Franšízantům pomáháme s akvizicí členů

Území dohodou / „Jedna z výhod našeho konceptu je flexibilita při stanovování velikosti regionu. Dle možností a schopností franšízanta se domluvíme na velikosti a rozsahu konkrétního regionu tak, aby TAB business model byl nastaven efektivně pro obě strany,“ říká Šimon Mastný, master-franšízant TAB Board pro ČR i SR.
pondělí
03.10.2022
„Úspěšný franšízant vidí v prověřeném systému TAB oporu a umí využívat jeho výhody" říká Šimon Mastný, držitel master-franšízy TAB Board pro ČR a SR.
 

Jak se franšíze TAB daří růst?

Franšízová síť TAB Board postupně roste od svého vstupu na český a slovenský trh v roce 2014. Míru úspěchu měříme podle dvou hlavních kritérií, a to je počet franšízantů a počet členů. A samozřejmě sledujeme ekonomiku podnikání, a to jak celého konceptu, tak i jednotlivých regionálních franšízantů. Postupně se nám zvyšuje počet franšízových partnerů a současně roste i počet členů TAB, tedy majitelů firem. Aktuálně v Česku funguje 8 franšízantů a 2 contract facilitatoři, na sousedním Slovensku pak boardy řídí 2 franšízanti a 3 contract facilitátoři. Těší nás, že se stále zvyšuje průměrná doba členství, což znamená, že naši členové vidí v konceptu TAB dlouhodobě podporu pro jejich podnikání. Kromě „klasického“ modelu s franšízovým partnerem jsme také v poslední době implementovali novinku v podobě tzv. „Smluvního facilitátora“. V poslední době jsme navázali spolupráci se dvěma takovýmito kolegy v Bratislavě a v Praze.

Jsou nějaké regiony, kde aktuálně intenzivně hledáte nové franšízanty?

Franšízová síť se vždy dá rozvíjet z hlediska kvantity i kvality. Na mapě máme regiony, které nejsou zatím obsazeny franšízantem, jako například jižní Čechy, Pardubicko, severní Morava nebo severní Čechy. Dále pak jsou regiony, které jsou obsazeny částečně a my v nich vidíme větší potenciál využití. Jedna z výhod našeho konceptu je flexibilita při stanovování velikosti regionu. Na základě možností a schopnostech franšízanta se domluvíme na velkosti a rozsahu konkrétního regionu tak, aby TAB business model byl nastaven efektivně vzhledem ke členům, franšízantovi i celé síti. Takže jsme stále otevření novým a kvalitním kandidátům.

Zájemce o podnikání s TAB se může stát buď franšízantem nebo contract facilitátorem. Jaký je mezi těmito dvěma „pozicemi“ rozdíl?

Franšízant je majitelem plnohodnotné franšízové licence TAB (interně ho nazýváme TBO  -TAB Business Owner). Smluvní facilitátor (contract facilitator) pracuje pro franšízanta v jeho regionu na částečný úvazek. Je tedy také náš partner, který sice nemá plný statut franšízanta a z něj vyplývající výhody a podmínky, ale poskytuje členům plný rozsah služby TAB. Z hlediska rozsahu poskytovaných služeb členů jsou tedy franšízant i contract facilitátor na stejné úrovni.

Prozraďte nám, kdo je ideálním franšízantem TAB?

Ideální franšízant je úspěšný franšízantPro spolupráci s konceptem TAB Board není potřebná nějaká „speciální“ kvalifikace“. Zkušenosti ukazují, že úspěšný franšízant je pracovitý franšízant, který v systému TAB vidí oporu a umí využívat všechny výhody prověřeného konceptu. Měl by mít smysl pro podnikání, zodpovědnost a skutečný zájem o podporu našich členů a jejich firem. Důležitá je také jeho schopnost přijmout pomoc a pochopení, že v TAB jsme všichni na jedné lodi a máme společný zájem na úspěchu.

Pomáháte nějakým způsobem svým franšízantům s akvizicí členů?

Ano, samozřejmě. Koncept TAB Board má celosvětově velmi dobře propracovaný systém podpory franšízantů, do kterého patří nejen komplexní úvodní školení, ale také dlouhodobá systémová podpora při práci TBO. Tato podpora zahrnuje nejen práci se členy jako je facilitace Boardů, vedení individuálního koučinku se členy, práce s nástroji TAB, ale také získávání nových členů. TAB má svoji propracovanou a prověřenou metodiku akvizici členů, na což jsme opravdu pyšní.

Jak tato podpora konkrétně vypadá?

Na začátku podnikání každého franšízanta Master-franšízant, tedy kolega Petr Škabrada nebo já, společně s TBO (franšízantem) osobně navštěvujeme potenciální členy a pomáháme „on site“ sestavit první Board. Je to tedy výsledek společné práce, nicméně je nezbytné, aby franšízant přijal zodpovědnost za práci s jeho vlastními členy. Ani po „rozjetí“ TAB business v regionu našeho franšízanta neopouštíme a zařazujeme ho do trvalého systému podpory. Ten zahrnuje podobný rozsah pomoci, jako mají členové TAB, tedy zejména společné Boardy, individuální koučink a využívání strategických nástrojů pro řízení vlastního businessu. S námi se franšízant na cestě rozhodně neztratí.


Výsledek podle práce / „Franšant TAB Board může počítat s trvalým měsíčním příjmem, který poroste v závislosti na rozvoji jeho byznysu. To vše s podporou poskytovatele franšízy a jeho týmu," upřesňuje Šimon Mastný.