Five Guys otevře v Máji

Five Guys má 1700 poboček / Původně rodinný podnik zahájil expanzi prostřednictvím franšízingu v roce 2002.
Středa
27.12.2023
Další franšíza vstoupí do konkurence amerických fastfoodových značek a první pobočka vznikne v Praze. Co nového se dá do byznysu s burgery přinést?
 

Five Gyus je americký řetězec rychlého občerstvení, který je známý svými hamburgery, hranolkami a sendviči. Značka byla založena v roce 1986 v Arligtonu ve Virgini. Rodiče budoucích podnikatelů dali svým čtyřem synům radu: „Založte podnik, nebo jděte na vysokou školu." Murrellovi si zvolili podnikání a otevřeli burgerový podnik. Od roku 2002 se rozhodli své know-how poskytovat formou franšízingu a začali se rozšiřovat o celém světě. Five Guys expandovali do více než 1 700 lokalit po Spojených státech, Kanadě, Spojeném království, Evropě, Asii a Středním východě. Celková minimální investice potřebná k tomu, aby bylo možné uvažovat o franšíze Five Guys, se pohybuje mezi 152 600 a 360 300 USD, což vyžaduje počáteční franšízový poplatek 25 000 USD a dobu trvání smlouvy na dvacet let.

Žádné mrazáky a arašídový olej

Nabídka této fastfoodové franšízy nepatří k těm nejlevnějším, má to ale své důvody. V konkurenci mražených polotovarů a fritování na levném oleji je jejich koncept založený na zcela jiném přístupu. Používají čerstvé hovězí maso, arašídový olej, pečivo bez konzervantů a jejich hranolky jsou z čerstvých brambor. V pobočkách Five Guys proto nejsou žádné mrazáky, jen chladničky.

Kdy ochutnáme v Česku

První restauraci v Česku otevře Five Guys v druhém nebo třetím kvartálu příštího roku 2024 na pražské Národní třídě v obchodním domě Máj. Původně vlastnila franšízová práva na provoz a rozvoj značky Five Guys lucemburská společnost FG Central Europe a vztahovala se na pět zemí střední a východní Evropy (Česká republika, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rakousko). Nedávno je od nich koupil investiční holding Monterock International, který se zabývá se akvizicemi v oblastech nemovitostí, pohostinství a gastronomie. Nevýhodou Five Guys na našem trhu by mohlo být dražší menu – jejich burger vychází okolo 250 korun. Dá se ale očkávat, že v hlavním městě se najde dostatek zákazníků, kteří ocení jejich přístup. Five Guys například získali čestné uznání v soutěži Excellence in Food Safety Awards (Ocenění za bezpečnost potravin). V roce 2016 se pak stali nejpopulárnějším řetězcem ve Velké Britanii. 

Na českém trhu je možné v tuto chvíli získat franšízovou licenci na provoz restaurací McDonald´s nebo Pizza Hut. Další fastfoody jako např. Burger King, KFC nebo Popeyes jsou provozovány výhradně vlastníky získaných licencí a jednotlivé sublicence dalším franšízantům nenabízejí.


Premiéra v Česku / Fastfoodová síť Five Guys s burgery okolo 250 Kč otevře v Praze v domě Máj.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

1 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015
Lidé jsou základ

Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...

1 komentář(e)
posledni 15.07.2015