Už 20 let na českém trhu

Úterý 20. března 2012 bylo pro společnost McDonald´s významným dnem. Právě ten den před 20 lety byla v pražské Vodičkově ulici otevřena první pobočka světoznámého fastfoodového řetězce. Za tu dobu McDonald´s otevřel 87 poboček, další tři se otevírají v těchto dnech. Jubilejní devadesátá restaurace bude zprovozněna v obchodním centru Avion v Ostravě. Patřit bude franchisantovi. A to ne ledajakému. Bude to první franchisant druhé generace (více informací v pondělním Rozhovoru týdne s Ivo Lamichem, manažerem z oddělení franchisingu McDonald´s).
Rozvoj sítě za pomoci franchisingu je pro společnost McDonald´s zásadní. V současnosti s firmou spolupracuje už 18 franchisantů a po otevření restaurace v Ostravě v Avionu jich bude 19. Mnozí z nich pro McDonald´s pracují mnoho let. Smlouvy se často podepisují i na 20 let, což pomáhá síť kontinuálně rozvíjet. A to se projevuje i na rostoucích tržbách celé společnosti.
Ty loni činily bezmála čtyři miliardy korun. To je o 200 milionů více než v roce 2010. Podle generálního ředitele McDonald´s ČR/SR Radka Janalíka jsou čísla důkazem, že společnost roste navzdory nepříznivé ekonomické situaci. "Neustále se snažíme inovovat naše produktové portfolio a modernizovat jednotlivé restaurace. V loňském roce jsme investovali do modernizace stávajících restaurací a otevření nových provozoven téměř 300 milionů korun," dodává Janalík.
PŘEČTI ČLÁNKY

Světová franšízová síť do roku 2025 vstupuje s technologickými novinkami a pokračuje v růstu sítě.
Franšízing způsobil revoluci v globálním podnikání tím, že umožnil rychlou expanzi s osvědčeným obchodním modelem. Objevte největší franšízové sítě, které formují průmyslová odvětví po celém světě.
McDonald´s jde zákazníkům blíž i do menších měst a rádi by našli nové franšízanty. Čím chtějí aktuálně zákazníky oslovit?
Soutěž každoročně oceňuje úspěšné franšízové koncepty, které splňují Etický kodex franšízingu. Které letos uspěly?
V roce 2023 u nás otevřel jeden ze světově nejznámějších franšízových řetězců fast foodu šest nových restaurací. Jaké mají další byznysové plány?
Nejčtenější

Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Radka Vajo vede úspěšnou pražskou pobočku Century21 ve Zlatnické ulici v Praze. Jak se jí povedlo rozjet vlastní franšízu?
V samotném franchisingu je několik základních pojmů, které by měl znát každý, kdo se o tento způsob podnikání alespoň trochu zajímá.
Franchisové systémy je možno rozdělit podle různých kriterií, mimo jiné druhu know-how, druhu hospodářské činnosti či způsobu organizace systému.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...