Top 10 knih o franšízingu

Ve vědomostech je síla
Ve vědomostech je síla / Investice do těchto knih mohou pomoci zvýšit vaše šance na úspěch ve franšízovém podnikání.
Pátek
02.07.2021
Uvažujete o koupi franšízy nebo o vytvoření vašeho vlastního konceptu? Zajímavé informace a inspiraci můžete najít v knihách. Které stojí za to si přečíst?
 

Stejně jako rozjezd každého podnikání může být i to franšízové na začátku poměrně náročné. Knihy o franšízingu, které jsme vybrali, pokrývají širokou škálu témat, která vám mohou být užitečná při orientaci v oboru. Pravdou je, že těch v češtině je opravdu málo, proto připojujeme i zajímavé publikace ve slovenštině a angličtině.

1. Franchising, Jiří Ctibor, Iva Horáčková

Autoři této publikace se zaměřují na vysvětlení podstaty a způsobu fungování franšízingu v ČR s využitím dostupné judikatury. Hlavní pozornost zaměřují na franšízovou smlouvu jako na právní základ fungování spolupráce na principech franšízingu. Věnují se i aspektům práva soutěžního a vztahu franšízingu a zákona o ochraně hospodářské soutěže. Cílem této publikace není pouze seznámit čtenáře s franšízovým podnikáním a jeho právními aspekty, ale podnítit i zájem odborné veřejnosti o franšízing, který zůstává neprávem přehlížen.

2. Kompendium franchisingu, Jozef Orgonáš, Jozef Šétaffy, Pavol Rak

Autoři této publikace mají s franšízingem dlouholeté zkušenosti. Pokud hledáte informace o franšízingu v knihách, neměla by tato ujít vaší pozornosti. Autoři vnímají franšízing jako jeden z významných způsobů rozvoje podnikání a expanze, protože vstup na nové trhy je v dnešní době ovlivněné globalizací a rostoucím konkurenčním prostředí stále komplikovanější.

3. McDonald´s – Tvrdo vydretý úspech, Ray Kroc & Robert Anderson

Říkáte si, že jméno Ray Kroc vám nic neříká? Možná to tak je, ale McDonald´s znáte, že? A právě Ray Kroc je oním mužem, který založil restaurace McDonald's, které dnes najdeme po celém světě. Kniha Tvrdo vydretý úspech, která je životopisem Ray Kroce a zároveň příběhem společnosti McDonald's, nepochybně vyvede z omylu každého, kdo se domnívá, že riskovat se dnes už nevyplácí. Připomíná nám, že příležitostmi se to hemží všude kolem nás, stačí si jen jednu urvat.

4. 19 príbehov podnikania formou franchisingu, Lucia Stefansky a kol.

Jak se dá podnikat bez vlastního nápadu na byznys? Proč se rozhodnout pro podnikání na klíč? Jak pro rozvoj zavedené firmy využít franšízing? Nejen na tyto otázky najdete odpověď v publikaci 19 príbehov podnikania formou franchisingu. Vedle popisu tohoto podnikatelského modelu poskytuje množství praktických rad a zkušeností slovenských podnikatelů podnikatele, kteří podnikají pod známou značkou nebo využili franšízing pro růst sítě svých vlastních firem.

5. Franchising – How both sides can win, Chris Edger & Andrew Emmerson

Přemýšlíte o koupi franšízové licence, vytvoření vlastní franšízy nebo efektivnějším „franšízováním“ svých produktů franšíze produktu? Inspirací vám mohou být případové studie z reálného života a zkušenosti samotných majitelů franšízových značek i franšízantů.

6. Become a Franchise Owner! by Joel Libava

Become a Franchise Owner! vás naučí, jak prozkoumat franšízový koncept, jehož licenci plánujete koupit. Jedná se o dokonalého průvodce krok za krokem ke studiu, výběru a zahájení úspěšného franšízového podnikání. Become a Franchise Owner! vzdělává budoucí franšízanty o výhodách a nevýhodách nákupu franšízové licence. Kniha poskytuje jednoduché podrobné rady a tipy, jak správně (a pečlivě) prověřit a zvolit ten správný franšízový koncept.

7. Franchise Bible, autor Rick Grossman

Franchise Bible je návod, jak si zakoupit franšízu nebo franšízovat vaši vlastní společnost. Rick Grossmann spolupracoval s franšízovým právníkem Michaelem J. Katzem na přípravě nejnovější verze Franchise Bible, která přináší desítky let znalostí a rad k úspěchu franšízy. Franchise Bible pomáhá potenciálním franšízantům při rozhodování, zda je franšízing pro ně vhodná forma podnikání, pomáhá jim poznat atraktivní franšízovou příležitost a také zorientovat se ve složitém světě franšízových dokumentů a dohod. Příručka také pomáhá potenciálním franšízorům při určování optimálního způsobu rozšiřování společnosti, porozumění prvkům úspěchu franšízy a hodnocení možných franšízantů.

8. Franchising Handbook, Carl Reader

Tato kniha má upozornit potenciální franšízanty na konkrétní cestu, která je čeká. Protože franšízing je obousměrně výhodný obchodní model, přesně ukazuje to, co franšízoři hledají, o čem franšízant může a nemůže s franšízorem vyjednávat a jak se efektivně prosadit, aby si mohl být jistý, že získá franšízovou licenci, kterou si přejete.

9. Street Smart Franchising, autor Joe Mathews

Specialista na franšízy, Joe Mathews, vás připraví na úspěch ve franšízingu představením zasvěcené perspektivy toho, jak franšízing funguje. Kniha ukazuje techniky a nápady v reálném světě, které vám mohou pomoci určit, zda je franšízing pro vás ten pravý. Tato kniha je trochu pokročilejší a předpokládá, že jste obeznámeni s konceptem franšízingu. Pomáhá vám také při hodnocení sebe sama, abyste objevili typ franšízingu, který vám vyhovuje.

10. The Franchise MBA: Mastering the 4 Essential Steps to Owning a Franchise, by Nick Neonakis

Kniha, kterou napsal zkušený odborník na podnikání, popisuje základní fáze výběru té správné franšízy pro vás. The Franchise MBA vás provede procesem franšízy a vyzbrojí vás znalostmi potřebnými ke správnému výběru. Autor vás navíc obohatí o rady slavných franšízových odborníků a vlastní rozsáhlé zkušenosti s franšízingem.

A jedna perlička na závěr:

Franchising For Dummies, Michael H. Seid & Dave Thomas

Franchising for Dummies předpokládá, že čtenář nemá žádné předchozí znalosti o franšízovém podnikání. Ačkoli se autoři v knize zaměřují spíše na výhody franšízingu než na jeho nevýhody, stále poskytuje velmi užitečné informace o franšízovém podnikání. Publikace je nabitá praktickými nástroji, které vám pomohou s výběrem správného franšízového konceptu, nalezením ideálního umístění vašeho podnikání, získáním kapitálu, který potřebujete k rozjezdu vaší franšízy, a pochopením složitých legislativních problémů.


Potřebujete poradit, mít přehled o tom, co se ve franšízingu děje a získat základní informace o tomto způsobu podnikání, ale nemáte čas listovat v knihách? Sledujte portál Franchising.cz, základní informace najdete v rubrice ABC franchisingu. Svěřit se můžete i do rukou poradců společnosti PROFIT system, kteří působí v 16 zemích a mají více jak 20leté zkušenosti.


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017