Byznys s národní kuchyní

Na tuzemském trhu by se měla v červenci objevit další gastronomická franšízová síť, která uspěla již na mezinárodním poli. Německá společnost Vapiano otevře první pobočku v obchodním centru Quadrio v centru Prahy, oznámila společnost Cushman & Wakefield, která se stará o nájemníky centra. Vapiano se specializuje na italskou národní kuchyni v čele s těstovinami, pokrmy připravuje personál v kantýnách před zraky hostů. V současnosti provozuje 180 poboček ve 31 zemích.
Příchod přední německé gastronomické společnosti do Česka je potvrzením trendu, kdy se do popředí nejen v Evropě dostávají různé populární pokrmy z národních kuchyní celého světa. Letní měsíce jsou logicky pro suchozemskou část kontinentu tradičně ve znamení italské kuchyně - za tamní specialitu je ostatně považovaná i zmrzlina, byť původně vznikla jinde. Recept na mražený mléčný koktejl přivezl ve 13. století z Číny do Itálie cestopisec Marco Polo. I další národní speciality se ale v historii stěhovaly a stěhují Evropou.
Jaké další národní kuchyně se v posledních letech uchytily v České republice? V první řadě určitě balkánská, která je ovlivněná řeckými, italskými a tureckými pokrmy a je pro ni typické použití čerstvé zeleniny jako jsou papriky, rajčata, lilek a okurky. Z masa vedou na Balkáně ryby a jehněčí. Z franšízových společností se na turecké speciality zaměřuje například Mr. Kebab, jehož tradiční výrobek je podobný gyrosu. Druhou domovinou kebabu i gyrosu se v posledních letech díky menšinám stalo Německo, odkud se trend přesunul také k nám. Češi při konzumaci mohou navíc zavzpomínat třeba na dovolenou u moře v Chorvatsku.
Libanon, Mexiko i Japonsko
Blízko k balkánským tradičním pokrmům mají díky surovinám Arabové, kteří zásadně nepoužívají v rámci kulturních tradic při vaření vepřové maso. I přestože pro české strávníky je vepřové naopak většinou naprostý základ, i u nás se uchytily arabské pochoutky jako hummus, falafel, či jehněčí. Na rychlá občerstvení inspirovaná Blízkým východem se dá již narazit skoro na každé rušnější ulici. Libanonské speciality si lze vychutnat třeba v pražských restauracích El Emir, jejichž návštěva má navozovat pocit, že vás na jídlo pozval samotný sultán.
Restaurace El Emir nabízejí libanonskou kuchyni, v centru Prahy zvou k návštěvě zatím dvě - jedna v paláci Koruna na Václavském náměstí, druhou najdete v OC Palladium.
Mexický fastfood Burrito Loco má v Praze sedm poboček a v Plzni pak další jednu, přestože mexická kuchyně Čechy neláká k ochutnávání ani zdaleka tolik, co balkánské speciality. Řetězec Burrito Loco má ovšem o víkendu otevřeno nonstop a ukojí tak choutky na burrito, nachos, tacos či quesadillas i v noci. Nabízí navíc rozvoz či cateringové služby. Téměř 10 let pak v ČR působí také síť veganských restaurací Loving Hut, nabízející kuchyni inspirovanou tradičními vietnamskými pokrmy. Loving Hut působí dnes ve 35 zemích světa, v české metropoli vlastní 5 provozoven.
Moderní pojetí asijské kuchyně se snaží Čechům představit také společnost Planet Sushi, která zároveň odkazuje svou nabídkou na prastaré japonské zvyky. Ve střední a východní Evropě provozuje Planet Sushi asi 50 restaurací, v Praze sídlí restaurace u stanice metra Anděl na Smíchově. V nabídce má jak sushi i rýžové nudle, tak třeba tradiční japonskou polévku miso, nebo tataráka z lososa či tuňáka. Konzumace japonských specialit od roku 2014 podle údajů Restu v Česku narostla až o 40 %, a jejich obliba zatím neklesá.
Zobrazit v katalogu franšíz




















PŘEČTI ČLÁNKY

Food trucky představují nový evropský trend. Rozmach těchto franšíz probíhá i v Česku. Jak je to s investičními náklady a zahájením vlastního podnikání s mobilním občerstvením?
Faency Fries rozšiřuje síť a hledá nové franšízanty. Nabízí dvě varianty podnikání a rychlou návratnost investice.
Franšízový koncept BodyBody spojuje moderní technologie a zdravý životní styl. Zájemcům otevírá možnost rozjet vlastní studio i v menších městech.
Franšízy v oblasti gastronomie nejsou ničím novým. Přesto je koncept Hey Foods v mnoha ohledech od provozování tradiční restaurace dost odlišný.
Franšíza 360pizza nabízí rebranding stávajícím gastro provozovnám. Jak změna pomůže efektivitě podnikání vysvětlí Markéta Krejčíková, manažerka pro rozvoj.
Nejčtenější

Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Umělá inteligence, jako ChatGPT, začíná měnit zaběhlé způsoby fungování franšíz, provozní procesy, zákaznický servis i systémy školení. Franšízorům otevírá zcela nové možnosti.
Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
„Díky silné databázi zákazníků umíme generovat návštěvnost do obchodů. Marketing zajišťujeme centrálně, franšízant na to není sám," říká retail director Yves Rocher Jérôme Poussin.
Franchisové systémy je možno rozdělit podle různých kriterií, mimo jiné druhu know-how, druhu hospodářské činnosti či způsobu organizace systému.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...