Do konce roku budeme 100% franšízoví
Značce McDonald´s se na českém trhu daří. Před nedávnem jste zde otevřeli 100. restauraci. Má síť u nás stále kam růst?
Určitě je na českém trhu ještě potenciál dalšího růstu. V současnosti působíme ve velkých městech, převážně jsou to krajská města a myslíme si, že příležitost pro další růst představují i menší okresní města.
Můžete být konkrétnější? Kde cítíte, že chybíte?
Já si myslím, že to jsou města jako Děčín, Chomutov, Prostějov nebo Přerov, a také další menší města, kde ještě nejsme. I v nich totiž poptávka po McDonald’s určitě je. V současné době hledáme vhodný koncept pro tento typ lokalit. Máme určitou expanzní strategii a snažíme se hledat ty lokality, které budou profitabilní jak pro nás, tak samozřejmě pro naše franšízanty. Tím, jak otevíráme všechny nové pobočky s franšízanty, je pro nás důležité, aby už od začátku restaurace byla profitabilní pro obě dvě strany.
Vy momentálně provozujete už jen 2 pobočky.
Ano je to tak. Do konce roku 2019 bude 100 % restaurací McDonald´s v Česku provozovaných licenčními partnery.
Strategie jít cestou franšízantům se vám tedy osvědčila. Co na tom vidíte jako ten největší plus? Je to levnější nebo rychlejší expanze?
Hlavní důvod je ten, že se nám osvědčil způsob provozování restaurace podnikatelem, majitelem, člověkem, který je do svého byznysu vtažený a je v něm osobně zainteresovaný. Je to o tom, že se soustředí na provozování svých restaurací a má daleko větší motivaci budovat byznys. Pro nás jako korporaci by bylo daleko těžší řídit efektivně restaurace na přímo, pokud jich máme 100. To znamená, že pokud máme restaurace např. v Ostravě, je daleko efektivnější, pokud je v jejím čele člověk z daného regionu, který ho zná, má v něm kontakty a v dané lokalitě může být ambasadorem značky McDonald´s. Zároveň je i majitel pobočky samozřejmě motivovaný budovat byznys, protože je to jeho podnikání a způsob, jakým si on vydělává peníze.
Hledáte stále nové franšízanty nebo upřednostňujete možnost „povolit“ stávajícím franšízantům otevřít nové pobočky?
V současnosti máme 22 franšízantů. Za poslední rok nám nastoupili dva noví franšízanti, rok před tím zhruba stejný počet. Z toho vyplývá, že u nás to rozhodně není o kvantitě. Spíše záleží na kvalitě kandidátů.. Hledáme franšízanty, kteří už mají něco za sebou, byli schopni si v minulosti vydělat vlastní činností peníze, a do McDonald´s nám třeba přinesou něco nového, trochu jiný pohled.. Naše cesta je tedy taková, že samozřejmě hledáme nové franšízanty, ale spíše v řádu jednotek.
Když se podíváme na nabídku McDonald´s. Trendem poslední doby je snaha o zdravý životní styl, který často nejde v představách zákazníků s fastfoodovou restaurací moc dohromady. Jak na tento trend ve svých restauracích reagujete?
Jsme si vědomi toho, že do budoucna bude zdravý životní styl hrát stále větší roli a že i my se budeme muset tomu trendu přizpůsobovat. Myslím si, že v současnosti nejsme destinace, kam by chodili zákazníci, kteří jsou zaměření na zdravou stravu nebo zdravý životní styl. Nicméně si myslíme si, že tento trend bude do budoucna čím dál více sílit a chceme se tomu určitě přizpůsobovat. Jedním z produktů, který již například nabízíme je bezlepkový burger. Na několika restauracích testujeme tzv. low carb burger. To znamená, že je možnost si koupit burger bez housky a mít maso zabalené v listu salátu. A to jsou takové ty první střípky, kdy se snažíme se naše běžné výrobky přizpůsobovat i pro zákazníky, kteří mají specifické požadavky. V několika zemích McDonald´s představil i veggie burger. My o tom přemýšlíme a je to něco, co diskutujeme, ale zatím nevidíme až tak velkou poptávku.
Zavedli jste v poslední době nějaké novinky, které stojí za to vyzdvihnout?
Je jich spousta. Například jste si mohli všimnout, že přinášíme našim zákazníkům jídlo až k jejich stolu. Službu table service zavádíme do všech restaurací, kde je to možné. V praxi to vypadá tak, že si objednáte na samoobslužném kiosku, zadáte číslo, dostanete stojánek a s tím si jdete sednout. Obsluha vám v okamžiku, kdy je objednávka připravena, přinese tác s tím, co jste si objednali až ke stolu. To si myslím, že je velký benefit pro zákazníka a velká revoluce v McDonald´s. Pro spoustu zákazníků je to poměrně velké překvapení, protože to u nás neočekávají. Další novinkou je navázání spolupráce se společnostmi poskytujícími rozvozové služby. Aktuálně máme 23 restaurací, které svým zákazníkům nabízí doručení objednávky domů či do práce. V Praze spolupracujeme s Uber Eats, v Liberci a Teplicích s Dáme jídlo. Delivery je platformou, ve které vidíme obrovský potenciál.
Šanci rozvíjet delivery má každý franšízant, když si najde někoho na rozvoz?
Je to systémová záležitost, ne záležitost franšízanta jako takového. Jednání s Uberem jsou na úrovni McDonald´s a my do tohoto projektu potom zapojujeme jednotlivé franšízanty, se kterými diskutujeme možnosti, a to včetně benefitů a rizik. Konečné rozhodnutí je pak samozřejmě na franšízantovi. Pro nás je nesmírně důležitá zákaznická spokojenost. Do budoucna je tak cílem nabízet delivery co největší mase lidí v rámci České republiky. Výhodou McDonald´s je, že máme 100 poboček, jsme schopni obsáhnout velké území a jídlo zákazníkům dovážet v krátkém čase. To je velká novinka McDonald´s, nejenom lokálně, ale i globálně.

PŘEČTI ČLÁNKY

Světová franšízová síť do roku 2025 vstupuje s technologickými novinkami a pokračuje v růstu sítě.
Franšízing způsobil revoluci v globálním podnikání tím, že umožnil rychlou expanzi s osvědčeným obchodním modelem. Objevte největší franšízové sítě, které formují průmyslová odvětví po celém světě.
McDonald´s jde zákazníkům blíž i do menších měst a rádi by našli nové franšízanty. Čím chtějí aktuálně zákazníky oslovit?
Soutěž každoročně oceňuje úspěšné franšízové koncepty, které splňují Etický kodex franšízingu. Které letos uspěly?
V roce 2023 u nás otevřel jeden ze světově nejznámějších franšízových řetězců fast foodu šest nových restaurací. Jaké mají další byznysové plány?
Nejčtenější

Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Radka Vajo vede úspěšnou pražskou pobočku Century21 ve Zlatnické ulici v Praze. Jak se jí povedlo rozjet vlastní franšízu?
V samotném franchisingu je několik základních pojmů, které by měl znát každý, kdo se o tento způsob podnikání alespoň trochu zajímá.
Franchisové systémy je možno rozdělit podle různých kriterií, mimo jiné druhu know-how, druhu hospodářské činnosti či způsobu organizace systému.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...