Zadáno pro muže / The Original Barber je koncept tradičních pánských kadeřnictví a holičství. Jedná se o různé typy provozů od malých Barber Pointů až po velké jednotky v Obchodních domech.
pondělí
15.07.2019
Praha, Plzeň, Říčany a Hradec Králové – města, ve kterých zákazníci najdou tradiční pánská holičství The Original Barber. Letos se chystají do Liberce a Ostravy.
 

Původem český koncept The Original Barber má v současnosti 11 vlastních poboček a jednu franšízovou. Do konce roku 2019 jich bude nejméně 18. Majitelem oné franšízové pobočky není nikdo jiný než slavný český fotbalista hájící barvy klubu Viktoria Plzeň David Limberský. Je tak zatím jediným člověkem, který od majitele sítě Miroslava Hradila tuto licenci získal.

Důvodem prozatím nízkého počtu franšíz však není nezájem ze strany potenciálních partnerů. Ti se hlásí ze všech koutů republiky. Stojí za ním snaha majitele sítě vybrat ty nejlepší. „Nechceme, aby naši franšízanti ve spolupráci s námi viděli jen možnost, jak investovat své peníze. To, co hledáme, je nadšení a zájem o obor,“ vysvětluje Hradil s tím, že právě kvůli tomu již v minulosti celou řadu zájemců o licence odmítl. Jak sám říká, udělením licence získá franšízant poměrně velkou svobodu v podnikání, což nebývá u franšízových konceptů až tak časté. V podstatě nesmí změnit logo a název firmy. Co se týče designu pobočky mají prostor pro uplatnění své kreativity. Důkazem toho jsou pobočky, v nichž se zákazník ocitne v boxerském, fotbalovém nebo leteckém prostředí.

Takové i jiné originální pobočky by mohly prostřednictvím franšízantů najít své místo také v dalších městech Česka. Těch malých i těch velkých. Největší potenciál vidí v jižních Čechách. „Nezavrhujeme ani možnou expanzi za hranice,“ prozrazuje Hradil.

Pro zájemce o franšízovou licenci činí vstupní poplatek momentálně 150 tisíc korun. Tato zvýhodněná výše však platí jen pro prvních 5 franšízantů. Na pořízení vybavení je třeba mít připraveno 250 až 500 tisíc korun, a to v závislosti na zvoleném typu pobočky a její velikosti. Na franšízanta pak čeká i průběžný měsíční poplatek ve výši 3 000 korun za jedno křeslo v salonu. Návrat své investice může očekávat v horizontu jednoho roku. 

Problémem, se kterým se dnes celá řada podnikatelů musí takřka dennodenně vypořádávat, je nedostatek pracovníků. Nejinak je tomu i v případě The Original Barber. Na trhu totiž není dost nových lidí, kteří by ovládali holičské řemeslo. A to je právě důvod vzniku Barber Academy, jejímž cílem je vychovat novou generaci barberů. Podle Miroslava Hradila je možné úplného začátečníka vyškolit během dvou až tří měsíců, pak může jít pracovat do jednoho z již fungujících barber shopů. A kdo ví, třeba se z něj do budoucna může stát díky franšíze majitel jednoho z nich. 


Prostor pod dohledem / Výběr místa pro budoucí provozovnu The Original Barber je zcela v rukách franšízového partnera. Vedení konceptu jej však musí schválit. Franšízant tak získává jistotu, že mu franšízor nepovolí pobočku otevřít v místě, na kterém by se mu nemuselo dařit.