Sladká příležitost k podnikání

Další zastávka Velká Británie / La Donuteria expanduje v Evropě i Blízkém Východě. Nyní otevírá novou pobočku v Londýně.
pondělí
16.09.2024
Slovenské franšízové síti La Donuteria se v posledním roce daří prosadit především v zahraničí. Čím oslovuje nové franšízanty?
 

Mapa poboček La Donuteria se rozrůstá o řadu zajímavých míst – kromě mateřského Slovenska a blízkého Česka franšízanti obstáli v gastronomické konkurenci také ve Francii, Německu, Švýcarsku, Španělsku, v Litvě a nedávno také ve Velké Británii. Daří se jim tedy jak v oblasti bývalého východního bloku, tak v zemích, kde má podnikání dlouhou tradici a zákazníci jsou zvyklí na vysoký standard kvality zboží i služeb. Už v loňském roce La Donuteria oznámila nové pobočky například v Ománu, Kataru, Spojených Arabských Emirátech, Saúdské Arábii, další pobočnu otevírá v Abu Dhabi.

Pro potenciální franšízanty tento expanzivní vývoj znamená, že stále existuje řada příležitostí pro nové pobočky a také že se mohou opřít o celkovou popularitu a známost této značky. Ve své zemi původu na Slovensku jsou už licence vyprodané, ale Česká republika se svými sedmi pobočkami rozhodně ještě nemá vyčerpaný potenciál. „Franšízy bychom rádi otevřeli ve všech krajských městech a také Praha určitě pojme mnohem více poboček,“ říká Šimon Mladý, manažer expanze franšízové sítě La Donuteria. „Počáteční investice je přístupná i pro začínající podnikatele, je to kolem 60 000 eur. Z našich zkušeností vyplývá, že návratnost této investice je rok až dva, závisí to na umístění pobočky, a především aktivitě franšízanta. Stejně tak vypadá ziskovost, mezi pobočkami jsou velké rozdíly, menší města mohou generovat obrat mezi 3 až 8 000 euro měsíčně, větší města až 40 000 euro,“ doplňuje k otázce ekonomiky franšízové spolupráce Šimon Mladý. Ziskovost záleží také na tom, jakou formu řízení pobočky franšízanti zvolí – některé z nich jsou vedené jedním majitelem, který se aktivně podílí na chodu provozu. Nejsou však výjimkou ani franšízanti, kteří spravují více poboček přes manažery a provozní.

Gastronomie je vysoce konkurenční prostředí a zákazníci jsou zvyklí vyhledávat změny a zkoušet nové produkty. Součástí zákaznického chování v tomto oboru je také význam celkové image a estetické stránky. Právě v tomto ohledu La Donuteria se snaží své franšízanty dobře připravít. „Aktuálně se zaměřujeme na marketingovou podporu kávy a novinky donut bites, tyto doplňkové produkty mají potenciál,“ říká Šimon Mladý.

Proč se v gastronomii rozhodnout právě pro prodej jednoho variabilního produktu a několika doplňkových? Na základě zkušeností s rozvojem sítě Šimon Mladý shrnuje hlavní důvody, proč s nimi franšízanti vstupují do spolupráce: „Na trhu nás odlišuje jednoznačně kvalita Máme silný mezinárodní růst a velmi „lean operation" model, čili náklady na provozování pobočky jsou výrazně nižší oproti konkurenci. Samotný brand je velmi líbivý a estetický, zákazníci jej velmi rádi doporučují dál a sdílejí na sociálních sítích.“


Vzhled prodává / Koncept La Donuteria se opírá o lákavou image, se kterou se zákazníci rádi pochlubí na sociálních sítích.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

1 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015
Lidé jsou základ

Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...

1 komentář(e)
posledni 15.07.2015