Burger made in China

Definitivní rozhodnutí padlo v polovině června. Rozvoj fast foodové sítě Burger King v Číně bude mít v roli Master franchisanta na starosti dlouholetý asijský partner řetězce rodina Kurdoglu společně se společností Cartesian Capital Group. Do pěti let by se síť měla rozšířit o tisíc restaurací. To by neměl být problém již proto, že rodina Kurdoglu formou franchisingu provozuje 500 restaurací v Turecku, včetně 350 poboček Burger King. Rodina Kurdoglu se podpisem smlouvy stala největším Master franchisantem na světe. Burger King již loni otevřel několik restaurací v Brazílii a na začátku tohoto roku oznámil, že hodlá expandovat do Ruska.
Ne všude má ale fast foodový řetězec tak ambiciózní plány jako v Číně. Například v Rumunsku se posledním červnovým dnem uzavřou dvě tamní restaurace. Historie Burger King v Rumunsku je poměrně krátká. První pobočka byla otevřena v roce 2008. Společnost Atlantic Restaurant System, která měla rozvoj sítě na starosti, nepřizpůsobila podle analytiků cenovou politiku řetězce tamním podmínkám. Pro Rumuny byly burgery od americké společnosti příliš drahé. Navíc firma podcenila i marketing. Finanční ztráty se odhadují na téměř 1,3 milionu EUR.
Krušné začátky měl Burger King také v Polsku. Na trh společnost vstoupila již v devadesátých letech, aby v roce 2001 z trhu po neuspokojivých výsledcích zase odešla. Druhé šance se chopila firma AmRest, která restaurace Burger King s úspěchem provozuje od roku 2007.
A stejná firma stojí i za českou filiálkou Burger King. První restaurace byla otevřená v roce 2008 na pražském Zličíně. Od té doby nic nenasvědčuje tomu, že by zdejší Burger King měl podobné problémy jako v Rumunsku nebo v Polsku. V současnosti funguje 13 poboček. "Letos jsme otevřeli restauraci v Ostravě a do konce roku chystáme zprovoznit minimálně dvě další. Podobným tempem chceme pokračovat i v následujících letech," dodává Pavel Vaníček, manažer marketingu společnosti BK Team, která vedle firem AmRest a Autogrill má licenci provozovat v Česku restaurace Burger King.

PŘEČTI ČLÁNKY

Food trucky představují nový evropský trend. Rozmach těchto franšíz probíhá i v Česku. Jak je to s investičními náklady a zahájením vlastního podnikání s mobilním občerstvením?
Faency Fries rozšiřuje síť a hledá nové franšízanty. Nabízí dvě varianty podnikání a rychlou návratnost investice.
Franšízový koncept BodyBody spojuje moderní technologie a zdravý životní styl. Zájemcům otevírá možnost rozjet vlastní studio i v menších městech.
Franšízy v oblasti gastronomie nejsou ničím novým. Přesto je koncept Hey Foods v mnoha ohledech od provozování tradiční restaurace dost odlišný.
Franšíza 360pizza nabízí rebranding stávajícím gastro provozovnám. Jak změna pomůže efektivitě podnikání vysvětlí Markéta Krejčíková, manažerka pro rozvoj.
Nejčtenější

Když se řekne franšízové podnikání, většina si vybaví větší město a gastro franšízu. Naturhouse dokazuje, že to jde i jinak. Jejich koncept pracuje s věrnými klienty.
„Díky silné databázi zákazníků umíme generovat návštěvnost do obchodů. Marketing zajišťujeme centrálně, franšízant na to není sám," říká retail director Yves Rocher Jérôme Poussin.
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Tržbami ve výši 705 milionů korun zakončila loňský rok společnost Sklizeno. Franšíza s kvalitními potravinami se letos pustí do budování nových prodejen i projektů.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...