Vapiano, recept na úspěch

První restaurace Vapiano, otevřená v roce 2002 v Hamburku třemi německými podnikateli, se stala v okolí velmi rychle populární. Podstatou úspěšného původního německého konceptu je "rychlé neformální" stravování, Vapiano patří do gastronomického segmentu fast casual. Kvalitní pokrmy doplňuje v restauracích přátelské, moderní prostředí, určené speciálně pro obyvatele větších měst. Vapiano nabízí svým zákazníkům především čerstvě připravenou pizzu a těstoviny.
V roce 2017 otevřela společnost Vapiano 27 nových restaurací, v současné době má tak ve více než 30 zemích celkem 205 restaurací. Většina z nich funguje na franšízovém základě. Kromě toho se chce Vapaino podle slov generálního ředitele Jochena Halfmanna soustředit na služby spojené s rozvozem jídla. Vapiano v loňském roce zvýšila celkové tržby o 4,8 %, a dosáhly až k 85 milionům eur. V Česku působí značka od loňského roku, kdy slovenští manželé Miriam a Pavol Benčíkovi získali licenci na franšízový koncept v ČR a SR. Do pěti let mají v plánu otevřít pět franšíz, nyní provozují pobočky v pražských OC Quadrio a Chodov.
Mini Vapiano prochází testem
Mezinárodní síť se nyní chystá otevřít nové restaurace v Británii (Londýn), Spojených státech (Miami), a Kataru (Dauha). Všechny tři by měly zahájit provoz již na začátku roku 2018. Dalších 35 restaurací by mělo následovat. "Dáváme přednost organickému růstu a v případě potřeby využíváme společné podniky a franšízy pro vstup na nové trhy," říká Halfman. "Z dlouhodobého hlediska vidíme jako reálný plán 800 až 900 restaurací, působících na našich hlavních trzích, tedy v Evropě, na Středním východě a v Jižní Americe. To znamená, že i po roce 2020 nadále porosteme," nastiňuje budoucnost Vapiano Jochen Halfmann.
Podle generálního ředitele společnosti Vapiano je dalším cílem společnosti rozšířit služby o nový formát, v němž se bude prodávat také občerstvení. Restaurace typu Mini Vapiano momentálně testuje společnost v Ingolstadtu a rakouském hlavním městě Vídni. Halfmann tvrdí, že nové typy restaurací fungují lépe, než se očekávalo. Třetí restauraci Mini Vapiano plánuje proto otevřít v březnu v Chicagu. "Koncept Mini Vapiano je velmi zajímavý, a to zejména pro americký trh," uvedl generální ředitel s tím, že výsledky společnosti za loňsky rok jsou obzvlášť slibné.
Zobrazit v katalogu franšíz





















PŘEČTI ČLÁNKY

„Nyní se zaměřujeme na bistro, kde chceme pizzy odbavovat do 7 minut,“ říká zakladatel franšízové sítě Vosíme.cz Richard Halmazňa.
Špagetka je franšíza s čerstvými těstovinami, kávou a zmrzlinou. Má originální receptury i způsob lokace trucků. Jak tento koncept funguje v praxi?
CrossCafe přichází s novým konceptem franšízingu. Kavárny buduje ve vlastní režii a nabízí je k odkupu až když jsou ziskové. Franšízant získá klientelu a vyškolený personál.
Světová franšízová síť do roku 2025 vstupuje s technologickými novinkami a pokračuje v růstu sítě.
Tak trochu jiná točená je franšízová síť s kompletním vybavením pro točenou zmrzlinu. Plány pro blížící se sezónu prozradila Markéty Fréharová, manažerka pro rozvoj franšíz.
Nejčtenější

Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Další franšíza vstoupí do konkurence amerických fastfoodových značek a první pobočka vznikne v Praze. Co nového se dá do byznysu s burgery přinést?
V nejbližších třech letech franšízová síť chystá rebranding na 1000 čerpacích stanicích v 7 zemích, včetně Česka.
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízová síť prochází vizuální proměnou, rozšiřuje služby a digitalizuje. Konkurenceschopnost tak posílí všechny pobočky.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...