Příležitosti k podnikání stále jsou

Nabídka se stále vyvíjí / „Nehledáme revoluci, ale evoluci. Neustále testujeme novinky a když se osvědčí, tak je přinášíme na ostatní prodejny,“ říká Michal Příhoda.
pondělí
08.09.2025
„Pro náš růst je klíčové, abychom měli ty správné franšízanty,“ říká Michal Příhoda, výkonný ředitel Fruitisimo Group. Síť loni překonala tržby půl miliardy korun a expanduje dál.
 

Kolik má Fruitisimo prodejen v ČR a jaké jsou další plány?

Momentálně v ČR provozujeme 60 prodejen, z toho je 45 franšízových. V součtu s ostatními státy jsme již dosáhli pomyslného čísla 100, přičemž i v zahraničí je již větší polovina poboček provozována franšízanty. V letošním roce jsme otevřeli dvě nové provozovny v Praze – konkrétně v OC Charles Square Centre a v OC DBK Budějovická. Do konce roku plánujeme ještě tři nové prodejny. Dvě z nich budou umístěné ve zdravotnických zařízeních a jedna v obchodním centru.

V jakých lokalitách aktuálně hledáte nové franšízanty?

Možnosti jsou dnes o něco omezenější, ale pro zájemce jsou tu stále příležitosti. Zajímavé jsou pro nás především obchodní centra a zdravotnická zařízení – aktuálně funguje už 5 prodejen právě v nemocnicích a poliklinikách. Máme také několik vlastních provozoven, které jsou k dispozici pro případný prodej franšízantům – jde například o Ostravu, Olomouc, Jablonec nad Nisou nebo Ústí nad Labem.

Neomezujeme se ale jen na tato města. Pokud se ozve zájemce z jiné lokality, jednáme s ním individuálně. Zjistíme, o jaký region má zájem, a pokud nemáme vhodný prostor, je na tzv. čekací listině. Scházíme se s ním, hovoříme o konceptu a v případě, že se v dané oblasti objeví příležitost, dáme mu přednostní nabídku.

Co je nového ve vašich provozovnách?

Co se týče služeb, držíme se dlouhodobého konceptu. Silným trendem pro budoucnost jsou delivery služby, kde rozšiřujeme svoji působnost a aktivity. V oblasti produktů ale novinky přibývají ještě rychleji. Letos jsme například uvedli ledovou kávu v netradičních variantách – s čerstvou ovocnou šťávou, nebo ořechovými krémy. Zdravou alternativou klasické ledové tříště je náš Fresh Slush, kombinace ledu a čerstvého ovoce. Velmi oblíbená je i matcha, která se odrazila v naší sezónní nabídce.

Každý kvartál také obměňujeme produkty podle sezóny. Například na konci léta u nás zákazníci najdou nápoje plné vitamínu C pro podporu imunity, na jaře detoxikační a odlehčené nápoje.

Fruitisimo loni dosáhlo rekordních tržeb přes půl miliardy korun. Čemu tento úspěch přičítáte?

Klíčová je stálá poptávka po našich produktech. Významně ale přispívá i expanze – nové prodejny u nás i v zahraničí. Růst je postaven jak na výkonech stávajících provozoven, tak na rozšiřování sítě. Zásadní roli hrají franšízanti, kteří například v Česku tvoří více než 75 % sítě. Většina z nich provozuje v průměru 3 až 5 poboček.

Jak lze s Fruitisimo začít podnikat?

Zásadní je, aby zájemce souznil s naším konceptem a filosofií, měl vztah ke kvalitnímu a zdravému občerstvení. Důležité je také samozřejmě disponovat vstupním kapitálem. Naše franšízanty pak podporujeme od samého začátku při prvních konzultacích a následném důkladném školení. V průběhu dalších měsíců a let je to především vývoj produktu, o který se na pobočkách nemusí starat. Druhá velká oblast pomoci je centrální marketing značky a produktů, ze kterého těží všechny prodejny.

Jak hodnotíte současný franšízový trh a zájem franšízantů?

Zájemci se nám ozývají stabilně. Na trhu sice vzniká řada nových franšíz, ale vnímám, že lidé, kteří o podnikání opravdu uvažují, hledají spíš stabilní a ověřenou značku. Chtějí jistotu, propracované školení a systematickou podporu – a právě to jim dokážeme nabídnout.

Jaké jsou vstupní náklady?

Licence pro běžný koncept stojí 200 tisíc korun. Pokud franšízant zvolí rozšířený koncept s nabídkou jídel (saláty, snídaně, bowl), tzv. BistroCafé, cena je 250 tisíc korun. Licence je platná na pět let a pokrývá mimo jiné náklady spojené s onboardingem partnera.

Jak probíhá školení nových franšízantů?

Standardní školení trvá přibližně čtyři týdny a probíhá především v provozu. Věnujeme mu 20 hodin týdně pod dohledem školitele, který vysvětlí vše od A do Z. Následně přebírá zaškolení regionální manažer, který se zaměřuje na manažerské a analytické aspekty podnikání.

S čím mají franšízanti nejčastěji potíže na začátku?

Nejčastějším úskalím bývá sestavení optimálního týmu. Na začátku s výběrem pomáháme, ale je to klíčová odpovědnost franšízanta – jeho tým ovlivňuje zákaznickou zkušenost na prodejně nejvíce. Nábor a školení zaměstnanců a v sezóně také brigádníků si zajišťuje také sám.

Stavíte novou výrobní halu, co to znamená pro celkové fungování sítě?

Naše současná výrobní hala už nestačí držet krok s rostoucí poptávkou. A tak se stěhujeme do prostor, které jsou dvakrát větší. Výrobu si z velké části zajišťujeme sami, například u zmrzliny. U jiných produktů spolupracujeme s ověřenými partnery, kteří je vyrábějí podle našeho zadání pod značkou Fruitisimo. Naše výrobní divize zároveň funguje jako centrální sklad pro celou síť. Nyní jsme ale narazili na kapacitní strop, a tak přišel čas na další krok. Zázemí nové výrobní haly nám umožní dál rozvíjet nabídku i síť poboček bez omezení.  


Byznys postavený na lidech / Klíčem k úspěchu je souznění franšízanta s konceptem a schopnost obklopit se dobře fungujícím týmem.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

1 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015
Lidé jsou základ

Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...

1 komentář(e)
posledni 15.07.2015