Opíráme se o podporu světových fotbalistů

Pokračování zajištěno / „Brazilská fotbalová škola je program navazující na koncept pohybových cvičení pro děti inspirovaný fotbalem Socatots, který vlastníme v Česku. Díky tomu mají zákazníci Socatots možnost pokračovat ve fotbalové výuce přímo u nás podle stejného myšlení,” říká Michal Ogorek, majitel master-franšízové licence pro koncepty Socatots a Brazilské fotbalové školy.
pondělí
25.03.2019
Brazilské fotbalové školy oslovují zájemce o franšízu z řad sportovních nadšenců i klasických investorů, říká majitel master-franšízy pro Česko Michal Ogorek.
 

Co Vás přivedlo k rozhodnutí stát se master-franšízantem konceptu Brazilské fotbalové školy?
Přesvědčila mě hlavně vize organizace, podpora světových hráčů a koncept, který je vytvořen na základě brazilského fotbalu, který miluju, a taky výzkumy univerzitních studií, které jasně ukazijí, že Futebol de Salao poskytuje hráčům větší možnosti k výkonu základních fotbalových technik ve srovnání s malou kopanou. Je tedy zřejmé, že zvýšený míčový kontakt má dopad i na efektivitu a získávání techniky míče. Brazilská fotbalová škola (BFŠ) je program, který navazuje na Socatots (pohybová cvičení pro děti inspirovaná fotbalem – pozn. red.), který vlastníme v Česku. Díky tomu mají naši zákazníci Socatots možnost pokračovat ve fotbalové výuce přímo u nás podle stejného myšlení.

Jaké byly Vaše začátky podnikání pod touto značkou? Co vše bylo třeba na samém začátku nastavit?
Na úplném začátku jsme jeli na školení v Anglii, tuto možnost má i franšízant. Může si však také zvolit variantu podobného školení v Brně. Po jeho absolvování jsme si z centrály nechali zaslat BFŠ vybavení, našli jsme si místo, kde trénovat, připravili marketing, pozvali zájemce na zkušební hodinu a tím to celé dobrodružství vlastně začalo. Pro mě, jako pro master franšízanta, byl začátek těžší. Bylo jistě víc práce než čeká na nového franšízanta, ketrý již projde popsanou cestou. Novým franšízantům předáváme know-how, máme k dispozici marketingové materiály, webové stránky, CRM, dodáme potřebné vybavení, zajistíme přístupy k databázi tréninků, apod. Po administrativní stránce je nutné registrovat podnikání a vyřešit účetnictví.

Kolik poboček v současné době na českém trhu najdeme? Kolik z nich je franšízových a kolik z nich provozujete Vy z pozice franšízora?
Zatím provozujeme vlastní pobočku v Brně. V Plzni je takový plán na letošní rok 2019, koncept Socatots tam již běží od září 2018. Chceme otevírat další tři franšízové pobočky ve třech městech na jižní Moravě a diskutujeme i o dalších možnostech v Česku i na Slovensku. Z pozice franšízora se chceme věnovat především pobočce v Brně, zbytek měst budeme otevírat na základě franšízových licencí.

Odkud se rekrutují Vaši franšízanti? Jsou to výhradně lidé, kteří mají nějaký vztah ke sportu?
Zájem o franšízu mají buď lidé, kteří mají rádi fotbal a věnovali se či se věnují trénování fotbalu a zaujal je právě nový způsob trénování na brazilský způsob jako první ve své lokalitě, nebo jsou to vyloženě investoři, kteří hledají nový zdroj radosti z vykonané práce. Je potřeba zmínit, že jsme součástí velké rodiny, kterou tvoří franšízanti z celého světa. Co asi nejvíc světově přitahuje k BFŠ to je nejen vztah ke sportu, ale náplň práce - trénování, pozitivní vliv na děti z okolí a také potenciální perspektiva, že jednou z některých dětí vyroste profesionální hráč, který reprezentuje vlastní zemi na velkém turnaji nebo je hvězdou Ligy mistrů. To je pro mě největší motivace!

Jaký zájem o franšízové licence na českém trhu pozorujete?
Marketing BFŠ plánujeme na duben 2019. Zájemce fascinuje to, že je to něco nového a tak výjimečného. Brazilská technika Futebol de Salao čerpá z tréninků indoor fotbalu a unikátního systému trénování. Jak vysvětluje Emilio Miranda z University of Sao Paulo, tato verze hry vytváří až o 600 procent více dotyků míče a sloužila jako "laboratoř improvizace" v Brazílii. 

Na jaký zájem ze strany dětí a jejich rodičů se mohou franšízanti těšit?
Franšízanti většinou zprvu otevřou Socatots a s programem BFŠ pokračují později i přesto, že investice do marketingu je jen jedna. Samozřejmě je možné otevřít samostatně jak Socatots tak BFŠ, ale protože má Socatots menší konkurenci, doporučujeme investovat do obou programů. Náš program se zaměřuje více na jednotlivce než na týmovou metodologii. Jsme přesdvědčeni, že by hra měla být viděna nejprve z individuální perspektivy a že by se hráč měl nejprve obeznámit s nástrojem hry, tedy s míčem, ovládat ho, než se přesune na hřiště. Trenér má individuální přístup ke každému dítěti, zvláště k těm, kteří s fotbalem začínají. Děti láká náš speciální míč Futebol de Salao a naše vlastní metody odměňování: “Systém Skills Badge”, a to, že učíme přes 200 fotbalových technických dovedností.


Láska ke kopané / Lidé, kteří chtějí provozovat své vlastní podnikání pod hlavičkou Brazilské fotbalové školy, by měli být schopni hrát fotbal, aby mohli sami prezentovat všechny dovednosti, které program dětem ve věku od 5 do 18 let předává. Každý, kdo hrál několik let fotbal a je stále ochoten se učit, by měl být schopen vést a provozovat franšízu BFŠ. Franšízanty se však mohou stát i podnikatelé, kteří si chtějí najmout vlastní trenéry, kteří budou dle metodiky a programu trénovat.