Nováčkem v oboru franchisy je firma Euronics, která otevřela první franchisu letos ve Valašském Meziříčí. Plánuje minimálně další 3.
pondělí
28.07.2014
Řetězce s elektronikou vsadily na koncept franchisingu, aby se dostali blíže svým zákazníkům. Trend expanze tímto způsobem roste.
 

Franchising v maloobchodu vykazuje v poslední době velký růst. Už jen dle Franchising Reportu 2013, který zpracovává poradenská firma PROFIT system, se loni počet franchisových systémů v této oblasti zvýšil téměř o 60 % na 19. Vliv na to měly především koncepty prodávající elektro a domácí potřeby. I přes to, že se prodej elektroniky soustředí na internet, kamenné pobočky hrají důležitou roli. Proč si tyto společnosti vybírají franchisovou spolupráci? Důvodem jsou především nízké náklady.

Letos se k maloobchodníkům přidal řetězec Euronics, který otevřel první franchisovou spolupráci ve Valašském Meziříčí. „Ve franchisingu vidíme dobrý nástroj k expanzi. Nejen že přináší nižší náklady jak pro franchisanta, tak i pro nás, ale náš franchisový partner může převzít lépe zavedenou „praxi“ v případě změn aktuálního dění a lépe na ně přizpůsobit zaběhnutý obchod,“ dodává výkonná ředitelka Euronics Martina Fialová. Franchisové pobočky mají obchodníci především v menších městech, kde se nevyplatí stavit velký obchod, který je pro tyto společnosti typický.

Kamenné prodejny jsou základem

Partnery na bázi franchisy vyhledává i internetový prodejce elektroniky CZC.cz, který využívá partnerských poboček především proto, aby si zákazníci mohli vyzvednout pohodlně své zboží. Osobní odběr totiž zaznamenává v 77 % nákupů. „Naše pobočky CZC.cz nejsou jen výdejním místem, ale zákazníci se mohou obrátit na naše prodejce také s žádostí o jakoukoliv radu či pomoc s vyřízením reklamace,“ doplňuje Kamil Demuth, marketingový ředitel CZC.cz.

I přesto, že elektroniku mnoho lidí nakupuje na internetu, osobní odběr pro ně zůstává prioritou. Franchising jim v tom hodně pomáhá. Velké firmy ušetří díky franchisovým partnerům náklady, než kdyby otevíraly nové obchody, a franchisanti získají silného partnera, díky kterému mohou zvýšit své tržby a nalákat zákazníky. Sami také znají okolní prostředí a mohou lépe reagovat na změny než velké firmy.