S franšízanty si musím lidsky „sednout“

Oceněné vzdělávání / Doučování Doma zvítězila v soutěži IBM Firma roku 2022 Královéhradeckého kraje.
pondělí
17.10.2022
„Doučování Doma je franšízové podnikání, do kterého může vstoupit každý i bez předchozích zkušeností v oboru," říká jeho zakladatelka Michaela Entrichová.
 

Vaše společnost Doučování Doma zvítězila v soutěži IBM Firma roku 2022 Královéhradeckého kraje. Co takové ocenění pro Vás znamená?

Jsem velmi pyšná, že jsme se umístili na prvním místě a budeme reprezentovat Královéhradecký kraj. Znamená to, že to, co děláme, dáváme smysl nejenom nám, našim lektorům a klientům, ale zároveň i nezaujatým pozorovatelům. Je to odměna za práci, kterou dělám nejenom já, jako šéfová firmy, ale celý tým, který stojí za značkou Doučování Doma, ať už jsou to lektoři, moje kolegyně Lucie na pozici Team managera, která dává dohromady všechny lekce, nebo i IT kolega, účetní apod. Děkuji všem.

Jaká je v současné době v oboru mimoškolního vzdělávání konkurence? Je zde podle Vás velký prostor pro to, aby si franšízanti Vašeho konceptu ukrojili část trhu?

Jako v každém oboru, jistá konkurence tu je, zároveň si ale dovolím říct, že tak, jak to děláme my, to nedělá nikdo jiný na trhu. Poptávka v oboru mimoškolního vzdělávání je vysoká, zvyšující se trend přičítám hlavně covidové a post-covidové době a samozřejmě faktu, že vzdělání prostě z trhu nezmizí nikdy – to vše nahrává franšízantům Doučování Doma, aby si otevřeli vlastní pobočku a šířili ověřený koncept do dalších měst.

Podle čeho franšízové partnery vyhledáváte? Jaká kritéria musí splnit?

Franšízant Doučování Doma musí být hlavně pozitivně naladěný člověk s úsměvem na tváři. Otevření své vlastní pobočky Doučování Doma obnáší především každodenní kontakt s lidmi a jak věřím, příjemná komunikace a proklientský přístup jsou základy každého správného podnikání. Se zájemcem o franšízu si samozřejmě, jako majitelka, musím lidsky „sednout“. Bonusem je znalost českého vzdělávacího systému, zkušenosti s personalistikou nebo jakoukoliv formou vzdělávání, zároveň to však není podmínkou. Sejdu se ráda s kýmkoliv, kdo bude v projektu Doučování Doma vidět takový potenciál jako já a bude se chtít stát součástí rozrůstajícího se brandu.

Jak složité je rozjet podnikání s Vaším franšízovým konceptem?

Rozjet svou vlastní pobočku Doučování Doma není spojeno s nákupem drahých strojů, budov nebo vybavení. Potřebujete čas – zhruba 3 až 6 měsíců, vstupní investici – přibližně 300 tisíc Kč, dvě kanceláře, potažmo učebny a zbytek zařídí franšízor, tedy já. Od sepsaného know-how, přes webové stránky a specializovaný online systém, až po grafický manuál, personalistiku nebo právní dokumentaci. Doučování Doma je podnikání, do kterého může vstoupit každý, a to i bez předchozích zkušeností v oboru.

Kdo jsou studenti, kteří využívají služeb Doučování Doma? Jsou to zejména Ti, kteří doučování potřebují?

Našimi studenty jsou žáci od prvního stupně ZŠ až po penzisty. Každá naše lekce je naprosto individuální, proto je velmi těžké paušalizovat. Zároveň Doučování Doma není pouze o doučování jako takovém. Objednávají si nás třeba studenti, kteří školní látku zvládají, ale potřebují něco více – ať už kvůli nadcházejícím přijímacím zkouškám nebo kvůli sobě samotným. Chodí k nám také studenti, kteří například s cizím jazykem začínají úplně od základů. Škála lekcí je tedy opravdu široká.

O jaké předměty je mezi studenty aktuálně největší zájem?

Trend ve výběru předmětů se za celou naši historii v podstatě nezměnil. Nejčastěji jde o doučování anglického jazyka, matematiky a českého jazyka, a to v tomto pořadí. Kromě doučování školní látky jako takové tvoří značnou část našich lekcí příprava k přijímacím zkouškám nebo k maturitě. Dalšími oblíbenými předměty jsou dále fyzika nebo chemie. 


Čas na přípravu / „Ideální dobou pro otevření pobočky Doučování Doma je září nebo leden. Uchazeči o licenci by měli počítat s tím, že příprava franšízanta a jeho nového podnikání trvá zhruba 3 až 6 měsíců," dodává Michaela Entrichová.