40 let zkušeností / Kořeny franšízového konceptu Mail Boxes Etc. sahají až do roku 1980, kdy byla v americkém San Diegu založena. Od té doby se z jejího konceptu stal jeden z největších a nejziskovějších franšízových systémů.
pondělí
12.10.2020
„Zájemce o master licenci musí mít obchodního ducha opravdovou chuť podnikat, říká Giuseppe Bergonzi," generální manažer pro celosvětový rozvoj značky Mail Boxes Etc.
 

Představte nám, prosím, společnost Mail Boxes Etc (MBE).
Mail Boxes Etc. je poskytovatelem externích řešení pro firmy i jednotlivce v oblastech, jako jsou přeprava, tisk nebo marketing, které jim pomáhají zefektivnit jejich podnikání a další aktivity. Se svými službami míříme na malé a střední podnikatele, kteří ještě nemají nebo nepotřebují mít své vlastní administrativní, logistické a marketingové oddělení. Klient dostává mnoho služeb nezbytných k podnikání na jednom místě. „Vše na jednom místě“ může znít jako reklamní slogan, ale je to pravda: doručíme domácí obálkovou zásilku, postaráme se o zásilkovou paletu na zakázku do Afriky nebo dopravíme cenná sběratelská vína do Vietnamu. U nás si klient objedná známku, vizitky i další marketingové materiály. Rovněž jsme schopni díky poskytování služeb virtuální kanceláře vyřídit i jeho korespondenci.

Jaká je historie této franšízy?
Společnost Mail Boxes Etc. byla založena v San Diegu v Kalifornii v roce 1980. Na evropském trhu tuto značku v roce 1993 v Itálii představil držitel master-franšízové licence Graziano Fiorelli. Od otevření pilotního centra v roce 1993 se italská síť MBE rozrostla na více než 500 center. Vzhledem k tomuto potenciálu MBE Itálie rovněž následně získala master-franšízovou licenci pro Španělsko, Německo, Francii a Polsko. V roce 2009 získala společnost MBE Worldwide právo rozvíjet značku na globální úrovni. Dnes je skupina složena ze tří značek (Mail Boxes atd., PostNet a AlphaGraphics) a je přítomna ve více než 40 zemích se sítí více než 2500 servisních center po celém světě.

Čím se vaše značka liší od konkurence?
Jednou z klíčových přidaných hodnot Mail Boxes Etc je kombinace různých služeb, které poskytujeme, díky čemuž je obchodní koncept skutečně flexibilní a přizpůsobitelný zvláštnostem každého trhu po celém světě. Je to také síla naší globální sítě, která nám pomáhá rychleji růst.

Jaké vlastnosti hledáte u svých franšízových partnerů?
Majitel master-franšízové licence bude odpovědný za zavedení značky na celém českém trhu a její následný rozvoj prostřednictvím dalších franšízantů. Aby byl master-franšízant úspěšný, je třeba, aby byl schopný rozvíjet, školit a motivovat rozšiřující se síť nových podnikatelů. Proto by měl mít obchodního a podnikatelského ducha, vysoké etické standardy, komunikační schopnosti potřebné pro manažera, být kapitálově připraven na investici, která ho čeká.

Co vnímáte jako největší úspěch značky?
Jednoznačně je to náš růst. Za méně než 20 let se nám podařilo zdvojnásobit velikost naší sítě, díky čemuž můžeme poskytovat služby širšímu okruhu klientů.

Kde vidíte Mail Boxes Etc. za dalších 5 letech?
V roce 2017 jsme získali dvě společnosti – PostNet a AlphaGraphics, čímž se značka stala skupinou MBE Worldwide. Ta v roce 2020 uzavřela partnerství s americkou společností zabývající se správou aktiv Oaktree, aby v příštích několika letech dále rostla naše konkurenční pozice, mezinárodní přítomnost a finanční síla. Jsem si tedy jistý, že značka bude i nadále růst a pronikat do zemí s vysokým potenciálem.

Jak vaši branži ovlivnila situace ohledně pandemie COVID-19?
Logistický sektor během pandemie zůstal jedním z nejstabilnějších. V důsledku eidemické situace se tradiční prodej téměř okamžitě zastavil, zákazníci a maloobchodníci se přestěhovali do online prostředí, elektronický obchod vzlétl a posunul objemy kurýrů na čísla, kterých dosahují ve 4. čtvrtletí, tedy v době vánočních nákupů. To je pro nás velmi dobrá zpráva, protože růst elektronického obchodování znamená zvýšení poptávky po našich službách. Specializujeme se na servis online obchodů a outsourcingem jejich logistiky a marketingu. Náš obchodní koncept se tak v těchto krizových dobách opět ukázal jako velmi odolný.


Různorodost jako výhoda / „Jednou z klíčových přidaných hodnot Mail Boxes Etc je kombinace různých služeb, které poskytujeme, díky čemuž je obchodní koncept skutečně flexibilní a přizpůsobitelný zvláštnostem každého trhu po celém světě,“ říká Giuseppe Bergonzi, generální manažer pro celosvětový rozvoj značky Mail Boxes Etc.