Přání i potřeba v jednom

Na vrcholu / Prvním místem na seznamu 500 nejúspěšnějších franšíz v USA v letošním roce se pyšní řetězec kávy a koblih Dunkin'.
Pátek
28.02.2020
Časopis Entrepreneur sestavil seznam 500 nejúspěšnějších amerických franšíz. Analýza ukazuje, že podnikání spojené s jídlem náleží i nadále mezi nejžádanější franšízy.
 

Uvedenou analýzu franšíz navíc doprovázela i jedna téměř „filozofická otázka“: Kupují si podnikatelé franšízu, která splňuje přání nebo potřeby zákazníka? Nelze pochybovat o tom, že každý byznys je v podstatě založen na tom, aby vyhověl určitému přání či potřebě zákazníka nebo klienta; ovšem franšízové podnikání musí být v tomto ohledu mnohem striktnější. Zejména je nutné, aby byl v případě franšíz nastavený promyšlený a regulovatelný obchodní systém, tj. strategie podnikání, který lze opakovaně použít ne jednou, ale desetkrát, stokrát i tisíckrát s předvídatelným a žádoucím úspěchem. A to, zda je pak v podnikání dominantní uspokojení přání nebo potřeb zákazníků, není v tomto případě tak podstatné. Co tedy vlastně vyplývá z letošního seznamu 500 nejúspěšnějších franšíz podle časopisu Entrepreneur?

Hledání dobrého jídla

Nejpočetnější kategorie franšíz na tomto seznamu nyní asi nikoho nepřekvapí – život se točí kolem gastronomie. Více než pětina hodnocených franšíz souvisí tedy s jídlem. Přestože je jídlo hlavní lidskou potřebou, tato kategorie, jak uvádí analýza listu Entrepreneur, se zároveň vztahuje k jednomu konkrétnímu přání. McDonald's, Sonic Drive-In, Culver's a další gastronomické značky doslova soutěží o to, kdo skuteční nabízí ten nejžádanější hamburger. A protože lidé budou žádat vždy dobré a chutné jídlo, tak i gastronomické franšízy vždy budou mezi těmi nejvyhledávanějšími podnikatelskými příležitostmi (jak se uvádí v analýze). To dokládá i letošní seznam franšíz – na samém vrcholu, mezi první desítkou nejúspěšnějších je jich 7 právě z kategorie gastronomie. A pohlédneme-li dále, tak franšíz spojených s jídlem, v první stovce nejlépe hodnocených, nalezneme hned 25.

Na druhou stranu je však vidět, že celkový letošní počet gastronomických franšíz, v porovnání s loňským seznamem, je o něco nižší; letos bylo hodnoceno 103 franšíz, loni to bylo 120. Letos je zde zastoupeno 86 řetězců rychlého občerstvení, loni to bylo 94. Klasické restaurace s plným servisem jsou zde také, ale nalézají se v nepříliš záviděníhodné pozici – letos se jich v hodnocení umístilo pouze 9, což je o polovinu méně než v loňském roce. Podle závěrů časopisu Entrepreneur však snížení počtu hodnocených franšíz v této kategorii není ukazatelem nějakého skutečného problému, ale odkazuje k růstu druhé největší kategorie, která byla zastoupena – k sektoru údržby. A právě to je kategorie, která primárně neplní přání, ale je plně provázána s potřebami.

Uspokojení potřeb zákazníků

Nejrůznější služby ať už z hlediska oprav, úklidu, renovací nebo i třeba péče o zeleň a trávníky – to všechno jsou typy podnikání, které spadají do kategorie údržby. Stejně tak, jako lidé budou chodit do restaurací, tak budou neustále potřebovat různé služby firem, které dokáží vyřešit jakýkoliv jejich problém v domácnosti. Franšízanti podnikající v této kategorii mají tudíž vysoké předpoklady zvládnout případnou krizi, navíc mají podstatně nižší náklady než gastronomické franšízy. Např. už v tom, že si mnozí z nich nemusí pronajímat samostatné kancelářské prostory, neboť vše si mohou organizovat přímo z domova. V letošním seznamu se nachází celkem 70 společností z oblasti údržby, což je oproti loňskému roku o osm více. Současně je potřeba dodat, že 14 z nich bylo vyhodnoceno mezi stovkou nejlepších franšíz.

Jedno místo pro každého

Mezi dobře stojícími si typy podnikání vybočují zejména ty, věnující se osobní péči, např. kadeřnictví či fitness kluby. Letošní seznam uvádí celkem 22 fitness značek. K hodnocení do seznamu se jich přihlásilo 60, a je zajímavé, že se většinou jednalo o „mladé“ franšízy, tedy společnosti, které vznikly během posledních pěti let. Jak se dále v analýze uvádí, nárůst počtu účastníků trhu se v nadcházejících letech nevyhnutelně zvýší a tím bude posílen i počet hodnocených franšíz v oblasti fitness.

Menším počtem franšíz je pak zastoupena oblast zdraví a rekreace. V kategorii zdraví je na seznamu 9 franšíz, z toho 5 se dostalo mezi prvních sto nejlepších. Při podrobnějším pohledu na franšízy zaměřené na rekreaci je patrné, že tuto skupinu podstatně ovlivňují změny a nejrůznější trendy. Je zde vidět zvýšený zájem o workshopy typu „udělej si sám“, na rozdíl třeba od různých kurzů malování, které byly populární ještě nedávno. Dalším příkladem jsou trampolínové či jump parky, kterým se stále daří dobře, ale i ty se vyvíjejí a často svou stávající nabídku rozšiřují o další atrakce, jako jsou motokáry nebo horolezecké stěny.

Přání nebo potřeba?

Přestože se časy mění, některé věci zůstávají stejné. Lidé budou chtít vždy dobré jídlo, mít nerozbitá okna, posekané trávníky. Lidé se budou rádi bavit, zkoušet nové atrakce, objevovat další aktivity. Ať už tedy franšíza plní přání nebo potřeby, její úspěšnost bude záviset, podle závěrů analýzy časopisu Entrepreneur, především na schopnosti vyvíjet se a přizpůsobovat požadavkům zákazníků i proměnám doby.

Mnoho společností zařazených na tomto seznamu nepatří jen mezi nejúspěšnější franšízové systémy na severoamerickém kontinentu, ale jsou to systémy, které ovlivňují globální franšízový trh, tím, že překračují své mateřské hranice. Některé značky vešly rychle v širokou známost a již léta podnikají i na našem území – mezi jinými McDonald's (3. místo), KFC (24. Místo), Holiday Inn and Holliday Inn Express (36), RE/MAX (40), Hilton (101) a Subway (107).

10 TOP franšíz roku 2020

  1. Dunkin' (fast food)
  2. Taco Bell (fast food)
  3. McDonald's (fast food)
  4. Sonic Drive-Inn (fast food)
  5. The UPS Store (poštovně-kurýrní služba, tisk, služby pro MSP)
  6. Ace Hardware (prodej profesionálního a hobby nářadí, grilů, kamen)
  7. Planet Fitness (fitness)
  8. Jersey Mike's Subs (fast food)
  9. Culver's (fast food)
  10. Pizza Hut (fast food)

Úplný seznam časopisu Entrepreneur Franchise 500 naleznete zde.


Meziroční pokles / Celkový letošní počet gastronomických franšíz, v porovnání s loňským seznamem, je o něco nižší; letos bylo hodnoceno 103 franšíz, loni to bylo 120. Letos je zde zastoupeno 86 řetězců rychlého občerstvení, loni to bylo 94.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017