Školení připraví franšízanty na budoucnost

Aktivní podnikatelé / „Ve franšíze OK Point se nejlépe daří pracovitým lidem, kteří rádi něco budují a také se rádi učí nové věci,“ říká manažer projektu OK POINT Radim Štantejský.
pondělí
24.01.2022
„Naše pobočky mohou úspěšně vést manažeři z korporací, bývalí sportovci i absolventi vysoké školy," říká Radim Štantejský, manažer projektu OK Point.
 

V loňském roce pobočková síť OK Pointů rostla. Plánujete v nejbližší době otevírání nových poboček?

Určitě ano, nové pobočky už máme téměř nachystané. V polovině února otevřeme pobočku v Brně, zkraje března pak v Prostějově a na počátku dubna vznikne nová pobočka na Praze 1. Zároveň nám intenzivně pokračují přípravné fáze výstavby několika dalších OK Pointů. Budování nových poboček se samozřejmě budeme věnovat v průběhu celého letošního roku.

Jak těžké je podle vás v současné době najít na trhu kvalitní franšízové partnery?

Naše zkušenost je taková, že kvalitních zájemců je v Česku stále mnoho. Potenciální franšízoví partneři se nám průběžně hlásí po celý rok. Zájemci často pocházejí i z jiných oblastí než přímo z financí či realit, což platí zejména o oborech zasažených pandemií. O franšízu OK Point jeví stále velmi silný zájem i zaměstnanci z velkých korporací a finančních institucí, stejně jako podnikatelé z realitního oboru. Leckdy u nás dochází i k tomu, že někteří franšízanti zapojí do chodu své pobočky i své blízké, se kterými vybudují skvěle fungující rodinný podnik. Z toho máme obrovskou radost.

Jaké hlavní vlastnosti a zkušenosti u budoucích majitelů poboček OK Point hledáte?

Podle naší dosavadní zkušenosti se ve franšíze nejlépe daří pracovitým lidem, kteří rádi něco budují a také se rádi učí nové věci. Úspěšným majitelem pobočky OK Point se stali například bývalí finanční konzultanti, kteří se chtěli profesně posunout dále, ale i podnikaví manažeři z korporací, kteří ve své nové roli naplno využívají své schopnosti vést tým a mít za něj zodpovědnost. V řadách našich franšízantů jsou také bývalí sportovci zvyklí na určitou disciplínu, která jim pomáhá dosahovat vytyčených cílů. A jak dokládá příběh jednoho z našich nejmladších franšízantů, pobočku OK Point může úspěšně vést i cílevědomý absolvent vysoké školy, který si s sebou přináší obrovskou dávku energie a nadšení a zároveň u nás touží rozvíjet své dovednosti a zkušenosti. Budoucí majitel OK Pointu musí mít minimálně středoškolské vzdělání – ekonomické zaměření bude samozřejmě výhoda, ale rozhodně to není podmínka. Co vnímám jako velkou výhodu, je to, že franšízant u nás může začít i bez předchozí zkušenosti v oborech financí a realit. Bude totiž mít k dispozici odborníky z našeho oddělení pro vzdělávání, kteří ho vše potřebné naučí.  

Důležitou součástí každého zahájení franšízové spolupráce je školení. Jak dlouhou dobu se zaškoluje franšízant OK Point a co všechno se během této doby naučí?

Náš interní vzdělávací systém franšízantům a konzultantům dokonale usnadňuje přerod v profesionály ve financích a realitách. Nejvíc si na něm pochvalují, jak rychle, a často i dost zábavnou formou, získají kvalitní odborné vzdělání. Konkrétně se jedná o semináře vícestupňového vzdělávání, které u nás absolvuje každý franšízant, jeho zaměstnanec anebo spolupracovník. Vše pro ně připravují kolegové z už zmíněného vzdělávacího oddělení. Franšízant může se základním školením začít už během výstavby své pobočky, kterou pro něj realizuje náš tým z oddělení výstavby OK Pointů. Semináře pomohou franšízantům získat odborné znalosti a obchodní dovednosti, které pak budou moci využívat v každodenním styku s klienty. Díky seminářům budou také skvěle připravení na získání certifikačních zkoušek u České národní banky. Vedle teoretického vzdělání pomáháme franšízantům i v praxi, a to pomocí individuálního tréninku praktických dovedností. Ten už probíhá přímo na OK Pointu daného franšízanta, stejně jako následné zapracování jeho samotného i jeho zaměstnanců a spolupracovníků. S tím jim pomůže náš tým interních lektorů. Počáteční intenzivní zaškolení kombinované s praxí trvá obvykle tři měsíce, poté následuje dlouhodobé zapracování a doplňující vzdělávání, které probíhá průběžně. Každá z poboček by měla vytvářet roční obrat kolem 10 milionů korun a náš propracovaný vzdělávací systém ke splnění toho cíle hodně přispívá. Obor finančního a realitního zprostředkování vyžaduje celoživotní vzdělávání, které je podle mého názoru podstatné i z hlediska budování důvěry u klientů.

Jaké jsou plány ohledně expanze projektu OK Point pro rok 2022?

V letošním roce se chystáme výrazně posílit naši expanzi do dalších lokalit. Vedle počtu poboček máme v plánu rozšířit i škálu služeb, které budou klientům na OK Pointech nově k dispozici. Odstartovali jsme například spolupráci s logistickou firmou Zásilkovna. Na vybraných 14 pobočkách OK Point si teď klienti mohou nejen vyřídit finanční a realitní záležitosti, ale nově také zaslat nebo si vyzvednout svoji zásilku přes Zásilkovnu.


Potenciál růstu / Kvalitních zájemců o licenci OK Point je podle manažera projektu Radima Štantejského stále mnoho. Potenciální franšízanti se hlásí průběžně po celý rok. Zájemci pocházejí i z jiných oblastí než přímo z financí či realit, což platí zejména o oborech zasažených pandemií.