Franšízový trh dále poroste

Pravý franšízant / Systém franšíz není pro všechny typy lidí. Pokud jste člověk, který rád tvoří nové věci, jste kreativní a chodíte neustále s vlastními inovacemi, tak franšíza nemusí být úplně pro vás. Tradičně musíte dodržovat nějaká předem daná pravidla. Musíte být v souladu s firemní kulturou, to bývá velmi často klíčové pro to, jestli vám majitelé licenci prodají.
pondělí
23.12.2019
Zahraniční franšízy stále stojí o expanzi do Česka. O jejich úspěchu rozhodne originalita konceptu, která zaujme zákazníka, říká Lenka Nováková, konzultantka poradenské společnosti PROFIT system.
 

Jaký byl rok 2019 pro český franšízový trh?
Kdybych to měla popsat jedním slovem, řekla bych dynamický. Opět jsme se setkaly s několika zbrusu novými koncepty, které mají potenciál přerůst v kvalitní franšízové sítě. Řada z nich reaguje na aktuální trendy a vnímá potřeby koncových zákazníků, což velmi pomáhá držiteli franšízové licence oslovovat veřejnost se svou nabídkou. Mám-li být konkrétní, mezi nové koncepty, které se vydaly do boje o své stabilní místo na trhu, patří například Speciální pekařství Smajlík, síť stánků se zmrzlinou Tak trochu jiná točená, saunový svět Saunia nebo gastronomická značka Mr. Sushito. Z velkých firem, které se v letošním roce rozhodly pro svůj další rozvoj zvolit způsob franšízingu, se touto cestou vydala společnost Ardon Safety, která již více jak 18 let podniká v oboru pracovních oděvů. To, co jsme pak také mohly pozorovat, je narůstající obliba franšízové expanze u slovenských značek, které chtějí růst nejen na domácím trhu, ale i na tom českém. Jako příklad mohu uvést třeba značky La Donuteria, Waw Food nebo Elephant Diner.

Stále přetrvává zájem zahraničních konceptů o expanzi u nás?
Ano, pro zahraniční sítě je Česká republika stále jedním z cílů, pokud uvažují nad vstupem do regionu střední a východní Evropy. Vidím to jako velmi pozitivní jev, který značí, že podnikatelské prostředí v obou zemích je 30 let po Sametové revoluci vnímáno jako stabilní a otevřené novým příležitostem. Myslím si, že to je dobrá zpráva právě teď, když se opět ze všech stran ozývá slovo „krize“ snad ve všech pádech. Právě vstup nových subjektů na trh může pomoci v momentě, kdy by mělo dojít k masovějšímu propouštění v důsledku dopadů krize na výrobní společnosti. Nejen, že pobočky nabídnou nové pracovní pozice, pro některé se může franšíza stát nástrojem, jak změnit svou budoucnost tím, že začnou podnikat se silným partnerem v zádech.

Jaké značky chtějí své pobočky v Česku a na Slovensku otevřít? V jakých oborech působí?
Co se týče oborů, je to opravdu rozmanitá nabídka. Na své si přijdou jak ti, kteří touží podnikat v módní branži, zaměřit se na vzdělávání nebo ti, jejichž snem je rozjet svůj gastrobyznys. Některé ze zahraničních sítí hledají na trhu master-franšízanta, který by se postaral o další rozvoj sítě na celém území, jiné se poohlíží již po jednotlivých franšízantech, kteří budou finálními příjemci licence. Abych ale nemlžila, o vstup na český a slovenský trh mají zájem například vzdělávací koncepty jako jsou Coding Giants, Coders Lab, Edukido či kanadské Mathanasium, kosmetické značky DepilConcept a BodyConcept, bulharský fashion koncept Brutale nebo gastro franšízy Easy Bear a Easy Wine. Zajímavostí pak může být americká značka Signal 88 Security, která se zaměřuje na poskytování bezpečnostních služeb.

Můžete prozradit, jakým oborům se u nás v současné době nejvíce ve franšíze daří růst?
Nedá se jednoznačně říct, který obor je tím, do nějž byste měli investovat s jistotou zajímavých zisků. Ráda říkám, že s franšízou lze uspět téměř v každém oboru, pokud si zvolíte ten správný koncept. Vězte, že to je tím nejdůležitějším, nad čím je třeba se při rozhodování zamyslet. V České republice je tradičně nejoblíbenějším oborem pro franšízové podnikání gastronomie. Jako perspektivní obor se pak ukazuje například vzdělávání, a to již nejen v podobě jazykových škol, jak tomu bylo doposud. Ty jsou stále mezi franšízanty i koncovými klienty oblíbené, nicméně dnes se na trhu objevují i značky, jež se zaměřují nejen na předškolní vzdělávání, ale i na pořádání kurzů, díky nimž jejich absolventi zvýší své šance na uplatnění na moderním pracovním trhu. Zde mám na mysli například programovací školy.

Co je podle Vás pro úspěch ve franšízovém podnikání klíčové?
K odpovědi na tuto otázku lze přistoupit z hlediska dvou pohledů. Z pohledu franšízora, tedy majitele franšízového konceptu, je to zejména životaschopný model, který je nastaven tak, aby mohl fungovat bez jeho fyzické osobní angažovanosti i v dalších místech. Velkou roli pak hraje originalita konceptu, která působí nejen na koncového zákazníka, ale také, což je v určité fázi rozvoje velmi důležité, na zájemce o franšízové licence. Šanci na úspěch tak mají častěji značky, které na trh přichází s novým ale osvědčeným produktem či službou, ty, co prostě dělají něco jinak. Pro úspěch z pohledu franšízanta je pak klíčové, aby opravdu pečlivě zvážil výběr značky, se kterou spojí svou podnikatelskou budoucnost, a hlavně promyslel to, zda je pro něj franšízové podnikání tím pravým, zda je ochotný a schopný podřídit se ve svém podnikání pravidlům, která nastavil někdo jiný. Pokud ano, pak by měl tato pravidla dodržovat, držet se předaného know-how a naslouchat radám a doporučením franšízora. Pro franšízanty je ztrátou času vymýšlet již vymyšlené. Úkolem franšízanta totiž není měnit pravidla hry, se kterými na začátku spolupráce souhlasil. Může o nich s poskytovatelem licence hovořit, sdílet svoje zkušenosti, ale měl by mít na paměti, že cílem franšízora je, aby jeho franšízanti dosáhli úspěchu. Proto jim nedovolí dělat chyby, které mnohdy již sám udělal. A to je právě benefit, které franšízový způsob podnikání přináší.

Jak to vidíte s vývojem franšízového podnikání u nás do budoucna?
Jsem toho názoru, že franšízové sítě, které v Česku působí, ještě nevyčerpaly svůj potenciál. Stále mají kam růst, pořád jsou totiž regiony, kam se jim doposud nepodařilo expandovat, ale mají o ně zájem. Zároveň pro potenciální franšízanty je pozice v současné době poměrně dobrá. Mají možnost si vybrat z celé řady konceptů, které zde již fungují, nebo jít ještě dál a přivést na trh zcela nové neokoukané značky.


Byznys s plným talířem / Co se týká oborů s největším počtem franšízových značek, patří první místo tradičně gastronomii, kde počet franšízových značek převýšil 40. Gastronomie je u Čechů stále oblíbená, a to i přesto, že v předchozích letech tento obor zaznamenal mírný pokles. Faktem je, že gastronomické koncepty tvoří okolo 15 % franšízového trhu v ČR.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017