Česko jako domov pro nové značky

Silný kvartál
Silný kvartál / Loni k nám dle dat CBRE vstoupilo 20 zahraničních značek. Nejvíce jich přibylo během druhého čtvrtletí.
Středa
08.02.2023
Balenciaga, Chanel, L´OR nebo Lego – to jsou jen některé ze značek, které nedávno v Česku otevřely své první prodejny. Jsou mezi nimi i franšízy?
 

I přes doznívající pandemii covidu-19 a nastupující výzvy související s rostoucí mírou inflace a provozními náklady, přicházejí do Česka nové zahraniční značky stále ve velkém počtu. Ty i nadále považují tuzemsko za pomyslnou bránu do regionu střední a východní Evropy, kde si testují svůj potenciál. Vyplývá to z informací společnosti CBRE.

„Z hlediska načasování byl vloni nejúspěšnější druhý kvartál, během kterého se retailový trh rozrostl o více než deset nových brandů,“ komentuje Jan Janáček, vedoucí retail sektoru a týmu maloobchodních pronájmů v CBRE. I tentokrát byla největší aktivita zaznamenána v segmentu módy a módních doplňků. Nabídku obchodů rozšířily třeba American Vintage, Jott či Jacadi Paris. Hlavní událostí na high street bylo otevření butiků s luxusní módou Chanel a Balenciaga v Pařížské ulici.

Naprostá většina nově příchozích značek mířila do Prahy. Do té se po pandemii znovu vrátili turisté a současně zde nechybí ani tradičně vysoká kupní síla obyvatelstva. Výjimku představovala rakouská značka iFlow, specializující se na sportovní módu a doplňky, jež si pro vstup na český trh vybrala Freeport Fashion Outlet v Hatích anebo německá QS by s.Oliver, která otevřela tento svůj koncept jako první v OC Futurum Kolín.

Byznys ze západu

Vesměs většina značek k nám vloni přišla ze západní Evropy, především z Francie. Kromě prodejců módy a doplňků šlo především o velkoobchod s kávou L'OR, jež ve spolupráci s Filipem Sajlerem zahájil provoz kavárny na pražském Pankráci, dále specialistu na pánve a kuchyňské spotřebiče Tefal, který otevřel svůj vlastní specializovaný obchod a dále výrobce niche parfémů a svíček Diptyque anebo showroom se sportovními automobily Alpine. Ovšem dvě značky přibyly také od našich sousedů ze Slovenska: Materasso s nabídkou matrací a postelí a dále GymBeam Fitness Hub se sportovní výživou a doplňky. Výjimkou mimo evropský kontinent byla americká značka HP specializující se na elektroniku a výpočetní techniku. Ta v zahraničí svou síť rozšiřuje i prostřednictvím franšízových licencí.

Jak již bylo řečeno, z hlediska jednotlivých segmentů pocházelo nejvíce značek z módního odvětví. Ať už šlo o American Vintage, QS by s.Oliver, Jott, Jacadi Paris zaměřené na děti anebo prodejce sportovní módy a doplňků iFlow a Sport Vision. Současně došlo k už zmíněnému otevření dlouho očekávaných butiků s luxusním zbožím Chanel a Balenciaga v Pařížské ulici a také první pobočky klenotnictví Teilor. Druhým nejvíce zastoupeným sektorem bylo vybavení do domácnosti, kam kromě již zmiňovaných značek Diptyque, Materasso a Tefal patří také polský brand Home&You prodávající bytové doplňky a dekorace. V segmentu gastronomie přibyl nový provozovatel italských kaváren Caffé Pascucci. Oblast služeb rozšířilo tatérské studio Cleopatra Ink původem z Turecka, o kterém jsme již dříve psali s ohledem na to, že v zahraničí se rozšiřuje za pomoci franšízových partnerů. Všechny děti pak jistě potěšilo otevření prvního specializovaného obchodu dánské značky LEGO v nákupním centru Westfield Chodov.

Expanze i odchody

Výhled na následující období je z pohledu očekávaných vstupů nových značek relativně slibný a třeba již nyní víme o chystané expanzi oblíbeného amerického operátora s rychlým občerstvením Popeyes, který doplní známou trojku McDonald’s, KFC a Burger King. Vstoupit do Česka plánuje i síť italských pizzerií Rossopomodoro. Dobrou zprávou je také podařená záchrana tuzemské značky Kara, o kterou se postaral její původní majitel Zdeněk Rinth ve spolupráci se skupinou Natland. Budeme věřit, že stejně úspěšný bude i v uvažovaném znovuvzkříšení dříve velmi oblíbeného Pietro Filipi, které mělo na českém módním trhu výborné jméno,“ uzavírá Jan Janáček.

Pozitivní zprávou určitě je, že nové značky, které do Česka přišly již v roce 2021, vloni dále expandovaly. Třeba irský řetězec s dostupnou módou Primark, jež své tuzemské působení zahájil v Praze na Václavském náměstí, v září otevřel další pobočku v Brně. Současně také počet značek opouštějící český trh se v meziročním srovnání nijak dramaticky nezměnil a pohyboval se na obdobné úrovni jako v roce 2021. Z trhu mj. odešla americká značka cestovních zavazadel Samsonite, rakouský prodejce sportovního vybavení Hervis Sport, řetězec supermarketů s mraženými potravinami Iceland anebo síť rybích restaurací Nordsee. Činnost také ukončil anglický módní brand T.M.Lewin, ovšem jeho pokračovatelem bude nově založená značka Anthony's.


/1/
zobrazit více

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017