Firmy a podnikatelé znovu na startu

Vliv napříč obory / Podle informací společnosti CRIF ovlivnila opatření proti šíření viru SARS CoV-2 přímo až třetinu firem a živnostníků. Nejvíce zasažené jsou především nejmenší firmy s ročním obratem do jednoho milionu korun, a to především v oborech, kde byl dopad vládních omezení zřejmý na první pohled, tedy gastronomie, maloobchod či hotelnictví. Nejhůře postižený je Karlovarský kraj, kde se opatření mohla dotknout až 44 % firem a 42 % podnikatelů.
Pátek
15.05.2020
Čísla mluví jasně, koronavirus ovlivnil podnikání v Česku výrazným způsobem. Stoupá počet OSVČ, které přerušily podnikání, počet bankrotů naopak klesá. Co za tím stojí?
 

V současné době jsme svědky toho, kdy se život podnikatelů pomalu vrací k normálnímu fungování. Bylo by však naivní myslet si, že situace, která mnoho podnikatelů v Česku postihla, se neodrazí ve statistikách. Podle informací společnosti Bisnode od vypuknutí koronavirové krize v ČR přerušilo podnikání 15 838 osob samostatně výdělečně činných, což je o čtvrtinu víc než ve stejném období loňského roku a o 45 % víc než v roce 2018.

V průběhu března a dubna, kdy tuzemskou ekonomiku ochromila vládní opatření v boji proti koronavirové pandemii podnikání přerušilo 15 838 živnostníků, což je o 26 % víc než ve stejném období loňského roku a o 46 % víc než v roce 2018. „Největší vlna se trhem převalila v březnu, kdy podnikání pozastavilo 10 033 OSVČ, což je meziročně o 47 % víc. V dubnu se situace zklidnila, činnost přerušilo 5 805 živnostníků, tedy zhruba stejný počet jako v roce 2019,“ zhodnotila vývoj analytička Bisnode Petra Štěpánová. „Ve druhém a třetím dubnovém týdnu podnikání přerušilo dokonce méně OSVČ než v roce 2019 a 2018,“ doplnila.

Otázkou je, zda za dubnovým poklesem stojí fakt, že OSVČ, kteří přerušili své podnikání, nemohou čerpat podporu od státu ve formě tzv. „pětadvacítky“, nebo blížící se termín rozvolnění vládních opatření. Podle analýzy bylo nejvíc přerušených živností v segmentu stravování, jednalo se 984 OSVČ, což ve srovnání s loňským rokem představuje 19% nárůst. Následují zprostředkovatelé velkoobchodu s 908 přerušenými živnostmi, meziročně to je o 1 144 % víc. Pomyslná třetí příčka patří kadeřnicím a kosmetičkám, kdy podnikání pozastavilo 816 z nich, tedy o 76 % víc než v roce 2019 a o 119 % víc než v roce 2018.

Koronavir ovlivnil i bankroty

Jinou situaci lze pozorovat u bankrotů firem, podnikatelů a fyzických osob. Podle společnosti CRIF bylo v průběhu dubna vyhlášeno nejméně bankrotů od června 2019, kdy u obchodních společností šlo o 44 případů, u fyzických osob podnikatelů pak o 601 bankrotů. „Dubnový počet bankrotů ovlivnil především nouzový stav a opatření související s šířením nového typu koronaviru. Podobně jako řada dalších úřadů nebo firem fungovaly i soudy v omezeném režimu,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF.

Svoji roli podle ní sehrála i deklarovaná opatření vlády na podporu OSVČ a firem. To se promítlo především do počtu vyhlášených bankrotů, který byl nejnižší od začátku účinnosti novely insolvenčního zákona. U fyzických osob podnikatelů došlo také k výraznému snížení počtu návrhů na bankrot. „Naopak u firem se počet návrhů na bankrot nezměnil a byl dokonce nejvyšší od října 2019,“ doplňuje Kameníčková s tím, že v příštích měsících lze očekávat zvýšení počtu návrhů na bankrot firem a podnikatelů a s určitým zpožděním i růst počtu vyhlášených bankrotů.


Licence jako výhoda / Z dlouhodobého pozorování vývoje na trhu je viditelné, že majitelé franšízových licencí jsou bankrotem ohroženi méně často než samostatní podnikatelé. Důvodem je fakt, že franšízor ve většině případů pomáhá svým franšízantům tak, aby se do situace, která by ohrozila jejich byznys, pokud možno nedostali.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017