Chyby mě poháněly kupředu

Franchisantka Sylvie Balážová vede 5 poboček jazykové školy Orange Academy, a to konkrétně v Pohořelicích u Brna, Ivančicích u Brna, Znojmě, Rosicích a ve Velké Bíteši. Franchisa jí splnila sen.
Čtvrtek
01.08.2013
Práce ve školství byla pro Sylvii Balážovou stresující. Rozhodla se proto zaměstnání nechat a splnit si svůj sen, otevřít si franchisovou pobočku Orange Academy.
 

Splněním snu by se dalo nazvat rozhodnutí Sylvie Balážové otevřít si jako franchisantka pobočku jazykové školy Orange Academy. Před tím pracovala dlouhý čas v oblasti základního školství a po nějaké době se cítila unavená a vyhořelá. „Měla jsem pocit, že mě tato práce nenaplňuje tak, jako dřív. Potřebovala jsem změnu a v hlavě se mi honila myšlenka o vlastní jazykové škole,“ popisuje svůj život před Sylvie Balážová. Franchisový koncept Orange Academy pro ni nebyl ničím novým, stála u jeho zrodu a během svého učitelského období s ním spolupracovala jako lektorka.

Když se jazyková škola Orange Academy rozhodla pro rozvoj pomocí franchisové licence, nabídla Sylvii Balážové, jestli by nechtěla vést svou vlastní pobočku jako franchisantka. Ta neváhala ani minutu, a tak její sen začal dostávat reálné obrysy. „Díky tomu, že jsem v Orange Academy pracovala jako lektorka, nebylo těžké se dozvědět, jaké změny se chystají. Mé rozhodnutí se angažovat v tomto procesu tak bylo velmi rychlé,“ říká Sylvie Balážová. V té době však netušila, kolik věcí se bude muset naučit, aby svá jazyková centra mohla dobře vést.

Na začátku bylo hodně chyb

První franchisová pobočka, kterou Sylvie Balážová otevřela, se nachází v Pohořelicích u Brna. Začátky pro ni byly skutečně těžké, ale franchisantka Orange Academy se nevzdávala. Sama se musela zorientovat v mnoha věcech, o kterých v té době věděla velmi málo. I přes počáteční chyby, kterých, jak sama říká, udělala spousty, šla dál. „Z chyb jsem se učila a dělala jsem to s nadšením, a to je ten nejlepší hnací motor k úspěchu,“ dodává Sylvie Balážová. S otevřením první pobočky nejvíce pomohl franchisor Orange Academy. Doporučil jí správný postup, ukázal na co si dát pozor a naučil jí věci důležité pro úspěšné vedení jazykové školy. Poté, co Sylvie Balážová ukázala, že už vše zvládá víceméně sama, franchisor ji nechal více pracovat samostatně.

Na nudu není čas

Aktuálně řídí franchisantka Sylvie Balážová 5 franchisových jazykových škol Orange Academy. První pobočky otevírala ještě za dob, kdy byla lektorkou a cíl byl pro obě strany daný, a to rozvinout její podnikání tak dobře, aby se jím mohla Sylvie Balážová živit na plný úvazek. Než se postupně otrkala a začala být schopná pracovat samostatně, trvalo to asi půl roku. „Tento půl rok byl pro mě velmi krušný, nejen že jsem musela zvládat obě práce paralelně, ale větším problémem se ukázal nedostatek zkušeností,“ popisuje začátky Sylvie Balážová s tím, že Orange Academy ji neustále vycházel ve všem vstříc. Postupem času si otevřela školy v Ivančicích u Brna, ve Znojmě, Rosicích a nedávno se otevřela pobočka ve Velké Bíteši. Jak se jí vůbec řídí 5 franchisových škol? „Určitě se nenudím, ale když je práce zábavou, je radost se jí věnovat. Každý úspěch člověka motivuje a posouvá dál. Přináší novou chuť do práce, která má smysl,“ zní nadšeně Sylvie Balážová.

Franchisant je partner

Sylvie Balážová si splnila svůj sen. A případným zájemcům o franchisové podnikání radí, aby zůstali vytrvalí a nevzdávali se při prvních neúspěších. „Je třeba mít víru v úspěch a nadšení, které vás pohání kupředu,“ dodává. Nejhorší vlastností v podnikání vidí v lenosti. Pokud člověk nebude pracovitý, úspěch se nikdy nedostaví, ať už jde o velkou a silnou značku. U Orange Academy si Sylvie Balážová cení toho, že jí v začátcích pomohl k osobnímu růstu. Teď i může sama ovlivňovat směr, kam se budou její pobočky ubírat. „Franchisant není osobou, která plní rozkazy, ale partner, který může sdělit svůj názor a uplatňovat své myšlenky,“ uzavírá Sylvie Balážová.