Díky BON BON jsem se postavila na vlastní nohy

pondělí
29.08.2011
říká Petra Kovandová, zakladatelka českého franchisového konceptu s ručně vyráběnými cukrovinkami z čokolády, nugátu a marcipánu.
 

Jak vznikl BON BON?
Prvnotním záměrem byla má snaha postavit se na vlastní nohy. S podnikáním jsem měla zkušenosti, s manželem jsme vlastnili firmu specializující se na domácí výrobu a pečení. Protože mám ráda čokoládu, především pak tu hořkou, rozhodla jsem se založit specializovaný obchod s originálně vyráběnými cukrovinkami. Navíc před sedmi lety, když jsem s konceptem začínala, na české a slovenské poměry to byla novinka.

Proč franchising?
Sice nejsme 100% franchisa, některé naše obchody provozujeme jako své vlastní, ale zejména v menších městech s 20 000 a více obyvateli se obchodní model franchisingu bezproblémů uchytil. Je to především o motivaci podnikatele, když je pánem vlastního obchodu, tak k němu přistupuje jinak, než v případě, že by byl „jen“ zaměstnán. Musím se přiznat, že zatím mám s franchisingem samé dobré zkušenosti. Naši partneři jsou slušní, podnikaví lidé, kteří se věnují svému byznysu naplno.

Jak vidíte vývoj do budoucna?
Právě teď nastala doba, kdy si stále více lidí může dovolit investovat do kvalitnějšího zboží a služeb. To je také jedním z důvodů, proč můžeme expandovat do více míst. V rámci České a Slovenské republiky je zatím dostatek lokalit, v nichž najde náš koncept uplatnění. Franchisant si musí pouze obstarat obchod na rušné ulici, o ostatní se postaráme my. Navíc v červnu příštího roku otevřeme Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře. Jeho součástí budou samozřejmě také ochutnávky různých specialit.