Franšízanti profitují i z e-shopu

Místo pro podnikání / Franšízanty Husse najdeme ve všech koutech Česka. Podle Andrey Kunešové je však na trhu stále prostor, zejména pak na severu Čech a v horských oblastech, kde je pro značku zatím složitější získat franšízového partnera.
Středa
25.05.2022
Letošní rok je pro franšízovou značku Husse ve znamení stabilizace sítě. Nezapomíná ale ani na expanzi a inovace.
 

Švédský výrobce krmiv pro domácí zvířata Husse působí na českém trhu prostřednictvím master-franšízové licence od roku 2010. V současné době u nás má 35 aktivních franšízových partnerů. Stále zde však existuje prostor pro další zájemce o samostatné podnikání pod touto zavedenou značkou. „Výraznou expanzi pro letošní rok neplánujeme, spíše je naším cílem celou síť stabilizovat. Uplynulé dva roky pro nás, stejně jako asi pro většinu podnikatelů, byly opravdu náročné, což nás bohužel donutilo ukončit i několik partnerství s franšízanty, kteří v tomto nelehkém období své podnikání rozjížděli,“ prozrazuje master-franšízantka Husse  pro Českou republiku Andrea Kunešová.

Novým zájemcům o franšízové licence jsou v Husse i v současnosti otevření. Důležité pro konečný výběr franšízantů je zejména to, aby opravdu věděli, do čeho jdou, jaká na ně čeká práce, co všechno k ní patří, a byli na to připraveni. V případě Husse se totiž jedná o přímý prodej zákazníkům, důležité tak je umět je kontaktovat, zboží jim nabídnout a budovat si s nimi dlouhodobé vztahy. Někteří z franšízových partnerů se rozhodli otevřít vlastní showroom produktů, které značka majitelům domácích mazlíčků nabízí. Česká centrála tento krok podporuje, i když se jedná o něco, co je pro tuzemský trh specifické. V dalších zemích, kde značka Husse působí, se prodejci soustředí zejména na přímý prodej a následný rozvoz objednávek.

Zákazníkům na očích

„Strategie otevírání showroomů se našim franšízantům osvědčila. Faktem totiž je, že český zákazník, než nakoupí, musí vidět, co kupuje. Proto franšízovým partnerům otevření showroomu doporučujeme, ale nenařizujeme. Zrychluje se však díky němu i návratnost investice,“ říká Andrea Kunešová s tím, že důležitá pro otevření pobočky je lokalita, s jejímž výběrem jako master-franšízantka svým partnerům pomáhá. Showroom by se měl nacházet na nějakém frekventovaném místě a mělo by se u něj dát pohodlně zaparkovat. „Nenajdete nás v obchodních centrech. Vzhledem k tomu, že franšízanti jsou zároveň i prodejci a nemají zaměstnance, bylo by pro ně velmi obtížné splnit podmínky, které mají nákupní centra nastavené, jako např. striktní otevírací doba 7 dní v týdnu od 9:00 do 21:00,“ vysvětluje Andrea Kunešová.

Investice do franšízové licence, která na zájemce o podnikání pod hlavičkou Husse čeká, se pohybuje od 40 až do 120 tisíc Kč v závislosti na velikosti území, pro které platí. Pro vybudování showroomu je pak třeba mít připravených dalších 50 až 100 tisíc Kč. Franšízanti Husse dostávají od centrály startovací balíček, který obsahuje všechny marketingové materiály potřebné pro zahájení podnikání, včetně některých standardních produktů Husse. Sami si musí zajistit alespoň malý suchý skladovací prostor o výměře asi 15 m2, počítač s přístupem na internet, mobilní telefon a auto k rozvozu krmiva.

V současné době kromě stabilizace sítě pracuje vedení franšízor i na inovacích. Ve finální fázi příprav je nový e-shop, který by měl zvednout prodeje zejména franšízantům. Objednávky došle prostřednictvím internetového obchodu budou totiž rozděleni mezi ně, a to podle oblasti, ve které oni působí a ze které objednávka přišla. E-shop tak pro ně nebude konkurencí, která by je připravila o některé zákazníky, naopak jim může přivést nové. Na inovace nezapomíná ani švédský výrobce a poskytovatel master-franšízových licencí, nedávno totiž představil novou řadu za studena lisovaných granulí pro psy. 


Byznys na kolech / Ve světě, kde značka Husse působí, fungují i franšízanti, kteří mají svou pojízdnou prodejnu. Několik takových najdeme i u nás.