Nejvhodnější čas pro franchisu s dětmi

Maxíkova jazyková školka se rozhodla pro franchising. V roce 2011 plánuej otevřít 2 nové franchisové školky.
Pátek
28.01.2011
Maxíkova jazyková školka se chce rozrůstat pomocí franchisingu. První 2 franchisanti rozšíří stávající síť 5 poboček.
 

Prognózy jsou současné době pro zprovoznění školky či jeslí velmi příznivě nakloněny. Např. počet dětí v Praze a Středočeském kraji stoupá a bude tomu tak i nadále do roku 2016. Je třeba si uvědomit, že tyto děti pak dále budou v předškolním věku dalších 6 let.

Jako nejvýhodnější lokalitou se dlouhodobě jeví Praha – Východ, Praha – Západ, ale i překvapivě Praha 2 či Praha 5. Vzhledem k výborné infrastruktuře a nově vzniknuvším satelitním městečkům jsou okrajové oblasti Prahy tím nejlepším místem. Spádová oblast tak čítá, byť ve velké vzdálenosti, ovšem ve velmi krátké době dojezdu, stovky tisíc obyvatel, a to převážně mladých rodin. Ovšem i ostatní části ČR jsou zajímavé, zejména pak všechny lokality s počtem obyvatel nad 10.000.

Rodiče malých dětí to znají moc dobře, když jim školka, do níž chtěli umístit své dítě, ohlásí, že má plno. Co v takové situaci dělat? Jednou z možností je volba soukromé školky. Soukromé školky mají tu výhodu, že jsou flexibilní a mohou se přizpůsobit potřebám dětí i rodičů. Dětem bývá věnována mnohem větší pozornost a plně individuální přístup. Jednou z takových předškolních institucí je Maxíkova jazyková školka a jesle, která se soustředí na rozvoj dětí ve věku od 12 měsíců do 7 let.

Rozvoj celé osobnosti dítěte

Od roku 2008 spolupracuje Maxíkova jazyková školka a jesle s Dětskou mensou ČR a Centrem nadání, tedy dvěma nejvýznamnějšími organizacemi v rozvoji nejen intelektových schopností dětí v celé ČR. Cílem této spolupráce je vyškolit pedagogy v oboru předškolní výchovy a vzdělávání.

Školka a byznys

Z hlediska byznysu hodnotí Pavel Tuleškov, ředitel a kontaktní osoba pro franchisanty, rok 2010 úspěšně: „Stabilizovali jsme stávající pobočkovou síť a nyní máme v plánu její rozvoj. Povedla se nám akvizice 2 franchisantů a tak budeme v létě otvírat 2 nové franchisové školky. Jedna pobočka bude na Praze 14 v Jahodnici a v případě druhé se rozhodujeme mezi několika lokalitami“. Dalším cílem, který si Maxíkova jazyková školka stanovila pro tento rok, je rozšíření sítě do měst nad 50.000 obyvatel. Franchisový koncept najde ale uplatnění ve všech městech nad 10.000 obyvatel.

Podpora franchisantům

Jak dále uvedle Pavel Tuleškov, partneři v rámci komplexní podpory (personální, účetní, právní, jednání s úřady atd.) získají data z marketingového průzkumu. Franchisor zpracovává pro franchisanty marketingový průzkum lokality, v níž uvažují o zřízení školky. Otevření může následovat nejdříve po 6 měsících od uzavření franchisové smlouvy. „Během této doby vyhodnocujeme potřeby potenciální klientely nově vznikající školky. Následně jsme schopni potvrdit, že předběžné odhady byly správné a zájem o školku je. Je jasné, že v ten okamžik se franchisantovi „lépe dýchá“, neboť riziko neúspěšnosti bylo snížené na základě zmíněného marketingového průzkumu na minimum,“ dodává Tuleškov.

Ideální franchisant by měl mít především chuť a touhu podnikat v oboru předškolní výchovy a vzdělávání. „Je to práce, kterou člověk musí dělat srdcem a s láskou na prvním místě. A pokud práci děláte poctivě, s láskou a nadšením, úspěch je zaručený “, dodává ředitel školky.