Byznys ohrožený karanténou?
Situace, kterou si nikdo z nás doposud neuměl ani představit. Uzavřené obchody, restaurace, školy, kadeřnické i kosmetické salony. A mezi nimi řada franšíz, jejichž majitelé se musí s touto nenadálou komplikací pro jejich byznys, poradit. Jsou na tom stejně jako celá řada podnikatelů v naší zemi. Mají však jednu velkou výhodu – mohou své kroky konzultovat se zkušenějšími podnikateli, mohou se opřít o pomoc franšízora.
A to i v momentě, kdy ani poskytovatel franšízové licence nemá s podnikáním v době plné zákazů a omezení příliš mnoho zkušeností. Už jen vědomí, že na svůj byznys není franšízant tak zcela sám, pomáhá. Díky tomu, že jsou součástí franšízové sítě, se mohou dostat k radám a strategiím, jak nenechat své podnikání zcela upadnout, a naopak najít ke svým zákazníkům nové cesty, kterých budou moc využívat i do budoucna, až karanténa a omezení pominou.
Změna jako řešení
Fastfoody, kavárny i restaurace se třeba mohou zaměřit na budování strategie na rozvoz jídla i kávy. Ty, co s jejím rozvojem již začali, možná současná situace přiměje zrychlit a vymyslet proces tak, aby byl u franšízantů jednoduše, a hlavně rychle realizovatelný. Vzdělávací koncepty mohou zapracovat na využití online nástrojů ve výuce, které i do budoucna budou zajímavou přidanou hodnotou jejich služeb.
Dojít může také k rozšíření počtu e-shopů provozovaných franšízovými koncepty, resp. ke změně strategie, kterou v tomto ohledu koncepty mají, a to jak ty tuzemské, tak i zahraniční. Faktem totiž je, že v současnosti je stav takový, že e-shop velmi často provozuje jen franšízor. Nastalý problém s výpadkem tržeb franšízantům např. u obchodů s oblečením, elektronikou, domácími potřebami by tak mohl některé z nich motivovat ke změně a umožnit i svým franšízovým partnerům nějakým způsobem využít online obchodování k vytváření zisku.
Loajální zákazníci pomohou
Velkou výhodou v tomto momentě mají ty franšízy, které v minulosti nesázely jen na masivní expanzi, ale také na budování komunity loajálních zákazníků. Jsou to totiž oni, kdo své oblíbené značky podrží a během krizového období, a také bezprostředně po něm, jim pomůže „přežít“. Důležitá je v tomto momentu i komunikace. Jste-li obchodníci či poskytovatelé služeb, franšízanti, využijte tuto dobu, kdy například nemůžete své zákazníky osobně obsluhovat. Buďte s nimi v kontaktu a nedovolte jim na vás zapomenout.
Sečteno a podtrženo. Může se stát, že situace, ve které se některé franšízové koncepty momentálně nachází, odhalí jejich slabiny, na jejichž odstranění bude třeba pracovat. Na druhou stranu mohou na světlo světa vyplavat příležitosti, které jim pomohou dále růst. Pojďme se tedy zaměřit na to, jak současnou situaci nejen přežít, ale jak ji využít k dalšímu rozvoji.
My z redakce Franchising.cz vám přejeme hlavně zdraví, energii a chuť posouvat podnikání vpřed i v této pro byznys nelehké době. Věřme, že vše brzy pomine a vrátíme se, poučeni, zase zpět do zajetých kolejí. Jsme připraveni pomoci majitelům franšízových konceptů s jejich propagací tak, aby i v téhle ne zrovna příznivé době našli franšízanty, kteří se budou v budoucnu podílet na jejich rozvoji.

PŘEČTI ČLÁNKY

Síť pánských salónů Royal Barber & Shop hledá nové franšízanty. Pobočku je možné rozjet od 1 milionu korun, převzít zavedenou, nebo do ní vstoupit jako investor.
Slovenská síť Mr. Kebab hledá master-franšízanta pro český trh. Detaily spolupráce a plány expanze přibližuje zakladatel značky Ľubor Lelovits.
Franšízing představuje jedinečný obchodní model, který nabízí významné výhody franšízorům i franšízantům. Jaké to jsou?
Značka DepilConcept staví na opakované návštěvnosti a šetrné depilaci bez bolesti. Salony má už v Praze, Brně i Zlíně a dále roste.
VPO Protivanov nabízí rozjet byznys bez licenčních poplatků. Partneři těží z podpory, know-how i exkluzivity v regionu.
Nejčtenější

Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Franšíza Bageterie Boulevard vyrostla spolu s Crocodille na rekordních 1,6 miliardy obratu. Po covidových letech je zpět na předních pozicích mezi fastfoodovými řetězci.
Opustila kancelář, aby se naplno věnovala vzdělávání. Dnes Veronika Bubeníková vede úspěšnou pobočku Školy Populo v Olomouci a pomáhá dětem i dospělým k lepším výsledkům.
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Další franšíza vstoupí do konkurence amerických fastfoodových značek a první pobočka vznikne v Praze. Co nového se dá do byznysu s burgery přinést?
Populární na fóru
Česko jako domov pro nové značky
Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/
Běžná výše poplatků
Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...
Běžná výše poplatků
Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...
Franšíza - co to je?
Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...
Ochranné známky je třeba kontrolovat
Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...
Franchisingová smlouva
Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...
Franchisingová smlouva
Hraapla@seznam.cz
Rozvoj franšízingu v Česku
Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI