20 let s franšízou

Přátelé a spolupracovníci / Lenka Nováková a Marek Halfar budují českou pobočku PROFIT system již 10. rokem a navázali tak na úspěch polských zakladatelů. Za největší přínos považují vzájemné sdílení know-how a zkušeností všech zemí, které poté mohou předat a zúročit při poskytování poradenských služeb.
Pátek
04.01.2019
Od svého vzniku se PROFIT system stal největší evropskou poradenskou společností specializující se na franšízing. Slouží klientům v 15 zemích. Od roku 2008 také v Česku.
 

Konzultační společnost PROFIT system franchise services, která je zároveň vydavatelem a provozovatelem online i tištěných médií a pořadatelem franšízových veletrhů, zahájila svoje fungování v roce 1998 ve Varšavě v Polsku. Na tamním trhu tehdy fungovalo jen několik málo franšízových konceptů a jediným zástupcem domácí franšízy byla značka Blikle. Zbytek trhu byl zabrán zahraničními koncepty. To se však velmi rychle změnilo.

„Začínali jsme v době, kdy franšízový trh v podstatě ani nevěděl, že existuje. Povědomí veřejnosti o franšízingu bylo takřka nulové. A to jak mezi potenciálními franšízanty, tak i společnostmi, které by prostřednictvím licencí mohly rozvíjet svou síť,“ vzpomíná Arkadiusz Słodkowski, spoluzakladatel a člen představenstva PROFIT system®. Dnes je i díky práci odborníků této poradenské společnosti na tamním trhu více než 1 200 franšízových koncepů, z nichž přes 80 % tvoří původem polské značky. Za dobu své činnosti vyvinul PROFIT system® více než 300 konceptů franšízy, mezi něž patří například řetězec obchodů s oblečením pro děti 5.10.15, restaurace Bobby Burger, síť jazykových školy Early Stage, finanční skupina Open Finance, nebo Delikatesy Centrum.

Vzhůru do světa

Ruku v ruce s polským franšízovým trhem rostl i PROFIT system® a rozhodl se se svými službami expandovat za hranice. Jednou z prvních zemí, kde otevřel svou kancelář, byla i Česká republika. Majitelé mateřské společnosti viděli právě na našem trhu velký potenciál jak pro svou firmu, tak hlavně pro rozvoj franšízingu. „Věřili jsme, že podnikání prostřednictvím prodeje franšízových licencí, má v Česku budoucnost. A nemýlili jsme se. Podstatou úspěšného vstupu však bylo najít u vás spolehlivého partnera, který zná Českou republiku a franšízing, a bude tak schopný náš byznys rozvíjet, což se nám naštěstí podařilo,“ vysvětluje Arkadiusz Słodkowski.

Jak již bylo uvedeno, na českém trhu působí PROFIT system® již více než 10 let. Za dobu svého fungování si zde vybudoval dominantní pozici, a to zejména díky poradenským službám a specializovanému portálu Franchising.cz. Také jeho prostřednictvím se společnost podílí na stále větší propagaci a rozvoji franšízového podnikání v Česku. Franšízový portál se postupem času stal hlavním pojítkem mezi světy franšízorů a potenciálních franšízantů v Česku. Je tak místem, kde se nabídka setkává s poptávkou. Franšízoři zde nachází své franšízanty, kteří si díky tomu často plní sny o vlastním podnikání. 

Výsledkem snažení týmu společnosti PROFIT system® na trhu bylo to, že v uplynulých letech došlo k významnému zvýšení povědomí o franšízingu mezi veřejností. „Výrazně se změnil také postoj současných a potenciálních franšízorů. Stále více firem se velmi pečlivě připravuje na úlohu poskytovatele licencí. Nechají si vytvořit profesionály franšízové balíčky, všechna opatření a také změny testují na svých vlastních pobočkách, čímž získávají na důvěryhodnosti v očích uchazečů o jejich franšízy,“ říká Marek Halfar, ředitel české pobočky PROFIT system®.

Momentálně společnost působí v 15 zemích po celém světě. Kromě domácího Polska a již zmíněného Česka najdeme jeho pobočky také v Maďarsku, Litvě, Lotyšsku, Rumunsku, Rusku, Ukrajině, Slovensku, Slovinsku, Srbsku, Chorvatsku a Saúdské Arábii. Na konci roku 2018 zahájily provoz franšízové portály v Itálii a Makedonii. „Expandujeme na trhy, kde mají franšízy největší šance na rozvoj, např. kvůli podobným očekáváním spotřebitelů. Proto jsme se nedávno rozhodli rozšířit do Itálie. V současné době je to skutečně země v obtížné ekonomické situaci, ale je ideální pro rozvoj franšízy kvůli počtu obyvatel, geografické rozmanitosti a také kvůli silnému turistickému ruchu,“ doplňuje Michał Wiśniewski s tím, že v květnu letošního roku bude společnost PROFIT system® organizovat franšízový veletrh také v italské Neapoli.


Široká nabídka / Služby společnosti PROFIT system nezahrnují jen poradenství při tvorbě franšízových konceptů. Prostřednictvím vlastních specializovaných médií, jako je například portál Franchising.cz, se snaží rozvíjet povědomí o franšízovém způsobu podnikání u široké veřejnosti a také pomáhat majitelům sítí najít potenciální franšízové partnery.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017