdou ránu umí člověk dát, ale jak dokáže tvrdou ránu přijmout, zvednout se a pokračovat", protože jen tak se prý vítězí. Po skončení aktivní sportovní kariéry Jakub Novotný (32) zvažoval kam v životě dál. Už dříve přitom i díky své povaze přemýšlel o samostatném podnikání. V osmnácti letech založil Boxing club Říčany, kde kromě jiného trénoval i zájemce o box z řad podnikatelů. Tam začal navazovat první obchodní kontakty.

Pustil se do studií na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK, a souběžně se začal aktivně věnovat marketingu. Zpočátku se jednalo jen o malé prodeje, klientela se mu rozrůstala úměrně s počtem jeho stále zajímavějších svěřenců, které stále v tělocvičně učil ty správné boxerské údery. Stále častěji to byli totiž majitelé a šéfové známých firem jako například Hollywood Classic Entertainment, mezi jeho klientelu patřil i zpěvák Michal Malátný ze skupiny Chinaski. Aniž by si to tehdy prý sám uvědomil, díky sportu začal Jakub Novotný nabírat i obchodní a marketingové zkušenosti stále rychlejším tempem.

V roce 2008 přišla nabídka od současného kolegy z Broker Consulting Pavla Škáby, který se s Jakubem dříve věnoval menším podnikatelským aktivitám. „I když jsem nikdy nevěřil, že bych se právě já někdy mohl zabývat financemi, začal jsem pro Broker Consulting pracovat,“ vzpomíná dnes s tím, že v předchozích drobnějších obchodech neviděl velkou budoucnost. Ve finančně poradenské společnosti ale kariérní šanci zacítil, i když jistotu úspěchu před sebou také neviděl. „Konceptu jsem zpočátku úplně nevěřil. Rozhodl jsem se však, že jediný způsob, jak opravdu relevantně zjistit jestli taková spolupráce může fungovat, je věnovat se jí na sto procent,“ popisuje s tím, že jemu se risk skutečně vyplatil.

Získal jsem peníze i čas navíc

Během úvodních jedenácti měsíců se dostal na první velkou metu, když byl jmenovaný na manažerskou pozici. Nejtěžší pro něho ale bylo naučit se pracovat sám se sebou. „V současnosti je mým cílem další postup, který znamenal již oblastní vedení týmu,“ říká Novotný. Zásadní krok pro něho totiž znamenalo až otevření vlastní franšízové pobočky OK Pointu. "Cítil jsem zájem o spolupráci ze strany daleko většího počtu potenciálních, a později i reálných klientů,“ říká. Díky vlastní pobočce navázal spoluprácii s velkými developery, s nimiž dnes spolupracuje na projektech Terasy Kladno a Panorama Plzeň.

Díky podnikání se naučil také překonat zklamání z odmítnutí. "Když člověk ví, že je potřeba překonávat překážky a naučí se to, bere odmítnutí v byznysu jako nutnost, kterou je potřeba si projít, protože úspěch je pak zase o něco blíže,“ popisuje úskalí své práce. "Věřím, že když takovou možnost člověk dokáže uchopit a využít, může se dostat opravdu až na vrchol," tvrdí Novotný, a současně vychvaluje společnost Broker Consulting. "Otevřely se mi netušené možnosti. A ty se týkají nejen finančního rozletu, ale také zisků v oblasti osobního času," dodává otec dvou dětí, kterému prý díky podnikání stále zbývá čas i na milovaný box.