Podnikání jako sport
Než začal Stanislav Novotný podnikat pod franchisovou značkou Bageterie Boulevard, neměl s podnikáním žádné přímé zkušenosti. Ty získal jen zprostředkovaně díky své práci a rodině. „Pracoval jsem na mnoha manažerských pozicích, kde jsem byl v pravidelném kontaktu s nejrůznějšími podnikatelskými subjekty,“ dodává Stanislav Novotný s tím, že mimo to pomáhal v domácím prostředí manželce s jejím podnikatelským plánem. Postupem času mnoho informací svou zvědavostí nasbíral a netrvalo dlouho a sám se rozhodl vkročit do vod podnikání a využít přitom franchisovou spolupráci.
Základem jsou tržby
S myšlenkou franchisingu se setkal už během své předchozí kariéry a tato forma spolupráce jej velmi zaujala. Hledal značku, pod kterou by připojil své jméno jako franchisant. A narazil na koncept Bageterie Boulevard. „Celkový koncept značky mi byl sympatický, od produktové skladby, přes kvalitu, až po systém komunikace. Viděl jsem v ní budoucnost a rozhodl se do sítě jako franchisant vstoupit,“ říká Stanislav Novotný. Na začátku musel své oznámení vyřešit i s rodinou, která se dle jeho slov rozdělila na dvě půlky. „Děti byly rády, protože bagety z Bageterie Boulevard jsou jejich oblíbené, zato moje pragmatická manželka měla trochu obavy z toho, jak se podnikání vydaří. Nakonec však i ona svolila a bez její pomoci bych si teď neuměl svoji práci představit,“ říká Stanislav Novotný. Dveře k rozjetí vlastní franchisové pobočky Bageterie Boulevard měl tak Stanislav Novotný otevřeny. Protože přebíral již fungující provozovnu, začátky nebyly tak těžké, jako v případě, kdyby začínal úplně od začátku.
Jako sport
Podnikání formou franchisingu vnímá Stanislav Novotný pozitivně a pochvaluje si podporu silné značky jako Bageterie Boulevard je. „Podpora silné značky vám přináší její know-how, marketingovou pomoc, HR či řízení kvality. Pozitivem jsou také další franchisanti, kteří síť obohacují svými nápady, což vede k dalšímu kvalitnímu rozvíjení sítě,“ popisuje výhody franchisingu Stanislav Novotný. Franchisor mu například vytvořil logistické zázemí, takže sám nemusí řešit dodavatelské služby, což je také velké plus. Samozřejmě tato pozitiva přinášejí také určitá omezení. Například v tom, že některá rozhodnutí musí schválit franchisor, takže samostatnost má určité limity. .
A co by poradil Stanislav Novotný případným zájemcům? Podnikání by shrnul pomocí sportovní hantýrky. „Řekl bych, že je důležité si uvědomit, že hrajete hru, kde jsou jasně dané mantinely, a že i když byste rádi bruslili po celém rybníce, vaše hřiště je vytyčené. Na druhou stranu to hřiště je zpravidla dostatečně velké, abyste na něm mohl předvést to, co dokážete, a pokud budete hrát dobře a dodržovat pravidla, pomůže to celému mužstvu a naopak,“ shrnuje Stanislav Novotný.
PŘEČTI ČLÁNKY
Franšízy s „jídlem do ruky“ musí rychle reagovat na zákaznické trendy. Ty nám přiblíží manažerka pro rozvoj franšízové sítě Bageterie Boulevard a 360Pizza Markéta Krejčíková.
Zájemce o franšízové podnikání v gastronomii by nemělo minout spojení značek Bageterie Boulevard a 360Pizza. Letos začali dokonce konkurovat americkým fastfoodům na dálnicích.
Zdeněk Polášek a Martin Lehocký jsou již zkušení franšízanti. Ke dvěma franšízovým pobočkám Bageterie Boulevard přidali i jednu z konceptu 360Pizza.
Síť Bageterie Boulevard se neustále zvětšuje. Nové pobočky najdeme v Praze i v regionech.
Franšíza 360pizza se na našem trhu pomalu rozrůstá. Jaké podmínky musí uchazeči o licenci splnit?
Nejčtenější
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Roste počet značek, které míří na náš trh. Které franšízové spolupráce můžete chytit hned na startu?
Franšízová síť prodejen dveří a zárubní roste počtem poboček i obratem. Kde je místo pro nové franšízanty?
Byznys, který nikdy nespí. Tak lze popsat provozování čerpacích stanic. Příležitost stát se jejich provozovateli nabízí například síť OMV.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...