Klientská síť nám neustále roste

Úspěch nejen ve velkoměstech / V současné chvíli má Body Express v Česku a na Slovensku 10 poboček, osm z nich funguje v tuzemsku. Šanci na otevření studia této značky mají i podnikatelé z menších měst s více jak 10 tisíci obyvateli. I na to je koncept připraven
pondělí
01.04.2019
Zkušenosti s vedením lidí a chuť rozvíjet novinku v oblasti fitness hledá u franšízantů koncept Body Express. V rozhovoru to prozradil Tomáš Krmíček, zakladatel sítě.
 

Jak se značce Body Express na českém trhu momentálně daří?
Aktuálně máme nejrychlejší růst od založení. Počítáme, že do konce roku zvýšíme počet studií o 50 až 75 procent. EMS metoda se dostává stále více do povědomí lidí a cítíme, jak klienti už opravdu vyhledávají kvalitativní standard sami od sebe. Díky novým školením personálů jednotlivých studií roste i klientská síť výrazným způsobem. Například nové studio v Praze na Vinohradech má za sebou tři měsíce provozu a brzy bude hlásit plno. Dvojnásobně překračuje nastavený business plán.

Jak velká je v současné době vaše franšízová síť? Jaké máte v Česku ambice, co se rozšiřování pobočkové sítě týká?
V tuto chvíli máme 10 poboček v Česku a na Slovensku, většina jich je na českém trhu. Nejmenší město, kde působíme, je Kroměříž s 25 tisíci obyvateli, nejvíce studií, čtyři, je v Brně. Studia máme samozřejmě v hlavních městech, jak v Praze, tak v Bratislavě. Naše soustředění je nyní v prvé řadě na Prahu, kde chceme do konce roku otevřít několik provozoven. Jednání v pokročilém stadiu jsou v několika krajských městech i větších okresních.

Na výběru franšízového partnera leckdy závisí úspěch celé sítě. Jak si své franšízanty vybíráte? Co u nich především hledáte?
Nejdůležitější jsou manažerské zkušenosti s vedením lidí a chuť podílet se na rozvoji absolutní novinky na trhu služeb. Všechno ostatní jsme schopni je naučit nebo rovnou děláme za ně. Od systémových procesů, metodiky, automatických rezervací a podobně. Nepotřebujeme vystudované sportovní profesionály. Je dobré mít znalosti fyziologie a fungování lidského těla, ale důležitější je neztratit nadhled a vnímat opravdové potřeby potenciálních klientů, kteří mnohdy sportovci nejsou.

Co vše mají franšízanti Body Express na starosti? Za co vše jsou odpovědní?
Ve zkratce je to celé vedení studia, tedy organizace týmu trenérů a jejich motivace, controlling, vyhodnocování výsledků, lokální marketing. O ostatní se stará centrála.

Investice do otevření studia Body Express se pohybuje okolo 1 milionu Kč. Mohou vaši franšízanti na její financování využít externího financování, např. prostřednictvím úvěru? Jste vy z pozice franšízora schopni a ochotni jim s jeho získáním pomoci?
Ano. Z celkové investice přibližně 2/3 připadají na samotnou technologii, která je financovatelná různými způsoby úvěrování, leasingu atd. Vzhledem k již mnohokrát ověřenému provozu není většinou třeba dokládat podrobný podnikatelský záměr, i když i s tím samozřejmě umíme pomoci a potřebná data bance nebo úvěrové společnosti poskytnout.

Na jaký zájem ze strany zákazníků se mohou vaši franšízanti těšit? Jak populární je dnes v Česku trénink s využitím EMS?
Čím dál více. Přesně kopírujeme německý trh, s přibližně desetiletým zpožděním. Fázi „a priori nevěřím“ již máme za sebou, stejně jako „a opravdu 20 minut stačí?“ Dnes máme v každém studiu pro každého nového klienta připravený proces úvodní lekce krok za krokem, aby žádný člen personálu neudělal zbytečnou chybu a klient si pořídil dlouhodobý program pravidelných lekcí jednou týdně 20 minut. Konverze z úvodního tréninku na program se pohybuje mezi 75 a 80 procenty. A díky automatickým emailům a připomínkám klientům máme i vynikající retenci a nemusíme stále bojovat o stávající klienty.

Jaké jsou vaše plány pro rok 2019?
Jak již bylo řečeno, rozšířit síť. Stále pracovat na edukaci personálu. Zkvalitnit průběh tréninku podle nejnovějších mezinárodních studií pro ještě lepší výsledky klientů. Zjednodušit a zpříjemnit některé další procesy pro franšízanty v jejich každodenním provozu.


Byznys za milion / "Investice do rozjetí podnikání s franšízou Body Express se pohybuje okolo 980 tisíc Kč a zahrnuje jak platbu za licenci, tak i náklady spojené se zřízením studia a jeho vybavení. Plné návratnosti investice se franšízant dočká v horizontu jednoho roku," doplňuje franšízor Tomáš Krmíček.