Baťa působí ve více než 70 zemích a provozuje na 5000 obchodů s obuví. V zahraničí se rozvíjí i pomocí franchisy.
Čtvrtek
29.08.2013
Obuvnický řetězec Baťa se vydá na dráhu kaváren. Pilotní projekt spustí v Praze.
 

Na drsný konkurenční trh kaváren míří další firma. Podle serveru Aktualne.cz se k prodeji kávy chystá obuvnický řetězec Baťa. Pilotní projekt kavárny spustí už v září v obchodním domě na Václavském náměstí. Baťa míří na trh, který vykazuje vysokou koncentraci subjektů bojující o každého zákazníka. Část z kavárenských řetězců funguje i jako franchisa. Baťa provozuje franchisové pobočky pouze v zahraničí.

Podle serveru se nebude jednat přímo o kavárenský řetězec jako takový, ale spíše jako doplněk služeb k zákazníkům, aby jim zpříjemnil nákup. S podobným prvkem přišel i franchisový fastfoodový řetězec McDonald’s, který do svých restaurací přidal prodejny McCafé, kterých je v současné době 29. Pokud bude projekt u Bati úspěšný, má společnost vytipována další města, kde by mohl kavárny provozovat. Na spolupráci se domluvil se značkou Nespresso a cukrárnou Saint Tropez.

Přesycený trh?

Konkurence na trhu kavárenských řetězců je u nás obrovská a Baťa jde do nelehkého prostředí. Minulý rok se například z trhu musela stáhnout společnost Gloria Jean’s Coffee, která se opět vrací a hledá master-franchisanta. "Český a slovenský trh je pro nás stále zajímavý, proto zde nadále chceme působit," říká Rod Wakefield, generální ředitel pro zahraniční operace. Na těžké klima narazil i Coffeeshop Company, kterému se nepodařilo splnit plány pro Česko. "Letos se zaměřujeme na rozvoj především v ČR. Prodali jsme už franchisové licence na otevření 25 kaváren v horizontu 5 let," tvrdí Key account manager Coffeeshop company Mario Vrbovský.

Ač se může zdát trh nasycený, některé řetězce naopak expandují. Překonávat těžkou soutěž se daří plzeňskému franchisovému konceptu CrossCafe, který nedávno otevřel kavárnu v Hradci Králové a brzy otevře už osmou v Plzni. Mimo ně zde působí například Starbucks či momentální jednička na trhu Costa Coffee, oba franchisové koncepty se u nás rozvíjejí jako joint venture.