Franšízy (nejen) pro řemeslníky

Netradiční obory / Franšízový způsob rozvoje již dávno není doménou jen fastfoodových řetězců, realitních sítí či módních značek. Díky licencím se daří expandovat i v oborech jako je třeba stavebnictví.
pondělí
30.01.2023
Zakázek hodně a lidí málo. Také proto se řada značek ze stavebnictví rozhodla expandovat do regionů prostřednictvím franšízové spolupráce. Koho hledají?
 

Jednou ze značek, které mají na tuzemském trhu dlouhou tradici a hledají pro zastoupení v regionech franšízanty, ke například Lomax. Její historie sahá až do roku 1992, kdy zahájila činnost v oboru garážové a stínící techniky. Pro rozjetí franšízy je nutné mít prostory pro showroom, dodávku, nářadí a finance na provoz spojený se standardním užíváním těchto nástrojů k podnikání. Počáteční investice se pohybuje okolo 290 tisíc Kč. Zájemci o licenci nemusí mít žádné zkušenosti z oboru. Cílem vedení Lomaxu je najít takové franšízanty, kteří mají odvahu se postavit na vlastní nohy a touhu budovat své podnikání. Franšízant zastupuje značku v daném regionu. Jeho úkolem je prodej, montáž a servis jejích výrobků. Při startu spolupráce si franšízor s franšízantem stanovuje reálný plán prodeje na 3-5 let dopředu a za tímto cílem společně jdou.

Podnikání s inovacemi

Další ze společností, která působí ve stavebním byznysu a má ambice růst v regionech, je Maxeco. Cílem společnosti, která funguje od roku 2015, je ve spolupráci s franšízovými partnery vytvořit síť poboček s nabídkou úsporného vytápění pod značkou Maxeco na území celé republiky. Franšíza Maxeco může zajímavou příležitostí pro stavebnické firmy, které se chtějí orientovat na moderní technologii, jenž je zároveň konkurenceschopná, a oslovuje podle vedení společnosti téměř všechny druhy investorů a stavebníků. Výhodou pro potenciální franšízanty jsou kontakty v oboru – na projektanty, developery, stavební firmy. Naopak v oboru stavebnictví či elektro franšízanti mít žádné zkušenosti nemusí. Každý z nich projde kompletním školením, ať už půjde o investora, či franšízanta, který se bude podílet přímo i na provozu franšízy.

Okna a dveře do byznysu

Do franšízy se také pustil tradiční český výrobce oken a dveří VPO Protivanov. Značka má zastoupení zejména na Moravě, do dalších regionů Česka by ráda expandovala za pomoci franšízových partnerů. Těm se nabízí příležitost i v menších městech, ve kterých má značka s franšízou již zkušenosti. Zájemce o podnikání pod značkou VPO Protivanov investuje do rozjezdu svého nového byznysu zhruba 290 tisíc Kč. Tato částka zahrnuje kromě nájmu vzorkovny, který činí zhruba 20 až 30 tisíc Kč, také její vybavení v hodnotě cca 50 tisíc Kč, vozidlo s přizpůsobením pro transport výrobků a příslušenství, nářadí a další vybavení potřebné k bezproblémovému rozjetí a dalšímu budování podnikání franšízanta. Pro rozjezd podnikání je třeba, aby měl budoucí franšízant nebo partner k dispozici vhodný prostor. Ten by se měl nacházet v širším centru města, ale být může i mimo něj. Důležité je, aby zákazník pobočku snadno našel a pohodlně u ní zaparkoval.

Ve stejném oboru působí i značka Solodoor, která do regionů expanduje prostřednictvím franšízových poboček Solodoor Centrum. Uchazeč o franšízovou licenci nemusí mít zkušenosti z oboru. Hlavním hlavním předpokladem úspěšného franšízanta je podle franšízora podnikatelský duch a tah na branku. V Solodoor mají franšízanti k dispozici mimo samotného zaškolení i detailní franšízovou příručku, kde jsou všechny potřebné informace nutné k úspěšnému startu a provozu prodejny. Každý partner také prochází intenzivním zaškolením zaměřeným jak na produkty samotné, tak i na prodejní dovednosti. Tato školení se pak v průběhu roku opakují.  Franšízanti Solodoor Centra mají k dispozici i IT podporu, a to v účetní oblasti, ale především mají k dispozici intuitivní objednávkový program, který jim pomáhá při vytváření cenových nabídek a tvorbě objednávek. Nedílnou součástí konceptu je tým obchodních zástupců, kteří poskytují podporu franšízantům přímo v jejich prodejně.


Franšíza pro každého? / Ačkoli uvedené značky působí v odborných oborech, zájemci o jejich licence zkušenosti z boru mít nutně nemusí. Vše potřebné se totiž budoucí franšízanti naučí během školicích programů franšízorů.