Five Guys otevře v Máji
Five Gyus je americký řetězec rychlého občerstvení, který je známý svými hamburgery, hranolkami a sendviči. Značka byla založena v roce 1986 v Arligtonu ve Virgini. Rodiče budoucích podnikatelů dali svým čtyřem synům radu: „Založte podnik, nebo jděte na vysokou školu." Murrellovi si zvolili podnikání a otevřeli burgerový podnik. Od roku 2002 se rozhodli své know-how poskytovat formou franšízingu a začali se rozšiřovat o celém světě. Five Guys expandovali do více než 1 700 lokalit po Spojených státech, Kanadě, Spojeném království, Evropě, Asii a Středním východě. Celková minimální investice potřebná k tomu, aby bylo možné uvažovat o franšíze Five Guys, se pohybuje mezi 152 600 a 360 300 USD, což vyžaduje počáteční franšízový poplatek 25 000 USD a dobu trvání smlouvy na dvacet let.
Žádné mrazáky a arašídový olej
Nabídka této fastfoodové franšízy nepatří k těm nejlevnějším, má to ale své důvody. V konkurenci mražených polotovarů a fritování na levném oleji je jejich koncept založený na zcela jiném přístupu. Používají čerstvé hovězí maso, arašídový olej, pečivo bez konzervantů a jejich hranolky jsou z čerstvých brambor. V pobočkách Five Guys proto nejsou žádné mrazáky, jen chladničky.
Kdy ochutnáme v Česku
První restauraci v Česku otevře Five Guys v druhém nebo třetím kvartálu příštího roku 2024 na pražské Národní třídě v obchodním domě Máj. Původně vlastnila franšízová práva na provoz a rozvoj značky Five Guys lucemburská společnost FG Central Europe a vztahovala se na pět zemí střední a východní Evropy (Česká republika, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rakousko). Nedávno je od nich koupil investiční holding Monterock International, který se zabývá se akvizicemi v oblastech nemovitostí, pohostinství a gastronomie. Nevýhodou Five Guys na našem trhu by mohlo být dražší menu – jejich burger vychází okolo 250 korun. Dá se ale očkávat, že v hlavním městě se najde dostatek zákazníků, kteří ocení jejich přístup. Five Guys například získali čestné uznání v soutěži Excellence in Food Safety Awards (Ocenění za bezpečnost potravin). V roce 2016 se pak stali nejpopulárnějším řetězcem ve Velké Britanii.
Na českém trhu je možné v tuto chvíli získat franšízovou licenci na provoz restaurací McDonald´s nebo Pizza Hut. Další fastfoody jako např. Burger King, KFC nebo Popeyes jsou provozovány výhradně vlastníky získaných licencí a jednotlivé sublicence dalším franšízantům nenabízejí.
Premiéra v Česku / Fastfoodová síť Five Guys s burgery okolo 250 Kč otevře v Praze v domě Máj. Zobrazit v katalogu franšíz
PŘEČTI ČLÁNKY
Čerstvě, zdravě a výdělečně
/06.11.2025
Slovenský Kaliforňan mění pohled na rychlé stravování. Zdravé bowls plné lokálních surovin míří po Brně i do dalších českých měst. Franšízanty hledá pro restaurace i foodtrucky.
Slovenská síť Mr. Kebab hledá master-franšízanta pro český trh. Detaily spolupráce a plány expanze přibližuje zakladatel značky Ľubor Lelovits.
„Pro náš růst je klíčové, abychom měli ty správné franšízanty,“ říká Michal Příhoda, výkonný ředitel Fruitisimo Group. Síť loni překonala tržby půl miliardy korun a expanduje dál.
Franšízová síť s více než 200 pobočkami se úspěšně rozvíjí v zemích Evropy. Aktuálně hledá dlouhodobé partnery pro vstup na český trh.
Franšízová síť UGO sází na inovace, vyváženou nabídku a partnery zapojené do každodenního provozu. Růst obratu o 160 % odráží stabilní rozvoj sítě.
Nejčtenější
Franšíza - co to je?
/09.01.2025
Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Tomáš Větvička vyměnil cukrářskou dílnu za podnikání pod hlavičkou sítě Traficon. Jak zvládl přechod do nového oboru a co ho na práci nejvíc naplňuje?
Franšíza Bageterie Boulevard vyrostla spolu s Crocodille na rekordních 1,6 miliardy obratu. Po covidových letech je zpět na předních pozicích mezi fastfoodovými řetězci.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...