Fitness řetězce větří v Česku příležitost

Ukázka, jak probíhá cvičení v kruhu pro ženy u franchisového systému FitCurves.
Středa
15.06.2011
Některé řetězce fitness center volí v České republice za svůj obchodní model franchising.
 

Síť prémiových britských tělocvičen Holmes Place provozuje 4 firemní pobočky, zatímco Fitness BBC nedávno otevřela svou 7. provozovnu. Zatím jediná franchisa amerického gigantu v oboru fitness Gold’s Gym se nachází v Brně. Kromě nadnárodních řetězců se v Česku rozrůstají také specializovaná fitness určená ženám. Jejich pobočky jsou často v rukách franchisantů.

Mezinárodní řetězce namísto klasických posiloven přicházejí s trendem center zaměřených na zdraví, tzv. wellness. Kromě posilovacích strojů nabízejí tematická cvičení, masáže či výživové poradenství. Podobně jako v ostatních středo a východoevropských zemích pravidelně navštěvuje fitness centra kolem pouhého 1 % Čechů. V západní Evropě je to několikanásobně víc, ale v některých zemích jako například Velké Británii, Španělsku či Švédsku činí počet návštěvníků 15 % obyvatel. Nadnárodní řetězce tak spatřují v České republice příležitost k získání nových trhů. To chtěly už před třemi lety, ale plány jim zkřížila právě propukající recese.

Protože zejména ženy dbají o svůj vzhled, obchodníci se začínají zaměřovat také na ně a snaží se jim přizpůsobit nabídku služeb. Například značky Contours a EXPRESKA přinesly na český trh nový koncept cvičení v kruhu za 30 minut. „Ženy chtějí cvičit v pěkném a příjemném prostředí a nechtějí být rušeny muži. Současně hledají vysoce efektivní cvičení za minimum času,“ říká Petr Kořínek, franchisor českého konceptu EXPRESKA, který provozuje již 17 franchisových klubů a do konce roku jich chce mít zprovozněných až 30. Ondřej Velc z Contours dodává: „Pro ženy je cvičení společenskou událostí. Chtějí se pobavit s kamarádkami, uvolnit se a zapomenout na každodenní starosti.“ Contours bude v nejbližší době otevírat 10. franchisovou pobočku v ČR a současně expanduje také na Slovensko, kde má v přípravě již 4 kluby.

Další, kdo nabízí 30minutové cvičení a snaží se na českém trhu prosadit, je největší franchisová síť fitness na světě pro ženy FitCurves. Zatím otevřela svoji 1. pobočku v Olomouci.

Více o franchisových konceptech se dozvíte v Katalogu franšíz.