Jsi žena? Dostaneš nižší plat

Ze zemí CEE jsou evidované největší disproporce mezi muži a ženami v Estonsku, stejně jako ve všech zemích Visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko).
Čtvrtek
09.03.2017
České ženy všeobecně vydělávají o 23 % méně než muži. Platové rozdíly mezi muži a ženami přetrvávají téměř po celém světě.
 

Podle analýzy mezinárodního portálu Paylab.com, který je reprezentován značkou Platy.cz, ženy vydělávají ženy na stejných pozicích v jednotlivých zemích CEE v průměru o 2 až 11 % méně než muži. V Česku je to 8% rozdíl. V praxi by se daly tyto rozdíly podle zprávy Paylab překonat větší asertivitou žen v iniciování rozhovoru o platu ve stávajícím zaměstnání, či vyjednáváním o výši platu podle aktuální tržní hodnoty pozice.

Do velké míry je rozdíl v platech způsobený tím, že ženy mají větší podíl pracovních úvazků v odvětvích a na pozicích, kde se celkově vydělává méně. Častěji se jich také týká kariérní pauza, a v porovnání s muži mají také menší zastoupení ve vyšších řídících funkcích. Nejmenší celkové platové rozdíly jsou v balkánských zemích. Tyto rozdíly jsou dlouhodobé a ve většině zemí meziročně neklesají.

Do velké míry to souvisí se skladbou a orientací hospodářství, ale také s pracovními pozicemi, které jsou na trhu žádané, a kde jsou v různém poměru zastoupena obě pohlaví. Balkánské země jsou v otázce odměňování v tomto ohledu více rovnostářské,“ říká Zuzana Lincová, country manažerka portálů Profesia.cz a Platy.cz. Paylab analyzoval aktuální situaci v každém ze sledovaných států a zjistil, že ženy vydělávají v porovnání s muži méně v průměru o 2 až 11 %. Rozdíly jsou největší u administrativních pozic.

O kolik vydělávají ženy méně v porovnání s muži v jednotlivých zemích Evropy?


Stát

Rozdíly v měsíčních platech žen vůči mužům na stejné pozici v roce 2017

Rozdíly v měsíčních platech žen vůči mužům celkově, v roce 2017

Estonsko

-11%

-24%

Litva

-10%

-16%

Slovensko

-9%

-23%

Česká republika

-8%

-23%

Lotyšsko

-8%

-20%

Maďarsko

-8%

-22%

Finsko

-6%

-18%

Srbsko

-6%

-12%

Chorvatsko

-5%

-9%

Slovinsko

-4%

-7%

Bosna a Hercegovina

-4%

-9%

Polsko

-2%

-23%


Ženy a muži mají po skončení školy většinou vyrovnané možnosti. Ale muži jsou mnohem asertivnější při vyjednávání o výši platů a jejich platové požadavky jsou ve srovnání se ženami vyšší. Z analýzy portálu Paylab vyplývá, že muži v České republice mají při hledání práce v otázce platu všeobecně o 18 % vyšší očekávání. Pokud například žena akceptuje mzdu na úrovni 27 000 Kč hrubého a muž si na stejné pozici vyjedná ohodnocení vyšší o 10 %, za rok si vydělá o 32 400 Kč více než žena, což je zhruba další měsíční plat navíc.

Platová propast se zvyšuje přímo úměrně s věkem ženy

Platové rozdíly mezi muži a ženami ve stejném stáří se časem zvětšují a nejvýraznější jsou ve věku 35 až 44 let. Ženy přitom dosahují v České republice nejvyšších průměrných výdělků ve věkové skupině 35 až 44 let. „Paradoxní je, že ve věku, kdy ženy nejvíce vydělávají, je mezi pohlavími i největší platová propast,“ říká Zuzana Lincová.

Ženy jsou také ty, které vykonávají oproti mužům větší objem neplacené práce, jako je například péče o děti a příbuzné a péče o domácnost. I kvůli tomu ženy častěji než muži vyhledávají zkrácené úvazky. Příslušnice něžného pohlaví navíc zřídka obsazují vedoucí řídící funkce.

Typicky ženská odvětví, ve kterých je proporčně více žen než mužů, jsou administrativa, účetnictví, zdravotnictví a sociální péče, farmacie, školství, lidské zdroje a personalistika, služby prvního kontaktu se zákazníkem (prodavačka, klientská pracovnice v bance, recepční, zákaznická podpora apod.) a obchod. Vzhledem k nižším příjmům jsou ženy častěji vystavované ohrožením a nevýhodám ve stáří, kdy mají menší úspory a nižší důchody.


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017