Litva dává příležitost novým franšízám

Daleko před námi / Už v roce 2001 byla v Litvě zavedena samostatná právní úprava franšízingu přijetím nového občanského zákoníku. Česká legislativa problematiku franšízingu dodnes samostatně neřeší.
pondělí
27.08.2018
Zahraniční značky tvoří v Litvě 80 % franšízového trhu. Funguje zde více jak 750 poboček řízených franšízanty.
 

V současné době se dá stav litevského franšízového trhu vyjádřit slovem rostoucí. Nebylo tomu tak vždy. První světové franšízové koncepty se o tuto pobaltskou zemi začaly zajímat v roce 1990. tedy v roce, kdy Litva po dlouhých Letech získala zpět svou nezávislost poté, co byla jedním ze států Sovětského svazu. Tyto značky však na počátku 90. let „jen“ vyčkávaly a analyzovaly rizika spojená se vstupem na postsovětský trh.

Za fakt, že dnes na litevském trhu působí zhruba 160 aktivních franšízorů a dalších 20 až 30 má zájem na něj vstoupit, mohou Litevci děkovat několika „odvážlivcům“, kteří se po roce 1990 rozhodli na tamní trh vstoupit a uspět. Patří mezi ně zejména synonymum franšízingu, americký McDonald´s a také módní značka United Colours of Benetton. Další příliv franšízových sítí zaznamenala Litva s expanzí výstavby a otevírání obchodních center na počátku 21. století.

Tato vlna s sebou přinesla značky jako KFC, Hugo Boss, Zara nebo Mango. Tedy ty, které mají s franšízingem bohaté zkušenosti. V té době se však o franšízový způsob rozvoje začínají zajímat i litevští podnikatelé. Vznikly tak koncepty jako Pizza Jazz, autoservisy Kemi nebo Kesko Semkai, síť prodejen pro stavebníky a kutily, která je dnes největším původně litevským franšízorem.

Inspirováni úspěchem

Třetí fáze rozvoje franšízového trhu v Litvě odstartovala na konci první dekády tohoto století. Souviset může se založením Lithuanian Franchise Center v roce 2008. Díky aktivitám tohoto centra se řada vrcholných manažerů a majitelů litevských firem začala seznamovat s franšízingem jako životaschopným obchodním modelem, díky němuž mohou efektivně rozšiřovat svůj byznys. Malé, ale úspěšné litevské společnosti, které se inspirovaly úspěšnými mezinárodními franšízory, se tak rozhodly budovat svůj byznys s pomocí franšízantů.

Každé podnikání i každá expanze na zahraniční trh s sebou nese určitá rizika. Nevyhýbají se ani těm, co si pro svou budoucnost zvolili cestu franšízingu. „Na litevském trhu si na počátku svého působení vylámaly zuby sítě, které všude jinde dosahují úspěchu bez větších komplikací. Příkladem může být „selhání“ prvního vstupu na tamní trh takových značek jako KFC nebo Pizza Hut v polovině roku 2000. Americká síť Subway musela zavřít svou první restauraci uprostřed vilniuského Starého města," říká říká Ilja Malkin, zakladatel litevské pobočky, která je partnerem franchisingové konzultační skupiny PROFIT system. Pozitivní zprávou však bylo, že firmy, kterým se první pokus nezdařil, braly odpovědnost na sebe a neobviňovaly franšízing jako takový.

Signál, který momentálně Litva vysílá směrem k zahraničním sítím, naznačuje, že na jejím franšízovém trhu je stále prostor pro nové koncepty. Vysoká kupní síla Litevců a jejich chuť vyzkoušet nové výrobky a služby pro ně může být velkým příslibem budoucího úspěchu.

Máte franšízový koncept a přemýšlíte o expanzi do zahraničí? Zaujala vás Litva? Můžeme vám pomoci, stačí nás kontaktovat na emailu redakce@franchising.cz.


Největší mezi všemi / Držitelem největšího počtu franšízových licencí je na litevském trhu obchodník s módou Appanga Group, síť prodejen Kesko Senukai je pak největším poskytovatelem licencí původem z Litvy.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017