Penta provozovala v Polsku síť 70 lékáren Dr.Max, z nichž 6 je franchisových. Po akvizici získá do sítě 270 lékáren Mediq a stane se druhým největším hráčem na trhu.
Úterý
13.08.2013
Penta rozjela velkou expanzi v Polsku. Kupuje lékárenskou síť Mediq, která se rozvíjí i na základě franchisy.
 

Rozruch na polském lékárenském trhu způsobila společnost Penta. Oznámila koupi lékárenské sítě Mediq Apteka, kterou provozuje společnost ACP Pharma. Transakce je součástí prodejního procesu firmy ACP Pharma, v němž Penta spolupracuje se společností Neuca. Lékárenský řetězec Mediq v Polsku čítá 270 lékáren, z čehož 79 je provozováno na základě franchisové licence. Penta není na polské trhu nováčkem. Už zde provozuje lékárny Dr.Max, kterých má 70.

Po uzavření transakce bude Penta v Polsku provozovat kolem 300 lékáren a stane se druhým největším hráčem na polském farmaceutickém trhu. „Akvizice lékáren Mediq posune Dr.Maxe v Polsku na přední pozici. V nejbližších měsících se zaměříme na konsolidaci nově rozšířené sítě,“ dodává Eduard Maták, partner Penta Investments zodpovědný za zdravotnické projekty. Transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad.

Penta v ČR a na Slovensku vlastní okolo 500 lékáren Dr.Max a na obou trzích drží největší podíly na trhu. Pomocí franchisy se lékárny Dr.Max rozvíjí jen v Polsku. Zatím jich je zde na základě franchisové licence provozováno 6. U nás ani na Slovensku franchisový rozvoj Penta neplánuje. Je možné, že po akvizici změní lékárny Mediq název na Dr.Max.