pondělí
30.05.2016
Franšíza s dětským zbožím Tulec Trend vyžaduje minimální finanční investici. Jednatel Tomáš Tulec v rozhovoru odkryl i další atraktivní prvky konceptu.
 

Můžete zhodnotit vývoj franšízového konceptu Tulec Trend za poslední rok?
V uplynulém roce jsme především zaregistrovali nárůst počtu zájemců, kteří se zajímají o podmínky udělení franšízové licence. Forma franšízové spolupráce je sice velice lukrativní příležitost, veřejnost a potencionální zájemci však o této možnosti málo ví. Proto bychom rádi zapracovali hlavně na propagaci naší značky jako schopného provozovatele franšízového konceptu.

Co se při budování franšízového podařilo?
Zjednodušili jsme podmínky pro zahájení spolupráce a optimálně jsme doladili podmínky prodeje tak, aby byla umožněna dlouhodobá spolupráce a zvýšila se i finanční atraktivita konceptu pro naše partnery. Franšízant například neplatí žádný poplatek za územní exkluzivitu a neplatí ani za licenci.

"Nejatraktivnější jsou nové kolekce, které se po vyprodání snažíme neustále doplňovat do prodejen, abychom navyšovali celkový obrat," říká o nejžádanějším sortimentu Tomáš Tulec.

V čem je koncept pro franšízanty atraktivní?
V porovnání s otevřením klasické prodejny spočívá přitažlivost konceptu hlavně v minimálních počátečních nákladech a nižším riziku finančních ztrát, protože zásoby pro prodejny, kterým by se nedařilo, zůstanou centrále na skladě. S výjimkou metropolí Prahy a Brna nabízíme lokální exklusivitu, která je výhodná jak pro naše partnery, tak po nás. Je lepší mít v daném místě jednu dobře fungující prodejnu, než více obchodů, které si navzájem konkurují a pro něž musíme v daném místě držet na skladech velké množství zboží.

Jak se daří konceptu v zahraničí?
Po pozitivní zkušenosti z Česka jsme se před krátkou dobou rozhodli nabídnout možnost franšízové spolupráce i na Slovensku. Je to první zahraniční země, kde bychom rádi s tímto typem spolupráce začali, jelikož zde vidíme velký potenciál. Dosavadní reakce od zájemců to navíc jen potvrzují.

Na jakém produktu franšízanti nejvíce vydělávají?
Nejatraktivnější jsou nové kolekce, které se po vyprodání snažíme neustále doplňovat do prodejen, abychom navyšovali celkový obrat.

Kolik máte celkem poboček a kolik je franšízových?
Jelikož jsme s franšízovým typem prodeje začali teprve nedávno, máme nyní celkem v Česku a na Slovensku asi 70 klasických prodejen, z toho je osm v Česku franšízových. Momentálně připravujeme zprovoznění další franšízové prodejny v centru Brna.

S jakou částkou musí franšízant počítat pro otevření nové pobočky?
Vratná kauce činí 150 tisíc korun, kterou je možné složit hotově nebo nově formou notářského zápisu, aby se snížila počáteční finanční zátěž. Tato částka je tak minimální investicí. Pokud si chce franšízant prodejnu realizovat naším prostřednictvím, je nutné navíc počítat s náklady na vybavení prodejny. V takovém případě investice závisí na velikosti prodejny. Jedná-li se o menší prostory, částka může být asi 100 tisíc korun. Nebráníme se ale ani možnosti, kdy má franšízant již zakoupené vybavení, případně je po dohodě s námi schopen realizovat vybavení svépomocí.

Kde plánujete otevírat nové franšízové prodejny?
Rádi bychom otevírali franšízy všude tam, kde ještě obchod naší značky není, abychom stávajícím franšízantům mohli garantovat exkluzivitu. 

Chystáte pro franšízanty a zákazníky nějaké novinky?
Jedna z novinek, o které jsme již mluvili je snížení počáteční finanční zátěže díky možnosti notářského zápisu pro složení kauce. Franšízantům budeme nově dodávat kamerový systém a software. Z novinek pro zákazníky mohu jmenovat plánované rozšíření kojeneckého sortimentu o vybavení do postýlek nebo o zavinovačky, dárkové poukazy nebo věrnostní kartičky.