Dva systémy na jednom místě

Benzínová pumpa bez občerstvení se najde jen zřídka. K cestovatelskému standardu patří kromě doplnění pohonných hmot svému autíčku, dopřát něco dobrého i svému tělíčku. Přiznejme si, že často vybíráme benzínovou pumpu nejen podle ceny benzinu a úrovně toalet, ale hlavně podle občerstvení.
Americký řetězec rychlého občerstvení Burger King dobývá dálnice. Na český trh nastoupil v době (2008), kdy již na nejlepších místech kraloval McDonald's. V současné době mají licence Burger King minimálně 3 společnosti a každá po své linii buduje a provozuje fast foody Burger King. Pěkný kousek se podařil provozovateli licence společnosti JLV – podepsal smlouvu na provozování Burger King se společností Benzina. Nyní buduje svou první dálniční restauraci na výpadovce D 11 z Prahy na Hradec Králové, je součástí dokončované pumpy Benziny.
Benzínové pumpy Benzina jsou rovněž provozované partnerským způsobem. Pro partnery jsou připravené dva koncepty provozování čerpacích stanic pod značkou Benzina nebo Benzina plus.
Nabídka gastronomických služeb patří ke klíčovým prvkům obchodní strategie Benziny. „Provoz nových bister prokazuje, že zájem zákazníků o tyto doprovodné služby výrazně roste. Obraty prodejů v bistrech převyšují původní plány o více než 50 %,“ říká jednatel Benziny Martin Durčák.
Některý z modelů gastronomie dnes funguje na zhruba 90 prémiových čerpacích stanicích Benziny. Na čerpacích stanicích je možné zejména závislosti na prostoru volit jeden z následujících konceptů:
- RESTAURACE provozované specializovanými společnostmi, které spravují sítě gastronomických zařízení;
- BISTRO minute, kde si řidiči mohou vybrat kromě nabídky čerstvých a zapečených pekárenských výrobků vlastní produkce také navíc z nabídky jídel teplé kuchyně;
- SNACK minute s nabídkou čerstvých baget a zapečených pekárenských výrobků vlastní produkce;
- CAFÉ minute – nejmenší gastromodul s nabídkou kvalitního espresa.
Jednička trhu McDonald's s celkem 81 provozovnami v Česku sází v poslední době spíš na menší města. A také právě na dálniční pumpy, na kterých je svými 18 provozy také nejpočetnější ze značkových restaurací. Dvojkou v rychlém občerstvení na dálnicích je u nás italská společnost Autogrill, která provozuje pod svou značkou restaurace u sedmi pump, o místo na pumpách se dělí i s polskou sítí AM rest.
Burger King, dvojka světového trhu za McDonald's, je ale na dálnicích nováček. A v Česku má zatím všeho všudy jen pět restaurací. "Naším nejbližším cílem je silniční síť. A nevylučujeme v tomto ohledu ani další spolupráci s Benzinou," říká Bohumír Bárta, generální ředitel společnosti JLV, jejíž dceřiná firma BK Team je u nás jedním ze tří držitelů licence na franšízu od americké korporace Burger King.
JLV mají v současné době dvě provozovny Burger King, jednu v Praze na Florenci, druhou na Chodově. V letošním roce má v plánu otevřít další tři např. v Ústí nad Labem nebo Liberci.
JLV je zkušeným provozovatelem více franšízových konceptů kromě Burger King např. Fornetti. Vytvořila a provozuje také vlastní franšízové koncepty Restaurace Momento Vestibul, DEPO café & bar bageterie Pappata, bagety Dundee a convenience obchody PONT a BioPont. Burger King provozuje JLV ve skupině BK Team.
Burger King navíc vstupuje do části trhu, kde snadno nové příležitosti nevznikají. Stávající stanice si už rozebrali největší hráči - například McDonald's chystá nyní nový fast food na D1, velkou část shopů a občerstvení pro řidiče si provozují sami pumpaři.
"U stávajících pump je složité měnit dosavadní provozovatele občerstvení. Příležitost je tak spíš u nově budovaných pump. Jenže těch dnes už tolik nepřibývá," komentuje situaci šéf společnosti Benzina Martin Durčák. Benzina, podobně jako jiné velké pumpařské sítě, dávno spolupracuje s McDonald's i Autogrillem.
Pro více informací kontaktujte redakci FranchisingINFO.cz.
Zobrazit v katalogu franšíz





















PŘEČTI ČLÁNKY

Franšíza 360pizza nabízí rebranding stávajícím gastro provozovnám. Jak změna pomůže efektivitě podnikání vysvětlí Markéta Krejčíková, manažerka pro rozvoj.
Franšíza Bageterie Boulevard vyrostla spolu s Crocodille na rekordních 1,6 miliardy obratu. Po covidových letech je zpět na předních pozicích mezi fastfoodovými řetězci.
„Nyní se zaměřujeme na bistro, kde chceme pizzy odbavovat do 7 minut,“ říká zakladatel franšízové sítě Vosíme.cz Richard Halmazňa.
Špagetka je franšíza s čerstvými těstovinami, kávou a zmrzlinou. Má originální receptury i způsob lokace trucků. Jak tento koncept funguje v praxi?
CrossCafe přichází s novým konceptem franšízingu. Kavárny buduje ve vlastní režii a nabízí je k odkupu až když jsou ziskové. Franšízant získá klientelu a vyškolený personál.
Nejčtenější

Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Networking, který funguje. Franšíza Business for Breakfast spojuje podnikatele už 15 let. Představuje efektivní způsob, jak získat zakázky díky osobním doporučením.
Franšízová síť fitness center Contours úspěšně pokračuje v expanzi na českém trhu. Nabízí ověřený model s návratností do dvou let a podporou provozu.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...