Nejvíce franšízových poboček se sýry v síti provozuje na trhu firma Boutique Gurmán. Jejich počet dosáhl 30.
Sobota
06.12.2014
Češi jsou více zmlsaní a jsou ochotni si připlatit za lahůdky. Hodně na oblibě získávají sýry, jejichž spotřeba rok od roku roste.
 

Eidam, niva, hermelín. Jediné sýry, které dříve znali všichni Češi. Dnes už však přicházejí do našich končin i jiné druhy sýrů a k sýrové osvětě pomáhají i franšízové firmy. U nás se na sýrové speciality etablovaly firmy Ráj sýrů, Kaas met Smaak a Boutique Gurmán. Samy se však musí potýkat s nabídkou potravinových řetězců.

Franšízový koncept přišel s pilotním projektem prodejny sýrů v roce 2008. Získal si rychle zákazníky a letos se otevřely další dva obchody. „První obchod jsme otevřeli v Plzni a druhý v Českých Budějovicích, kde zaznamenáváme velký zájem o sýry. Máme zde už 3 prodejny,“ komentuje úspěchy firma na Facebooku. Počet obchodů, kde mimo sýrů mohou zákazníci nalézt i vína a různé pochutiny, se rozrostl na 17. Všechny jsou vedeny franšízanty.

Se skepsí se potýkala i firma Boutique Gurmán, jež mimo své franšízové obchody provozuje i eshop příhodně nazván vemena.cz. „Mnoho podnikatelů bylo nadšeno naším konceptem, a tak jsme se rozhodli využít franšízingu. Jen ve Frýdku-Místku, kde jsme začali, se nám podařilo otevřít už 3 obchůdky se sýry,“ dodává majitel firmy Martin Svačinka. Sýry mají rádi jak lidé ve velkých městech, tak ve vesnicích.

Obliba sýrů dovedla společnost Kaas Handel, která provozuje velkoobchod a zajišťuje zásobování lahůdek pro hotely či restaurace, k vytvoření franšízového konceptu maloobchodních jednotek prodávající sýry. Zatím provozuje 1 franšízovou jednotku v Rožnově pod Radhoštěm a 3 vlastní v Praze.

Specializované obchody s lahůdkami, jako jsou sýry, se v poslední době těší stále většího zájmu u zákazníků, a to díky zvyšujícím se preferencím na kvalitu potravin. Všímají si toho i supermarkety, které zvyšují počet sýrových specialit a tlačí tím na cenu. Malí obchodníci se tak musí potýkat s cenovou konkurencí, ale i přesto se nesnaží ceny snižovat. Všichni se shodují na tom, že za kvalitu sýrů jsou zákazníci si ochotni připlatit.