V TAB Board pomáhám podnikatelům k úspěchu

Plné ruce práce / Organizování pravidelných měsíčních zasedání boardů a zakládání nových, koučink členů v období mezi zasedáními, zavádění práce s nástroji na řízení firmy u členů boardů. To je jen ukázka činností, kterými se franšízanti sítě TAB Board při své práci zabývá.
pondělí
04.02.2019
Středa 31. května 2017, to byl den, kdy se liberecký podnikatel Ondřej Choc poprvé setkal s franšízovým konceptem TAB Board. A to mu do jisté míry změnilo život.
 

S podnikáním začal vystudovaný ekonom již velmi brzy po absolvování vysoké školy. Pracovat jako zaměstnanec totiž vydržel jen tři roky, a i během nich se věnoval budování vlastního byznysu. Fakt, že jeho osudem bude právě podnikání, potvrzuje i to, že postupně s několika společníky založil hned několik firem. Některé se specializovaly na poskytování účetních služeb, daňového poradenství, auditorských služeb, jiné se zabývaly výrobou či obchodem.

Právě zkušenosti s rozvojem vlastního byznysu mu ukázaly, jak potřebné je efektivní strategické řízení i pro malé a střední podnikatele. A právě tady narazil na „problém“, který může v současnosti trápit celou řadu menších firem. Majitelé velkých společností se mohou při svém strategickém plánování a následném řízení opřít o svůj management. Co má však dělat podnikatel, který tak rozsáhlý manažerský tým nemá a na rozhodnutí ohledně strategie jeho firmy je po většinu času sám? Při hledání odpovědi na tuto otázku Ondřej Choc objevil TAB Board. Koncept, který prostřednictvím tzv. boardů supluje v menších a středních firmách právě onen tým a pomáhá jejich majitelům vzájemně konzultovat nejrůznější otázky související s rozvojem jejich byznysu.

Tradice a zkušenosti

Tento původem americký koncept poradních boardů ho zaujal zejména svou komplexností a pravdivostí, což vnímá také jako jeho hlavní přínos. „Členové boardů jsou v jednu chvíli ti, kteří hledají pomoc, a vzápětí ti, kteří pomoc poskytují. Není tady prostor pro to nebýt pravdivý sám k sobě a k ostatním,“ vysvětluje liberecký franšízant s tím, že zasedání boardu jsou významně doplňována koučinkem i práci s nástroji speciálně vyvinutými pro řízení firem. Tento systém ho oslovil natolik, že se rozhodl využít šance stát se franšízantem TAB Board a dnes je budování boardů a koučink podnikatelů metodikou TAB jeho hlavním byznysem.

Ačkoli do konceptu TAB Board Ondřej Choc nastupoval jako zkušený poradce a kouč, musel se spoustu nových věcí z tohoto oboru znovu naučit. „Musel jsem být schopen potlačit génia mého poradenství ve prospěch facilitátora na zasedáních boardů. Také jsem musel jemně přecházet mezi osobní a podnikatelskou problematikou při osobním koučování členů,“ vzpomíná na své začátky Ondřej Choc s tím, že dobrý základ k úspěšnému fungování pod hlavičkou TAB Board dostal během úvodního školení a následných průběžných doškolování. „Neobešel bych se však bez přímé osobní pomoci master-franšízantů, Šimona Mastného a Petra Škabrady, kteří se ujali mého praktického zácviku,“ doplňuje liberecký franšízant. Právě jejich „dohled“ mu pomohl v začátcích jeho působení v TAB Board, kdy musel potenciálním členům boardu vysvětlovat, jaký přínos bude mít členství pro rozvoj jejich byznysu.

Jako franšízant, který má na starosti rozvoj sítě TAB Board v Libereckém kraji, má Ondřej za úkol hlavně postupně budovat poradní boardy a získávat pro ně členy z řad již zmiňovaných majitelů malých a středních firem. Následně pak pravidelná měsíční zasedání jednotlivých boardů řídí z pozice facilitátora tak, aby z nich jejich členové měli co největší prospěch, aby získali odpovědi na své otázky, našli tu pravou inspiraci, dostali rady k řešení problémů, se kterými se ve svém podnikání potýkají.

Podnikatelská příležitost

Vzhledem k velikosti Libereckého kraje si Ondřej Choc uvědomuje, že toto území nemůže spravovat sám jako jediný facilitátor, který bude budovat a zároveň řídit jednotlivé boardy. Podnikatelů, kteří si kladou nejrůznější otázky typu, jak připravit firmu na prodej nebo předání další generaci v rámci rodiny, bude neustále přibývat. Poroste tak i počet potenciálních členů boardu. Také proto v současné době hledá kolegy či kolegyně, kteří by mu s rozšiřováním v jeho regionu pomohli. O svých dalších plánech v rámci sítě TAB Board tak má jasnou představu. „Licenci jsem pořídil pro Liberecký kraj na 10 let. Chci tak pokrýt novými boardy celý kraj při spolupráci se dvěma novými kolegy. A po deseti letech prodloužit licenci. Neodpustím si zmínit ještě jeden cíl – vyhrát golfový turnaj členů a franšízantů Tab Board,“ prozrazuje Ondřej Choc.

A co by poradil případným zájemcům o podnikání s TAB Board? „Některé profese postupně zanikají, některé naopak vznikají. Pokud máte chuť být u zcela nové profese, potom neváhejte. Pokud chcete ukazovat úspěšným lidem, jak být ještě úspěšnější, pokud chcete jít po stejné cestě s nimi, potom dlouho neváhejte, volných regionů v Česku a na Slovensku není neomezeně,“ dodává.


Čerstvý vítr / „Ačkoli je TAB Board na českém a slovenském trhu aktivní již čtyři roky, stále jde o nový neokoukaný koncept bez přímé konkurence. Svou komplexností může pomoci jak podnikatelům s dlouholetými zkušenostmi, tak i těm začínajícím,“ říká Ondřej Choc, franšízant TAB Board v Libereckém kraji.