Společnost MaxPraga působí na trhu od roku 1997. V současné době zastupuje značky Max Mara, Weekend Max Mara, Marina Rinaldi, Marilla, iBlues a Liu.Jo. Nejvíce franchisových butiků se nachází v Praze, kde je celkem 7 obchodů s italskou módou.
Středa
29.05.2013
Firma MaxPraga, která díky licenci zastupuje několik italských módních značek, bojuje s konkurencí a otevírá franchisové obchody.
 

Luxusní móda už není výsadou jen západních zemí, hodně značek proniká k nám a lidé si už mohou vybírat z mnoha prověřených a přepychových značek. Mezi ně můžeme řadit i italské módní značky Max Mara, Weekend Max Mara, Marina Rinaldi, Marella, iBlues a Liu.Jo, které patří pod známý italský módní dům Max Mara Fashion Group. V tuzemsku je zde zastupuje držitel master-franchisové licence, firma MaxPraga. Veškeré značky zde rozvíjí na základě franchisové spolupráce.

Největší rozmach společnost zaznamenává u značky Weekend Max Mara, která se na náš trh dostala v roce 2008, kdy byl otevřen první obchod na Flóře v Praze. Následně byly otevřeny ještě 2 butiky v Praze a Brně. Letos v červnu zahájí provoz další franchisová pobočka, a to opět v Praze. Nejdéle na trhu působí Max Mara, která si zde upevnila svou pozici a v posledních letech zaznamenává stálý růst. Obchody lze navštívit v Praze, Brně, Karlových Varech, Hradci Králové a na Slovensku v Bratislavě. Druhá nejstarší značka Marina Rinaldi, která nabízí luxusní oděvy ve větších velikostech, si též našla stálé zákaznice v ČR. Prodejny jsou k nalezení v Praze, Karlových Varech a také v Bratislavě.

České a slovenské klientky nejsou stejné

MaxPraga se musí potýkat také neustále s konkurencí, která v posledních letech s vývojem obchodních center více přitvrzuje. „Obstát v rostoucí konkurenci dnes není snadné, a proto se v našich buticích snažíme kromě kvalitního produktu zastřešeného známou značkou nabízet i maximální servis tak, aby si k nám klientky vždy rády našly cestu,“ říká obchodní ředitelka MaxPraga Renata Smolíková s tím, že český zákazník je spíše konzervativní a nepodléhá tolik módním trendům jako na západě a dbá více na kvalitu.

Odlišnosti v pohledu na módní značky lze nalézt i na slovenském trhu. Podle Renaty Smolíkové dávají slovenské zákaznice větší důraz na postavení značky a módnost oděvů, a proto je zde zaznamenáván stále větší zájem o luxusní modely. „Zejména Liu.Jo je na tomto trhu stále oblíbenější, prostor pro růst vidíme i u značek Marella a Weekend Max Mara,“ doplňuje Renata Smolíková.